Κοσμος

Κάτι δεν πάει καλά με τη Χώρα της Τουλίπας

«Τι απέγινε εκείνη η ανεκτική κοινωνία της Ολλανδίας;», αναρωτιέται ο φιλόσοφος, Paul Scheffer

Λένα Χουρμούζη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Από την ολλανδική NRC Handelsblad


Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Mark Rutte δεν έχει ακόμα πάρει αποστάσεις από την ιστοσελίδα με το ρατσιστικό περιεχόμενο του ακροδεξιού επικεφαλής του Κόμματος της Ελευθερίας, Geert Wilders. Αυτή και μόνο η ένοχη σιωπή, σύμφωνα με τον Ολλανδό φιλόσοφο, Paul Scheffer, είναι ενδεικτική της πολιτικής διχόνοιας και της έλλειψης ενός οράματος για την μεταναστευτική πολιτική της χώρας.

«Τι απέγινε εκείνη η ανεκτική κοινωνία της Ολλανδίας;». Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί το τελευταίο διάστημα όσους παρακολουθούν την ολλανδική ειδησεογραφία. Το ερώτημα, λέει ο Scheffer, αντανακλά μια «ειλικρινή απογοήτευση» για τη χώρα της Τουλίπας, η οποία μέχρι πρότινος ήταν συνυφασμένη με την απόλυτη ελευθερία. Και σήμερα κατάντησε να βρίθει παραδειγμάτων ρατσιστικής συμπεριφοράς.

Το ποτήρι, όμως, ξεχείλισε με το ρατσιστικό περιεχόμενο της ιστοσελίδας του Wilders. Ο ακροδεξιός πολιτικός άφησε για λίγο στην άκρη του αντιμουσουλμανικό μένος και εστίασε στους μετανάστες από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Χαρακτήρισε τους Πολωνούς ανεπιθύμητους και έδωσε τροφή για δεκάδες δημοσιεύματα σε βρετανικές, γαλλικές και γερμανικές εφημερίδες. «Ήθελα να ήξερα αυτά τα μεγάλα κυβερνητικά κεφάλια δεν έχουν καταλάβει ότι αυτά τα αποκαρδιωτικά δημοσιεύματα διασύρουν τη χώρα», γράφει ο Ολλανδός φιλόσοφος.

Ο Scheffer υποστηρίζει ότι η οργή ορισμένων κρατών οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν κι αυτά λερωμένη τη φωλιά τους. Για παράδειγμα οι δέκα πρέσβεις των κρατών της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν με ανοικτή επιστολή, κανονικά θα έπρεπε να δώσουν πολλές εξηγήσεις για τα δικαιώματα των μειονοτήτων στις χώρες τους. Επιπλέον, η μετακίνηση πληθυσμών σήμερα στην Ευρώπη αντιμετωπίζει πραγματικά προβλήματα, ιδίως όταν αφορά κράτη όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

Εν τω μεταξύ το πρόβλημα για την Ολλανδία μεγαλώνει. «Αυτό που δεν έχει ακόμα καταλάβει ο Ολλανδός πρωθυπουργός είναι ότι στις Βρυξέλλες και αλλού θεωρούν ότι η Χάγη ψεύδεται για την πραγματική επιρροή του Wilders στον κυβερνητικό συνασπισμό», γράφει ο Scheffer και προσθέτει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι οι εντάσεις μεταξύ πληθυσμιακών ομάδων στη χώρα τους έχουν πια επιπτώσεις που ξεπερνούν τα σύνορα των κρατών τους.

Όπως για παράδειγμα με τα σκίτσα του Μωάμεθ στη Δανία. Η έκδοσή τους έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις και προκάλεσε οργή σε ολόκληρη την Μέση Ανατολή. Ή η επίθεση σε τέμενος των Βρυξελλών, η οποία εκδηλώθηκε σε αντίδραση της παθητικής στάσης των Ευρωπαίων απέναντι στις συνεχιζόμενες ταραχές στη Συρία.

«Η προηγούμενη κυβέρνηση της Ολλανδίας – συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών – με πρωθυπουργό τον Jan Peter Balkenende ήταν πολύ πιο προσεκτική στη διαχείριση παρόμοιων θεμάτων. Όταν για παράδειγμα προβλήθηκε η ταινία του Wilders για το Ισλάμ «Fitna» έσπευσε να την καταδικάσει και να διασκεδάσει σημαντικά τις αντιδράσεις του μουσουλμανικού κόσμου. Αυτή η ένοχη σιωπή του Rutte σήμερα δείχνει στον έξω κόσμο ότι η Ολλανδία είναι όντως μια χώρα διχασμένη στο θέμα του ρατσισμού».

Εν προκειμένω το πρόβλημα έχει προκύψει με μια ευρωπαϊκή πληθυσμιακή ομάδα. Αμφισβητείται η έννοια της ελεύθερης κυκλοφορίας των Ευρωπαίων. Αμφισβητείται η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.