Κοσμος

Τα πρώτα θύματα της μοιραίας πτήσης MS804 της EgyptAir στην Μεσόγειο (εικόνες)

Μια ακόμα φορά που κόβεται απότομα το νήμα της ζωής σε νέους ανθρώπους με όνειρα

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η πτήση MS804 της EgyptAir αναχώρησε από το Παρίσι με τελικό προορισμό το Κάιρο. Ξαφνικά, κι ενώ το Airbus A320 πετούσε στα 34.000 πόδια, χάθηκε από τα ραντάρ του εθνικού εναέριου χώρου της Αιγύπτου. Συνετρίβη ανοικτά της Καρπάθου και ήδη τα πρώτα συντρίμμια εντοπίστηκαν 229 χιλιόμετρα βόρεια της Αλεξάνδρειας.

Βρέθηκαν επίσης ορισμένα προσωπικά αντικείμενα των επιβατών και το πολεμικό ναυτικό της Αιγύπτου χτενίζει την περιοχή για να εντοπίσει το μαύρο κουτί του αεροσκάφους με την ελπίδα να βρει απαντήσεις για τα αίτια αυτής της νέας αεροπορικής τραγωδίας. Προς το παρόν οι περισσότεροι αναλυτές και εμπειρογνώμονες εμφανίζουν ως επικρατέστερο το σενάριο της τρομοκρατίας, χωρίς να μπορούν να αποκλείουν το ενδεχόμενο κάποιας τεχνικής βλάβης.

Συνολικά 66 άνθρωποι (56 επιβάτες και το δεκαμελές πλήρωμα) πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους στα νερά της Μεσογείου.

Πηγή των αιγυπτιακών αερογραμμών επιβεβαίωσε στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC τα ονόματα του πιλότου, του συγκυβερνήτη και του υπόλοιπου ιπτάμενου προσωπικού της μοιραίας πτήσης. Τοπικά μέσα ενημέρωσης από τις χώρες καταγωγής των επιβατών μεταδίδουν επίσης ονόματα και λεπτομέρειες για τις ζωές των ανθρώπων που χάθηκαν. Είναι όλοι νέοι άνθρωποι με όνειρα που γκρεμίστηκαν ξαφνικά και έχουν βυθίσει στο πένθος δεκάδες φίλους και συγγενείς στην Αίγυπτο και 11 άλλες χώρες. (Γαλλία, Βρετανία, Καναδάς, Βέλγιο, Πορτογαλία, Αλγερία, Σουδάν, Τσαντ, Ιράκ, Σ. Αραβία και Κουβέιτ).

image

Σαμάρ Εζ Ελντίν: 27 ετών, αεροσυνοδός-ιπτάμενη συνοδός. Μόλις πριν από τέσσερις μήνες όταν προσλήφθηκε από την αεροπορική εταιρεία EgyptAir ανέβασε στο λογαριασμό της στο Facebook μια φωτογραφία που σήμερα φαντάζει μακάβρια.

image

Στη φωτογραφία μια ιπτάμενη συνοδός με βρεγμένη στολή και τη βαλίτσα της βγαίνει από τη θάλασσα, ενώ στο βάθος το αεροσκάφος, στο οποίο προφανώς επέβαινε, κάνει βουτιά θανάτου μέσα στο νερό. Η 27χρονη Ελντίν σπούδασε λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Αΐν Σαμς του Καΐρου.

image

Μοχάμεντ Σαΐντ Αλί Αλί Σοκέρ: 37 ετών, ο κυβερνήτης του Airbus. Τέσσερις ημέρες πριν από την πτήση MS804 γιόρτασε την προαγωγή του στην Γκίζα. Είχε καλέσει συναδέλφους και πρώην συμμαθητές του από τη σχολή Ικάρων σε δείπνο για να γιορτάσουν όλοι μαζί την προαγωγή του. Ένας πιλότος με εμπειρία 6.275 ωρών πτήσης, εκ των οποίων οι 2.101 με Airbus A320. Δεν ήταν παντρεμένος και δεν είχε παιδιά.

image

Μοχάμεντ Αχμέντ Μαχμούντ Αχμέντ Ασέμ: Ο συγκυβερνήτης, ο οποίος σύμφωνα με την οικογένειά του θυσίασε πολλά για να μάθει να πετάει. Τα αεροπλάνα ήταν το όνειρο της ζωής του από μικρό παιδί, από τότε που ήταν πέντε ετών.

image

image

Μερβάτ Ζακάρια: Μέλος του ιπτάμενου προσωπικού θαλάμου και πρώην ηθοποιός της τηλεόρασης. Το 1986 άφησε την πετυχημένη καριέρα της στην τηλεόραση και μπήκε στην «οικογένεια» του εθνικού αερομεταφορέα της Αιγύπτου. Ένας από τους πιο γνωστούς της ρόλους ήταν αυτός μιας προβληματικής έφηβης που είχε χάσει τη μητέρα της. Ήταν παντρεμένη και μητέρα μιας κόρης.

