Κοσμος

Χρυσές δουλειές με ευρώ «μαϊμού»

O Fabio Tonacci γράφει για το μεγαλύτερο «νομισματοκοπείο» πλαστών ευρώ

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
21197-51721.jpg

Από την ιταλική La Repubblica


Η περιοχή γύρω από την πόλη Τζουλιάνο, θεωρείται προπύργιο της ναπολιτάνικης μαφίας. Και όχι μόνο. Είναι πλέον το υπ’ αριθμόν ένα «νομισματοκοπείο» πλαστών ευρώ στην Ευρώπη. Το 50% και πλέον των πλαστών νομισμάτων που κυκλοφορεί στην ευρωπαϊκή επικράτεια έχει κοπεί εκεί.

Το δίκτυο εκτιμάται να ξεπερνά σε αξία το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος της La Republica, Fabio Tonacci το δίκτυο των πλαστογράφων θα μπορούσε να συμβάλει στην αποσταθεροποίηση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.

«Στην Ευρώπη υπάρχει ένα μικρό αόρατο κρατίδιο. Το λένε Τζουλιάνο και βρίσκεται βόρεια της Νάπολης. Δεν έχει τοπική διοίκηση, δεν έχει τράπεζες, δεν έχει σύνορα – αλλά τυπώνει ευρώ. Φυσικά, πλαστά. Το δίκτυο λειτουργεί τόσο καλά που έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των διεθνών αστυνομικών δυνάμεων», γράφει ο Fabio Tonacci.

Σύμφωνα με το ιταλικό δημοσίευμα σε ακτίνα περίπου 20 χιλιομέτρων από το Τζουλιάνο υπάρχει η μεγαλύτερη συγκέντρωση εκτυπωτηρίων πλαστών ευρώ .

Από το 2002 με την έλευση του ευρώ, περισσότερα από 5,5 δισεκατομμύρια πλαστοί λογαριασμοί με ονομαστική αξία 400 εκατομμυρίων ευρώ έχουν κυκλοφορήσει στην Ευρώπη. Αξιωματούχος της υπηρεσίας Europol επισημαίνει ότι οι κατασχεθείσες ποσότητες είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου και ότι οι ποσότητες που ξεφεύγουν και διοχετεύονται στην αγορά μέσω του δικτύου είναι κατά τρεις έως τέσσερις φορές μεγαλύτερες.

«Οι μεγαλύτερες παραγγελίες είναι για την Βόρεια Αμερική, την Κολομβία και την Μέση Ανατολή», επισημαίνει ο Ιταλός δημοσιογράφος επικαλούμενος μη κατονομαζόμενη πηγή εντός της Europol. Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τις διωκτικές αρχές δεν είναι η ποσότητα των πλαστών ευρώ, αλλά η άριστη ποιότητα της πλαστογράφησης, η οποία τρίζει συθέμελα την ευρωζώνη.

«Οι πλαστογράφοι που είναι ικανοί να σπάσουν όλους τους κώδικες ασφαλείας των χαρτονομισμάτων μετριούνται στα δάχτυλα των δυο χεριών. Για το οργανωμένο έγκλημα αυτοί οι παραχαράκτες αξίζουν χρυσάφι. Όταν κάποιος πιαστεί στα δίκτυα τους είναι δύσκολο να ξεμπλέξει. Δεν του το επιτρέπουν. Παρακολουθούν την κάθε κίνησή του ακόμα κι όταν βρεθεί στη φυλακή. Η Καμόρα ανέχεται αυτού του τύπου τη δραστηριότητα γιατί απλά ανταλλάσσει τις υπηρεσίες του πλαστογράφου με τεράστιες ποσότητες κολομβιανής κοκαΐνης».

Τι χρειάζεται για να στήσεις μια φάμπρικα πλαστογραφίας; Ο Fabio Tonacci λέει ότι χρειάζονται όλοι κι όλοι τρεις άνθρωποι και ένα αυστηρό τμήμα εργασίας. Ο πρώτος σύνδεσμος είναι ο ιδιοκτήτης της φάμπρικας, ο οποίος είναι και το πιο υψηλό στέλεχος. Πρέπει να έχεις «δόντι» με κάποιο χαμηλόβαθμο στέλεχος της Καμόρα, ο οποίος θα αναλάβει την υλικοτεχνική προμήθεια: κάποιον μεταχειρισμένο έγχρωμο εκτυπωτή, το μελάνι, το χαρτί και ό,τι άλλο χρειάζεται. Και ακολουθεί ο παραχαράκτης, ο οποίος επωμίζεται το συνολικό όγκο της παραγωγής. Τέλος ο διανομέας, ένας έμπιστος συνεργάτης, ο οποίος θα αναλάβει τις διασυνδέσεις με τους πελάτες.

Η διακίνηση των πλαστών χαρτονομισμάτων δε διαφέρει σε πολλά από τον τρόπο διακίνησης των ναρκωτικών. «Σε επίπεδο χονδρικής, τα χαρτονομίσματα πωλούνται στο 10% της αξίας τους. Ο χονδρέμπορος πουλάει στους ενδιάμεσους – ντόπιοι μικροαπατεώνες ή διεθνείς μεταφορείς (συνήθως Εσθονοί ή Λιθουανοί), οι οποίοι μεταφέρουν σε μεγάλες βαλίτσες το εμπόρευμα στην Ισπανία, στο Βέλγιο ή στην Λιθουανία. Ή πωλούν σε λαθρομετανάστες, οι οποίοι ελπίζουν σε ένα μικρό κέρδος ανταλλάσσοντας τα πλαστά σε κεντρικούς σιδηροδρομικο0ύς σταθμούς της Ρώμης ή της Νάπολης», εξηγεί ο Ιταλός δημοσιογράφος.

Πάντως το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι το Τζουλιάνο σήμερα γνωρίζει σκληρό ανταγωνισμό, κυρίως από την Βουλγαρία. «Στο νότιο τμήμα της βαλκανικής χώρας, όπου είχαν αναγάγει σε τέχνη την παραχάραξη αμερικανικών δολαρίων, είναι σήμερα ικανότατοι στην πλαστογράφηση των κίτρινων 200 ευρώ».

Στις νέες αναπτυσσόμενες χώρες παραχάραξης πρέπει να συμπεριληφθεί η Πολωνία, όπου πριν από μερικές εβδομάδες οι διωκτικές αρχές κατέσχεσαν πλαστά ευρώ αξίας ενός εκατομμυρίου. Η απάτη στόχευε να συμπέσει χρονικά με τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, την οποία έχουν αναλάβει από κοινού Πολωνία και Ουκρανία. «Τι γίνεται, όμως, με τους Κινέζους; Τους δεξιοτέχνες της πλαστογράφησης; Προς το παρόν μένουν στο περιθώριο. Αν και πρόσφατα πηγή της Europol λέει ότι τα ολογράμματα που χρησιμοποίησαν οι Βούλγαροι για τα χαρτονομίσματα των 200 ευρώ είχαν παραχαραχτεί από Κινέζους. Εάν αρχίσουν κι αυτοί να ασχολούνται με την κατασκευή πλαστών χαρτονομισμάτων, τότε το πρόβλημα θα λάβει άλλες διαστάσεις», καταλήγει ο Fabio Tonacci.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.