- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Χάρτινα ρομπότ στους δρόμους της Ζυρίχης
Πολίτες ντύνονται ρομπότ για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
Στις 5 Ιουνίου στην Ελβετία θα πραγματοποιηθεί ένα σχετικά άγνωστο σε μας δημοψήφισμα. Αφορά ένα άρθρο του συντάγματος που θα προβλέπει την θέσπιση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, μία παροχή οριζόντια σε όλους τους πολίτες που δεν έχουν άλλα εισοδήματα. Συγκεκριμένα μιλάμε για 2.500 δολάρια τον μήνα σε κάθε ενήλικο Ελβετό και 650 δολάρια σε κάθε παιδί. Οι ενστάσεις για την θέσπιση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είναι πολλές και στηρίζονται κυρίως στα ερωτήματα του τύπου «Μήπως σπρώχνουμε έτσι τον κόσμο στην ανεργία και την απραγία;», «Μπορεί άραγε η οικονομία της χώρας να αντέξει τέτοιες παροχές;», «Θα μείνει κανείς να δουλεύει μετά;» και άλλα παρόμοια.
Οι υπερασπιστές του μέτρου (και του «Ναι» στο δημοψήφισμα) απαντούν ότι κανείς δεν αφήνει τη δουλειά του για να κάτσει σπίτι και να ζει με το μίνιμουμ αυτό ποσό, κάτι που για την Ελβετία αντιπροσωπεύει την κατηγορία «στα όρια της φτώχιας». Αντίθετα, θεωρούν ότι η θέσπιση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα βοηθήσει για παράδειγμα νέες μητέρες επιτρέποντάς τους να μην δουλεύουν για κάποια χρόνια όσο έχουν μωρό ή νέους ενήλικες που θα προτιμήσουν έτσι να σπουδάσουν αντί να βγουν γρήγορα στην αγορά εργασίας για να αποκτήσουν εισόδημα.
Ανάμεσα στους υποστηρικτές αυτούς βρίσκεται μάλιστα και ο Γιάνης Βαρουφάκης που έδωσε και συνέντευξη σε μεγάλη Ελβετική εφημερίδα καλώντας τους πολίτες να ψηφίσουν «Ναι».
Ένας από τους φόβους που έφερε στο τραπέζι το ζήτημα της αναγκαιότητας του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είναι η αυτοματοποίηση της παραγωγής με μηχανές και ρομπότ. Με τα χρόνια, υπολογίζεται ότι η τεχνολογική αυτή πρόοδος θα στερήσει πολλές θέσεις εργασίας οδηγώντας ενεργούς εργαζόμενους στην ανεργία και φουτουριστικά ρομπότ την βιοπάλη.
Και πάνω σε αυτό στήθηκε μία ολόκληρη καμπάνια στην Ελβετία που κορυφώθηκε με μία μεγάλη διαμαρτυρία στους δρόμους της πρωτεύουσας. Άνθρωποι μεταμφιεσμένοι σε ρομπότ χόρεψαν, φώναξαν συνθήματα, κούνησαν τα πλακάτ τους και προσπάθησαν να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο υπέρ του «Ναι» στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται με διάφορες καμπάνιες ενημέρωσης και δράσης να τρέχουν και θα συνεχίζονται μέχρι τη μέρα του δημοψηφίσματος. Προς το παρόν όλα τα προγνωστικά δείχνουν το «Ναι» να χάνει πανηγυρικά και το ελάχιστο αυτό εγγυημένο εισόδημα να μην θεσπίζεται για τους Ελβετούς πολίτες παρόλο τον φόβο των ρομπότ.