image

Ρίτσαρντ Οσμάν: 41 ετών, Βρετανός. Ένας εκ των 56 επιβατών, γεωλόγος στο επάγγελμα, ο οποίος ταξίδευε στο Κάιρο για επαγγελματικούς λόγους. Ο 41χρονος ήταν γιος γιατρού και πατέρας μία κόρης δύο ετών, Ολιμπί και της μόλις 14 μηνών Βικτιός. Ο Ρίτσαρντ Οσμάν εκπροσωπούσε μία εταιρεία εξόρυξης χρυσού στην Αίγυπτο. Λόγω της ειδικότητάς του ταξίδευε σε όλα τα πλάτη και μήκη του πλανήτη, προκειμένου να ερευνά και να παραδίδει τις εκθέσεις του για τα κοιτάσματα που εντοπίζονταν. Ο Ρίτσαρντ ήταν ο πρωτότοκος γιος του γιατρού Μοχάμεντ Φεκρί Αλί Οσμάν και της συζύγου του Άνι. Μαζί με τα αδέρφια του, την 35χρονη Άλιστερ, τον 34χρονο Φίλιπ και την 32χρονη Άννα, μεγάλωσαν στην Ουαλία, όπου μετανάστευσαν οι γονείς τους από την Αίγυπτο πριν χρόνια.

image

Συγκλονισμένοι οι γείτονες της οικογένειας, περιέγραψαν τον Ρίτσαρντ ως έναν γλυκύτατο και ευγενέστατο άνθρωπο. «Ήταν ένας πολύ ευγενικός άνθρωπος και είχε μεγάλη αδυναμία στη μητέρα του» τόνισε η Όντρεϊ Τζόουνς. Ο Ρίτσαρντ είχε μετακομίσει με τον πατέρα του όταν οι γονείς του χώρισαν. Πριν τρία χρόνια, ωστόσο, ο πατέρας του απεβίωσε και ο εκείνος αποχώρησε από το πατρικό της οικογένειας, μετακομίζοντας κατά πάσα πιθανότητα στο Νιου Τζέρσεϊ, όπου είχε γραφεία η εταιρεία.

Μαρουά Χαμντί: Τα μέσα ενημέρωσης του Καναδά μεταδίδουν ότι η κ. Χαμντί είναι μεταξύ των πρώτων επιβεβαιωμένων θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας. Στέλεχος της IBM από το Σασκατούν του Καναδά, η οποία μετακόμισε στο Κάιρο. Είναι μητέρα τριών μικρών αγοριών και είχε πάει στο Παρίσι για να επισκεφθεί την οικογένειά της.

image

Τετραμελής οικογένεια από την Ανζέ της Γαλλίας: Τα ΜΜΕ της Γαλλίας μεταδίδουν ότι με το μοιραίο Airbus ταξίδευε ένα ζευγάρι Γάλλων με δύο παιδιά από τη βορειοδυτική Γαλλία. Τα ονόματά τους δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα. Ένα από τα παιδιά τους ήταν μωρό.

Αχμέντ Χελάλ: Η εταιρεία Procter and Gamble ανακοίνωσε ότι ο κ. Χελάλ που διηύθυνε ένα από τα εργοστάσιά της στην Αμιέν ήταν στον κατάλογο των επιβατών. Είναι Αιγύπτιος και εργαζόταν στην εν λόγω εταιρεία από το 2000.

Μη κατονομαζόμενο θύμα από το Τσαντ: Εκπρόσωπος της πρεσβείας του Τσαντ στη Γαλλία επιβεβαίωσε ότι ένας πολίτης της εν λόγω αφρικανικής χώρας επέβαινε στην πτήση. «Είχε μάλιστα χάσει τη μητέρα του και ταξίδευε στο Τσαντ για να παραστεί στην κηδεία της». Ο αξιωματούχος από την πρεσβεία διευκρίνισε πως πρόκειται για φοιτητή σε Ανωτάτη Στρατιωτική Σχολή της Γαλλίας.

Σαχάρ αλ Χαουγκά: Η εφημερίδα αλ Αχράμ της Αιγύπτου αναφέρει ότι πρόκειται για Σαουδάραβα υπήκοο που εργαζόταν στην πρεσβεία της χώρας του στο Κάιρο. Σύμφωνα με το Associated Press εργαζόταν τα τελευταία 13 χρόνια στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου και είχε μεταβεί στο Παρίσι λόγω προβλήματος υγείας της κόρης του.

Πασκάλ Ες: 51 ετών. Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι παραλίγο να μην επιβιβαστεί στην πτήση καθώς προ ημερών είχε χάσει το διαβατήριο. Τελικά το διαβατήριο βρέθηκε κοντά στο σπίτι του. Ήταν freelance φωτογράφος συναυλιών. Στην πόλη του τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του.

image

Αμπντουλμοσέν αλ Μουτεϊρί: υπήκοος Κουβέιτ, ο οποίος σύμφωνα με τον Guardian, είναι καθηγητής Οικονομικών και πατέρας δύο παιδιών. Ταξίδευε στο Κάιρο για ένα τριήμερο συνέδριο.

Ζοάο Νταβίντ Σίλβα: 62 ετών, μηχανικός, Πορτογάλος. Τελικός του προορισμός ήταν η Άκρα της Γκάνα για ένα συνέδριο.

image


Φωτογραφίες: EPA/EGYPTIAN DEFENCE MINISTRY, EPA/KHALED ELFIQI, EPA/ETIENNE LAURENT 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.