Κοσμος

Ντροπή να φοβάστε τον Γκέερτ Βίλντερς

O Ολλανδός βουλευτής, Φρανς Βάισγκλας στην De Volkskrant

Λένα Χουρμούζη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Από την ολλανδική Volkskrant


Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει στην Ολλανδία το ρατσιστικό σκεπτικό του καινούργιου site του ακροδεξιού κόμματος PVV (Κόμμα της Ελευθερίας). Πρωταγωνιστής ο ηγέτης του κόμματος, Γκέερτ Βίλντερς και συνήθης προβοκάτορας του Ισλάμ. Αυτή τη φορά τα έβαλε με τους μετανάστες από την κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Οι πρεσβευτές δέκα κρατών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης διαμαρτυρήθηκαν με ανοικτή κοινή επιστολή τους στην ολλανδική κυβέρνηση και στο Κοινοβούλιο. Κάλεσαν τις ηγεσίες των ολλανδικών κομμάτων να απορρίψουν αυτή την «άθλια πρωτοβουλία». Και ο επικεφαλής του PVV απάντησε: «Κρίμα το χαρτί».

«Ντροπή στην κυβέρνηση που φοβάται τον Γκέερτ Βίλντερς» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της ολλανδικής εφημερίδας De Volkskrant και ο βουλευτής του κυβερνώντος συνασπισμού, Φρανς Βάισγκλας γράφει:

«Η ιστοσελίδα στήθηκε για να δώσει βήμα διαμαρτυρίας στους Ολλανδούς που δυσανασχετούν από την παρουσία μεταναστών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης στη χώρα τους. Κάποιοι είδαν την κίνηση ως παιχνίδι και απάντησαν με τη δημιουργία μιας άλλης ιστοσελίδας που βάζει στο στόχαστρο τους κατοίκους της περιοχής Λίμπουργκ – την ιδιαιτέρα, δηλαδή, πατρίδα του Γκέερτ Βίλντερς.

Και οι δύο ιστοσελίδες είναι ρατσιστικές και καταδικαστέες. Και οι δύο παραβιάζουν το πρώτο άρθρο του Συντάγματός μας, το οποίο διακηρύσσει την ισότητα όλων όσων ζουν σε ολλανδικό έδαφος και απαγορεύει κάθε είδους διάκριση.

Στόχος του Κόμματος της Ελευθερίας δεν είναι να ασχοληθεί σοβαρά ή να καταγγείλει πραγματικά προβλήματα. Θέλει απλά να στιγματίσει μια ομάδα ανθρώπων. Μετά τους μουσουλμάνους και τους Έλληνες, ήρθε η σειρά των Πολωνών. Ποιοι θα είναι άραγε οι επόμενοι; «Είναι το καινούργιο παιχνιδάκι του PVV», σχολίασε εύστοχα η Γιολάντ Σαπ του κόμματος της Αριστεράς.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, δεν πήρε θέση. Μόνο δήλωσε ότι «εάν ο Βίλντερς το παρατραβήξει, θα πω κάτι. Δεν είμαι αρμόδιος για να σχολιάζω τι κάνει ένα κόμμα όπως το PVV». Με λίγα λόγια η κυβέρνηση δεν καταδίκασε μια κίνηση που ολοφάνερα παραβιάζει τα δικαιώματα κάποιων συμπολιτών μας.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδίκασε αμέσως την ιστοσελίδα παραπόνων με πρώτη την αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βίβιαν Ρέντινγκ. Η απάντηση του Βίλντερς δεν ξάφνιασε: «Οι Βρυξέλλες ας κοιταχτούν στον καθρέφτη».

Ο Μαρκ Ρούτε – και όλοι οι εκπρόσωποι του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, του Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και την Δημοκρατία που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό με την α λα καρτ στήριξη του PVV – θα έπρεπε να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Κομισιόν και το λιγότερο που θα μπορούσαν να κάνουν είναι να καταδικάσουν το site. Μήπως όμως φοβούνται μην χάσουν την στήριξη των ακροδεξιών; Μήπως φοβούνται το ενδεχόμενο μιας κυβερνητικής κρίσης; Ντροπή».