Κοσμος

Σαρκοζί: Ο μεσάζων και το χρήμα του Κατάρ

Ο Ντενίζ Ζεμπάρ για το σκάνδαλο στο Marianne

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
20075-49756.jpg

Ο Ντενίζ Ζεμπάρ συνεχίζει στο εβδομαδιαίο περιοδικό Marianne το αφιέρωμα για τον κεντρικό ρόλο του προέδρου, Νικολά Σαρκοζί στο επενδυτικό άνοιγμα του εμιράτου του Κατάρ στην Γαλλία.

«Το 2011, το Κατάρ έκανε ντόρο. Το ενδιαφέρον του εμιράτου δεν περιοριζόταν πια στις διπλωματικές εργασίες. Πλέον βλέπουμε τον Νικολά Σαρκοζί να υποδέχεται τον εμίρη Αλ Θανί ή τον γιο του και να βολτάρει μαζί τους στους κήπους του προεδρικού μεγάρου. Από τον προηγούμενο ήδη χρόνο η διμερής αυτή σχέση έχει λάβει άλλες διαστάσεις. Χρειάστηκαν αρκετοί μήνες για να καταλάβουμε ότι ο Νικολά Σαρκοζί είχε διαδραματίσει ένα κεντρικό ρόλο μεσάζοντα για μπίζνες.

Στις αρχές του έτους, ο πρόεδρος της Γαλλίας δηλώνει ανοικτά πως θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Κατάρ για την ανάληψη της διοργάνωσης του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 2022 στο εμιράτο. Κάποιοι αναλυτές παρατηρούν με καθυστέρηση ότι τεράστια συμβόλαια πρόκειται να ανατεθούν σε κατασκευαστικές εταιρείες της Γαλλίας. Τέλη του 2011, η γαλλική κυβέρνηση δρομολογεί πακέτο μέτρων για να βοηθήσει όσο μπορεί τις εθνικές επιχειρήσεις να αδράξουν κάθε δυνατή ευκαιρία σ’ αυτήν την αγορά των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Το πακέτο αφορά όλες τις δραστηριότητες, την κατασκευαστική BTP, εταιρείας πληροφορικής, αειφόρου ανάπτυξης και πολλές άλλες», εξηγούσε ο Γάλλος υφυπουργός Εξωτερικών, Πιέρ Λελούς.

Την άνοιξη, ο επενδυτικός όμιλος Colony Capital παραχωρεί τη διοίκηση της γαλλικής ομάδος ποδοσφαίρου Παρί Σεν Ζερμέν στο Κατάρ. Αξίζει να σημειωθεί ότι επικεφαλής του ομίλου επενδύσεων είναι ο επιστήθιος φίλος του Νικολά Σαρκοζί, Σεμπαστιάν Μπαζάν. Σύμφωνα με το περιοδικό SoFoot, αυτή η αγορά γεννήθηκε κατά την πρώτη συνάντηση του Σαρκοζί με τον διάδοχο του Κατάρ, το Νοέμβριο του 2010. Και ο Σεμπαστιάν Μπαζάν ήταν παρών. Λίγο νωρίτερα, ο ‘μονάρχης’ μας είχε απονείμει το μετάλλιο της Λεγεώνας στον τέταρτο υιό του εμίρη, τον Σεΐχη Ταμίμ.

Την ίδια περίοδο, το Κατάρ παίρνει τα εμπορικά δικαιώματα για την τηλεοπτική μετάδοση των αγώνων της Α’ Εθνικής στο εξωτερικό. Στις 23 Ιουνίου, το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, το οποίο εδρεύει στην Ντόχα, κάνει την έκπληξη. Από το πουθενά κατάφερε να διεκδικήσει την αποκλειστική μετάδοση δύο αγωνιστικών του γαλλικού ποδοσφαίρου την εβδομάδα, ενώ με το που μπαίνει το 2012 εξασφαλίζει την αναμετάδοση άλλων έξι αγώνων.

Ο Ντενίς Ζεμπάρ γράφει για το Marianne: «έγινε με την ξεκάθαρη συγκατάθεση του Νικολά Σαρκοζί το ό,τι το καταριανό κανάλι, Αλ Τζαζίρα, ανέλαβε τον έλεγχο της εκμετάλλευσης αναμετάδοσης των αγώνων του γαλλικού πρωταθλήματος. Ο πρόεδρος είχε υπό την επίβλεψή του όλη την επιχείρηση, γνωρίζοντας ότι θα ενοχλούσε το Κανάλ+, το πραγματικά αθλητικό κανάλι της Γαλλίας. Μάλιστα επειδή ο πρόεδρος έχει ενοχληθεί πολύ με το Κανάλ+, έχει διακόψει κάθε επαφή με τους διευθυντές του.

Το 2012 μαθαίνουμε ότι το Αλ Τζαζίρα Σπορ απέκτησε τα δικαιώματα μετάδοσης για την Γαλλία του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος για το 2012 και το 2016. Κατακλυσμός.

Τέλη Σεπτεμβρίου του 2011, η εφημερίδα Λε Μοντ αποκαλύπτει ότι το Κατάρ ενδέχεται να συμμετάσχει με μικρό μετοχικό κεφάλαιο στη γαλλική τράπεζα, BNP Paribas.

Τον Δεκέμβριο, εφημερίδα του Μαρόκου γράφει για την «ιδιωτική συνάντηση» που είχε ο Νικολά Σαρκοζί με τον εμίρη Χαμίντ Μπεν Χαλιφά Ελ Τανί στο Μαρακές.

Όλη αυτή η φιλική προς το Κατάρ κινητικότητα έχει ενορχηστρωθεί με μεγάλη προσοχή. Πρώρα στην Ντόχα εξασφαλίστηκαν μεγάλες εμπορικές συμφωνίες σε γαλλικές επιχειρήσεις. Και μετά στην Λιβύη, η Δύση αναγνώρισε την αποφασιστικής σημασίας υποστήριξη του Κατάρ στους Λίβυους αντάρτες».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ευάλωτο Λος Άντζελες: Η 5η πλουσιότερη πολιτεία με το φτωχό δημόσιο ταμείο
Το ευάλωτο Λος Άντζελες: Η 5η πλουσιότερη πολιτεία με το φτωχό δημόσιο ταμείο

Παρότι τα προβλήματα δεν λύνονται με το να τους ρίχνεις λεφτά, ένας πληθυσμός 40 εκατομμυρίων μαζί με ένα τόσο εκτεταμένο δίκτυο υποδομών σημαίνει τεράστιες δημόσιες ανάγκες και πολυδάπανους μηχανισμούς

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.