Κοσμος

Εβδομήντα πρόσφυγες νεκροί την τελευταία βδομάδα στην Ιταλία

Κορεσμένα τα κέντρα υποδοχής

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εβδομήντα πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Σικελίας και της Λιβύης, ενώ περισσότεροι από 14.000 διασώθηκαν στις επιχειρήσεις της ιταλικής ακτοφυλακής.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», τα κέντρα υποδοχής των πόλεων της Σικελίας, στις οποίες αποβιβάζονται οι μετανάστες (Κατάνη, Παλέρμο, Μεσσίνα και Πόρτο Εμπέντοκλε) αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα χωρητικότητας και αναζητούνται υποδομές κατάλληλες για φιλοξενία σε άλλες περιφέρειες της χώρας.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά, Ματτέο Σαλβίνι, μίλησε για «κίνδυνο εισβολής από μέρους των μεταναστών» και ζήτησε επείγουσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ο οποίος κάλεσε τους πάντες «να διατηρήσουν πρώτα απ’ όλα την ψυχραιμία τους».

«Πρέπει να γνωρίζουμε πως οι μετανάστες δεν αποτελούν κίνδυνο, αλλά βρίσκονται οι ίδιοι σε κίνδυνο» δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος, ενώ η αρμόδια υπουργός είπε ότι «δεν μπορεί να χαθεί ούτε μια ανθρώπινη ζωή» και τόνισε ότι πρόκειται και για θέμα «το οποίο επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο».