Κοσμος

Εργασιομανείς Γερμανοί; Όχι πια

Του αρθρογράφου Philip Oltermann της βρετανικής εφημερίδας Guardian

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
20975-51215.jpg

Της βρετανικής εφημερίδας Guardian


Το προφίλ του σκληρά εργαζόμενου Γερμανού φαίνεται να ανήκει πια στο μακρινό παρελθόν, όπως παρατηρεί ο Βρετανός αρθρογράφος, Philip Oltermann.

Σύμφωνα με έρευνα της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, Eurostat για τις ημέρες διακοπών στη γηραιά ήπειρο, οι Γερμανοί έρχονται πρώτοι με 40 ημέρες άδειας το χρόνο ενώ όπως σημειώνει ο Βρετανός δημοσιογράφος «οι ράθυμοι Έλληνες κάθονται 33 ημέρες το χρόνο».

«Την εποχή των ευέλικτων εργασιακών ωραρίων και των Μπλάκμπερι είναι πολύ δύσκολο να αναφερθείς με βεβαιότητα στον ακριβή αριθμό ωρών που ο κάθε εργαζόμενος αφιερώνει στην εργασία του. Ωστόσο, σε καμία από τις πρόσφατες έρευνες δεν κατετάγη η Γερμανία μπροστά από την Βρετανία. Συγκεκριμένα οι Βρετανοί εργάζονται κατά μέσο όρο 43,6 ώρες την εβδομάδα με το μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση να κυμαίνεται στις 40,3 εργατοώρες την εβδομάδα», γράφει ο Philip Oltermann.

Και συμπληρώνει, «εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει ένας εθνικός διάλογος στη Γερμανία για το σύνδρομο της εργασιακής ολοκληρωτικής εξάντλησης (burnout syndrom). Είναι ένας διάλογος, ο οποίος έχει περάσει απαρατήρητος από την πλειονότητα των βρετανικών μέσων ενημέρωσης. Στην Γερμανία τα τελευταία έξι χρόνια εξέχοντες πολιτικοί, σεφ και προπονητές ποδοσφαίρου έχουν αποχωρήσει από την ενεργό δράση λόγω άγχους στο χώρο εργασίας. Ακόμα και οι καθολικοί επίσκοποι στο ετήσιο συνέδριό τους αναφέρθηκαν στο θέμα της κόπωσης. Και αναρωτιέμαι τι θα έλεγε ο Μαξ Βέμπερ της προτεσταντικής ηθικής εάν έβλεπε τους Γερμανούς σήμερα να παραπονιούνται για τη δουλειά;»

Πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι είναι πολύ δύσκολο να οριστεί με ιατρικούς όρους το σύνδρομο της εργασιακής ολοκληρωτικής εξάντλησης. Το ό,τι στη Γερμανία συζητούν το όλο θέμα δε σημαίνει ότι το σύνδρομο έχει εθνικά χαρακτηριστικά που απαντώνται μόνο σε αυτήν την ευρωπαϊκή χώρα.

Ίσως τελικά οι Γερμανοί να είναι περισσότερο διορατικοί και μπροστά από την εποχή τους. Ίσως να έχουν συνειδητοποιήσει ότι ζούμε στον 21ο αιώνα και ότι μια ασύρματη σύνδεση wi-fi είναι αρκετή για να κάνεις τη δουλειά σου όχι πια στο γραφείο αλλά στο σπίτι.

«Στην αργοκίνητη Βρετανία το γεγονός ότι ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Lloyd’s πήρε έξι εβδομάδες επικαλούμενος κόπωση χλευάστηκε από τον βρετανικό Τύπο με ατάκες του τύπου: η μυστηριώδης αρρώστια του Αντόνιο Ορτά-Οζάριο. Και τέλος πάντων οι Γερμανοί φαίνεται να δουλεύουν σχετικά λιγότερο από τους Βρετανούς, καταφέρνουν να το ρίχνουν έξω και να χαλαρώνουν και παράλληλα να έχουν την πιο δυνατή οικονομία στην Ευρώπη. Μήπως τελικά πρέπει να τους μιμηθούμε και να χαλαρώσουμε λίγο με την εργασιομανία μας;», καταλήγει ο Philip Oltermann.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.