- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Τι βλέπουν οι Κινέζοι κάθε μέρα για 8 χρόνια;
Απίστευτα φαντασμαγορικά θεάματα σε τουριστικά σημεία της Κίνας
Ο Ζαν Γιμού (σκηνοθέτης των Ιπτάμενων στιλέτων, Hero κ.ά., αλλά και των τελετών λήξης και έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου), έχει πάρει εργολαβία την κατασκευή απίστευτων φαντασμαγορικών θεαμάτων σε τουριστικά σημεία της Κίνας –μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει 5. Σε φυσικά τοπία στήνονται στο άψε-σβήσε θέατρα, και ανεβαίνουν θεάματά του με περισσότερους από 500 κομπάρσους. Παίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και μετρούν εκατομμύρια θεατές.
Αυτό που είδα είχε στηθεί στο Hangzhou, ένα χωριό στην επαρχία Guangxi στα νοτιοδυτικά της Κίνας, ίσως της πιο τουριστικής περιοχής της Κίνας, εξαιτίας της φυσικής ομορφιάς της. Καραβάκια πάνε κι έρχονται στους ποταμούς μεταφέροντας τουρίστες ανάμεσα από χαρακτηριστικούς λόφους και βουνά (ένα σύμπλεγμα αυτών των βουνών εικονογραφεί χαρτονόμισμά τους). Άλλο χαρακτηριστικό της περιοχής τα ριζοχώραφα και η φυλή των Zhuang.
Στο Hangzhou λοιπόν, το πιο τουριστικό χωριό της περιοχής, σε μια (τεχνητή) λίμνη και με φόντο βουνά που φωτίζονται στη διάρκεια της παράστασης ο Γιμού εξιστορεί ένα διάσημο παραμύθι της περιοχής για τον έρωτα μιας νεαρής για κάποιον που δεν κατάλαβα τι ήταν. Το στόρι δεν έχει τόσο σημασία, όσο το ότι σε μια ώρα και κάτι «παρέλασαν» μπροστά στους 2.000 θεατές (παίζεται από το 2003 μέχρι σήμερα, οπότε μπορείτε αν υπολογίσετε πόσοι μπορεί να το είδαν μέχρι σήμερα), περίπου 600 κομπάρσοι (από ψαράδες μέχρι αυτοί που το πρωί έκαναν κουπί μεταφέροντας τους τουρίστες στα «ράφτινγκ»), κορίτσια του χωριού, μικρά παιδιά, νεροβούβαλοι και κορμοράνοι (τους χρησιμοποιούν οι ψαράδες για να πιάνουν ψάρια).
Είχε εντυπωσιακές στιγμές, και σίγουρα δημιουργήθηκε για να προσφέρει εντυπωσιασμό και όχι συγκίνηση, υπερθέαμα και όχι χαμηλότονη αισθητική απόλαυση. Στο δια ταύτα είναι μια απόδειξη πως οι Κινέζοι ξέρουν να εκμεταλλεύονται τα πάντα: από ιστορία μέχρι το φυσικό τους πλούτο. Και το ανθρώπινο δυναμικό, φυσικά, «που προσφέρεται σε μεγάλη αφθονία). Γιατί αν, λέμε αν, σκεφτόντουσαν εδώ ποτέ να δημιουργήσουν κάτι ανάλογο το παραμύθι θα είχε κακό τέλος και ο… λύκος μάλλον θα έτρωγε την κοκκινοσκουφίτσα, λόγω χρέους και εξόδων.
Υ.Γ. Το μποτιλιάρισμα έξω από το θέατρο έκανε το μποτιλιάρισμα στην Μητροπόλεως να φαίνεται τουριστικός περίπατος.