- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Tarara: Για σερφ στο σπίτι του Τσε
Η ιστορία της παλιάς γειτονιάς του Τσε στην Κούβα που έχει πια μεταμορφωθεί σε διάσημο τόπο συνάντησης των surfers
Άλλοτε κλασικός προορισμός των πλουσίων Κουβανών αλλά και των απανταχού νεόνυμφων, η Tarara, γειτονιά που βρίσκονταν το σπίτι του Τσε Γκεβάρα έχει μετατραπεί σήμερα σε κέντρο σερφ και άλλων θαλασσίων σπορ.
Δεν είναι το σπίτι στο οποίο μεγάλωσε αλλά αυτό στο οποίο μετακόμισε μεγάλος πια. Ο Τσε επέλεξε το παραλιακό αυτό θέρετρο για λόγους υγείας καθώς έπασχε από σοβαρό άσθμα και χρειάζονταν να ζει σε ένα σπίτι με καθαρό αέρα μακριά από την πόλη. Η Tarara ήταν ιδανική λύση.
Οι τροπικές παραλίες της, τα κρυσταλλένια νερά και ο καθαρός αέρας αποτελούσαν όλα μαζί το ιδανικό μικροκλίμα για να συνέλθει από το άσθμα αλλά και από τις πολύμηνες μάχες. Τελικά, μάλλον δεν ξεκουράστηκε και πολύ ο Τσε αφού το σπίτι ήταν συνέχεια γεμάτο και οι συναντήσεις με τους συντρόφους του συχνά ολονύχτιες.
Η γυναίκα του, Aleida March θυμάται ακόμα τις πρώτες τους βδομάδες στην Tarara: «Μείναμε σε αυτό το σπίτι για δύο μήνες και παρόλο που δεν πρόλαβε να γίνει το σπιτικό μας, έχω πολύ ευχάριστες αναμνήσεις», γράφει στην αυτοβιογραφία της. Φαίνεται μάλιστα να της άρεσε τόσο πολύ το μέρος, που επέστρεψε με τον Τσε κάποιους μήνες αργότερα για ένα εξπρές ταξίδι του μέλιτος.
Η Tarara ξεκίνησε να ανθίζει σαν περιοχή τις δεκαετίες ’40 και ’50 σαν παραθαλάσσιος τόπος διακοπών της κουβανικής ελίτ και κυρίως της στρατιωτικής ελίτ της χώρας. Η Aleida March αναφέρει στην αυτοβιογραφία της μιλώντας για το συγκριμένο σπίτι που έζησε με τον Τσε ότι πριν άνηκε «σε κάποιον επίσημο αξιωματούχο που συνδεόταν με τη δικτατορία». Όταν ο Φιντέλ Κάστρο πήρε την εξουσία, οι περισσότεροι ένοικοι εξαναγκάστηκαν να φύγουν, κάποιοι μάλιστα από αυτούς εξορίστηκαν αμέσως.
Σήμερα τα περισσότερα από 500 σπίτια της Tarara ανήκουν στο κράτος, με κάποια από αυτά να βρίσκονται σε κακή κατάσταση, σαν παγωμένα στον χρόνο μετά από την ξαφνική εγκατάλειψη το 1959 από τις οικογένειες που έφυγαν βιαστικά αφήνοντας τα υπάρχοντά τους.
Φυσικά η περιοχή δεν εγκαταλείφτηκε συνολικά έκτοτε. Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, φιλοξενούνταν εκεί Σοβιετικοί αξιωματούχοι που εργάζονταν σαν σύμβουλοι της κυβέρνησης στην Κούβα. Μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, στην Tarara βρέθηκαν πολλοί τουρίστες – κυρίως από τις πρώην σοβιετικές χώρες. Εκατοντάδες παιδιά – θύματα της πυρηνικής έκρηξης στο Τσέρνομπιλ το 1986 φιλοξενήθηκαν στην Tarara με πρωτοβουλία της κουβανικής κυβέρνησης. Από το 1990, τα κρεβάτια του Παιδιατρικού Νοσοκομείου της Tarara γέμισαν με παιδιά από τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία, που έπασχαν συνήθως από καρκίνο και ήλπιζαν με τη σειρά τους να βοηθηθούν από το καλό κλίμα της περιοχής όπως και ο Τσε κάποιες δεκαετίες νωρίτερα. Πιο πρόσφατα στα νοσοκομεία της περιοχής φιλοξενήθηκαν ασθενείς με καταρράκτη από τη Βενεζουέλα στα πλαίσια του προγράμματος «πετρέλαιο για γιατρούς» όπου η Κούβα προμηθεύεται πετρέλαιο από την Βενεζουέλα, ανταλλάσσοντάς το με παροχές υγείας στους κατοίκους της.
Ωστόσο αν κανείς επιχειρήσει σήμερα μία βόλτα στην Tarara δύσκολα θα βρει παιδιά από την Ουκρανία ή ασθενείς από τη Βενεζουέλα. Θα βρει όμως πολύ εύκολα surfers από όλο τον κόσμο που έρχονται για να δαμάσουν τα άγρια κύματα με τις σανίδες τους. Η περιοχή άλλωστε εκτός από καθαρό αέρα διαθέτει και δυνατό αέρα, την ιδανική συνθήκη για θαλάσσια σπορ.
Όσοι έχουν τσιμπήσει την τάση και έχουν επενδύσει στην περιοχή, δεν κρύβουν τα σχέδιά τους για την μετατροπή της Tarara σε αθλητικό χωριό όπου τουρίστες από όλο τον κόσμο θα συνδυάζει διακοπές με ποδήλατο, γιόγκα και φυσικά σερφ και άλλα από τα λεγόμενα extreme sports. Δεν βιάζονται όμως να αναπτύξουν την βραδινή ζωή της πόλης, αφού η Αβάνα σε μόλις 10 λεπτά απόσταση, καλύπτει όλες τις ανάγκες των επισκεπτών.
Δεν είναι εύκολο να βγουν άδειες για να λειτουργήσουν όλα αυτά με όλη αυτήν την ατέλειωτη γραφειοκρατία. Οι υπεύθυνοι όμως που μυρίστηκαν εγκαίρως τη νέα αυτή μόδα των θαλάσσιων σπορ στην Κούβα δεν το βάζουν κάτω. Ετοιμάζονται μάλιστα ήδη για έναν μεγάλο διεθνή διαγωνισμό kitesurfing του χρόνου.