Κοσμος

Ο Μπόρις Τζόνσον μίλησε για πρώτη φορά μετά το Brexit

To σχέδιό του για το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την έξοδο από την ΕΕ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η στάση του Μπόρις Τζόνσον μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, η λιτή δήλωσή του και η εκκωφαντική σιωπή τις ημέρες που ακολούθησαν, έδωσαν τροφή για πολλά σχόλια. Ηγετική μορφή της καμπάνιας Leave και φαβορί για τη διαδοχή στην ηγεσία των Συντηρητικών, ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου έλυσε τελικά τη σιωπή του.

«Δεν μπορώ να υπογραμμίσω αρκετά πως η Βρετανία είναι και θα μείνει τμήμα της Ευρώπης» αναφέρει ο μεγάλος κερδισμένος της εκστρατείας του Brexit στην εβδομαδιαία στήλη του στην Telegraph.

Η μόνη αλλαγή, υποστήριξε, θα είναι ότι η Βρετανία «θα βγει από το αδιαφανές σύστημα νομοθέτησης της ΕΕ», μία αλλαγή που, σημείωσε με νόημα, «δεν θα έρθει με μεγάλη βιασύνη» − την ώρα που φωνές στην υπόλοιπο ήπειρο ζητούν ταχύ διαζύγιο.

Στο άρθρο του, ο Τζόνσον απέφυγε να κάνει ευθεία αναφορά στο εάν θα δικεκδικήσει τη θέση του υπό παραίτηση πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. Αν πάντως έδωσε δείγματα, τότε αυτά περιορίζονται στην εξύμνηση του κυβερνητικού έργου που «αφήνει πίσω του» ο Κάμερον.

Μετά το Brexit, έγραψε ο Τζόνσον, «θα υπάρχει έντονη και εντεινόμενη συνεργασία με την ΕΕ σε τέραστιο εύρος, στις τέχνες, στις επιστήμες, τα πανεπιστήμια, το περιβάλλον», σημειώνοντας πως τα δικαιώματα των υπηκόων άλλων χωρών της ΕΕ στη Βρετανία και των Βρετανών υπηκόων στην ΕΕ «θα τύχουν πλήρους σεβασμού».

«Οι Βρετανοί θα μπορούν ακόμη να πηγαίνουν και να εργάζονται στην ΕΕ, να ζουν, να ταξιδεύουν, να σπουδάζουν, να αγοράζουν σπίτια και να εγκαθιίστανται» γράφει.

«Θα συνεχίσει να υπάρχει ελεύθερο εμπόριο και πρόσβαση στην ενιαία αγορά, η Βρετανία είναι και θα είναι πάντα μεγάλη ευρωπαϊκή δύναμη, κεντρική στη διατύπωση γνώμης και στην ηγεσία στα πάντα, από την εξωτερική πολιτική μέχρι την άμυνα, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την ανταλλαγή πληροφοριών» συνέχισε.

«Η μόνη αλλαγή, και αυτή δεν θα έρθει με μεγάλη βιασύνη, είναι η αποδέσμευση από το αδιαφανές σύστημα νομοθέτησης της ΕΕ» ανέφερε, για να υποστηρίξει πως ακόμη και αυτό «δεν θα φέρει απειλές, αλλά χρυσές ευκαιρίες για τη χώρα».

photo: EPA/ANDY RAIN