- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Νέα έρευνα συνδέει την κακή συμπεριφορά των οδηγών στους δρόμους με το μέγεθος της κρατικής διαφθοράς. Ο καθηγητής Τζέιμς Ο' Μάλεϊ από το Πανεπιστήμιο του Ντάρμουθ ταξίδεψε στη Ρουμανία, η οποία έχει υψηλά ποσοστά θνησιμότητας στους δρόμους, αλλά και τεράστιο πρόβλημα διαφθοράς.
Το 2013 αντιστοιχούσαν 9,3 θάνατοι στο οδόστρωμα ανά 100.000 κατοίκους της Ρουμανίας. Ο Βρετανός καθηγητής μελέτησε επίσης στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της Οργάνωσης «World Justice Project» και διαπίστωσε ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση της διαφθοράς και της επικίνδυνης οδήγησης σε μια χώρα, καθώς και οι δύο παράγοντες, σύμφωνα με τον ερευνητή, έχουν μια κοινή ρίζα: την έλλειψη αξιοκρατίας.
«Οι χώρες επιτυγχάνουν όταν οι οικονομίες τους δεν στηρίζονται στην εκμετάλλευση των πολιτών από μια μικρή ομάδα ανθρώπων και όπου υπάρχουν πολιτικοί μηχανισμοί που βοηθούν στην εκμετάλλευση ταλέντων και ιδεών. Έτσι, όποιος εφευρίσκει μια νέα τεχνολογία ή μια πιο αποτελεσματική μέθοδο να παράξει κάτι, γνωρίζει ότι οι καρποί των προσπαθειών του δεν θα γίνει κτήμα ενός δικτάτορα», επισημαίνει ο Ο' Μάλεϊ.
Στις χώρες με διαφθορά οι πολίτες σέβονται λιγότερο τους νόμους, με αποτέλεσμα να αδιαφορούν για τους κανόνες οδικής ασφάλειας και τελικά αυτό να οδηγεί σε των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων. Ο Ο' Μάλεϊ παρατήρησε ότι οι Ρουμάνοι οδηγοί δεν πτοούνται από την παρουσία της τροχαίας στους δρόμους. Παρανομούν σαν να μην υπάρχουν. Αυτό συμβαίνει διότι οι πολίτες θεωρούν οι θεσμοί δεν λειτουργούν και γιατί γνωρίζουν ότι μπορούν να δωροδοκήσουν για να γλιτώσουν.
Μήπως σας θυμίζουν όλα αυτά κάποια άλλη χώρα των Βαλκανίων. Τα τροχαία στην Ελλάδα αποτελούν συχνό φαινόμενο, η παραβίαση άρθρων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, ενώ την ίδια στιγμή η χώρα βρίσκεται στην 58η θέση σε παγκόσμια κατάταξη του μη κυβερνητικού οργανισμού «Διεθνής Διαφάνεια» για την διαφθορά.