Κοσμος

«Φορολογήστε μας περισσότερο». Το αντέχουμε

Λένε 50 εύποροι Γερμανοί και ελπίζουν να δημιουργήσουν «προηγούμενο»

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
15833-42783.jpg

Ευρωζώνη σε αδιέξοδο. Διεθνή χρηματιστήρια στο κόκκινο. Αγορές ανεξέλεγκτες και αναξιόπιστοι οίκοι αξιολόγησης. Μέσα στο όλο κλίμα της οικονομικής ύφεσης και αβεβαιότητας για ανάκαμψη, 50 Κροίσοι της Γερμανίας θυμήθηκαν την αγάπη τους για την πατρογονική τους γη δηλώνοντας πρόθυμοι να «υπερ-φορλογηθούν». Απηύθυναν έκκληση προς την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ να υιοθετήσει το μήνυμα τους για να σταματήσει, όπως λένε, η «περαιτέρω άμβλυνση του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών». Το κίνημα «Πλούσιοι για εισφορά κεφαλαίου» (Vermögende für eine Vermögensabgabe) εκτιμά ότι μπορεί με την επιπλέον εισφορά του να απαλύνει, αν όχι, να επιλύσει το οικονομικό αδιέξοδο που φαίνεται να απειλεί τα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Είναι η αύξηση των κρατικών εσόδων η έξοδος από το οικονομικό αδιέξοδο; Μπορεί το χρήμα να κάνει τη διαφορά; Σύμφωνα με τον Γερμανό οικονομολόγο, Έλμαρ Αλτφάτερ, «με τα χρήματα σώζεις τα πάντα, όχι όμως την οικονομία σου». Ο Αλτφάτερ υπήρξε ένας από τους επικεφαλής του γερμανικού «Μάη του ’68» και είχε το υποκοριστικό του «νέου Καρλ Μαρξ». Υποστηρίζει ότι το πρόβλημα με την ύφεση είναι περισσότερο πολιτικό και λιγότερο οικονομικό.

Γιατί, όμως, εμφανίζονται οι Γερμανοί εκατομμυριούχοι τόσο πρόθυμοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη; Ξέρουν κάτι περισσότερο για το βάθος της κρίσης και ανησυχούν; Έχει όντως λόγο να ανησυχεί η Γερμανία, ο μεγαλύτερος δανειστής των καταχρεωμένων κρατών; «Κανείς από εμάς δεν είναι της συνομοταξίας της Μπετανκούρ ή του Μπάφετ», εξηγεί στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ο ιδρυτής του γερμανικού κινήματος, Ντίτερ Λέμκουλ – συνταξιούχος γιατρός με καταθέσεις της τάξεως του 1,5 εκατομμυρίων ευρώ. «Στην ομάδα συμμετέχουν άνθρωποι του κλήρου, καθηγητές, γιατροί, επιχειρηματίες. Στην πλειονότητά μας είμαστε άνθρωποι που κληρονομήσαμε μια έτοιμη, μεγάλη περιουσία. Έχουμε περισσότερα απ’ όσα χρειαζόμαστε», διευκρινίζει ο κ. Λέκμουλ.

Τι θα αλλάξει ο φόρος πλούτου; Εάν οι πλούσιοι της Γερμανίας καταβάλλουν έναν φόρο της τάξεως του 5% για δύο χρόνια, τα κρατικά ταμεία θα ενισχυθούν με το ποσό των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο συνταξιούχος γιατρός απευθύνθηκε για πρώτη φορά στην ηγεσία Μέρκελ προ διετίας, όταν το κυβερνών Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα συζητούσε την αναθεώρηση της φορολογικής πολιτικής.

Σήμερα οι εύποροι Γερμανοί φορολογούνται με συντελεστή έως και 42%. Φορολογούνταν με συντελεστή 53%, τον οποίο μείωσε ο Σοσιαλδημοκράτης πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ. Ακόμα και με το 5% που προτείνουν θα πληρώνουν λιγότερα από ό,τι έκαναν κάποτε. Ο φόρος πλούτου θα αφορά πολίτες με περιουσία 500.000 και άνω ευρώ.

Η προθυμία των Γερμανών φαίνεται να έχει ρεύμα. Ήδη το ίδιο μέτρο σκέπτονται να υιοθετήσουν Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία. «Ειδική συνεισφορά» του 3% για πολίτες με περιουσία άνω των 500.000 ευρώ έχει, προτείνει ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί. Η εισφορά θα ισχύσει πιθανότατα μέχρι το 2013. Η γαλλική Αριστερά χαρακτήρισε την πρόταση «παραπλανητική, ένα παραπέτασμα καπνού για να κρύψει το αίσχος των φοροαπαλλαγών που έχει μέχρι σήμερα χαρίσει ο Γάλλος πρόεδρος στους πλούσιους». Ακόμα και μέλη του κυβερνώντος κόμματος χαρακτήρισαν την κίνηση Σαρκοζί «τέχνασμα».

Στην Ιταλία ο πολυεκατομμυριούχος πρόεδρος της Φεράρι Λούκα ντι Μοντετζέμολο δήλωσε πρόθυμος να βάλει το χέρι στην τσέπη, εάν η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι δεσμευτεί να προχωρήσει σ’ ένα γενναίο πρόγραμμα νέο-φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων. Δεν είναι μυστικό ότι ο ίδιος έχει πολιτικές φιλοδοξίες. Τέλος στην Ισπανία ο νέος υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος δεσμεύτηκε να φορολογήσει περισσότερο τα υψηλά εισοδήματα, εάν βγει νικητής στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές της 20ης Νοεμβρίου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.