Κοσμος

Στα ελληνικά γαλατάδικα του ’50 στην Αυστραλία: Όταν οι ομογενείς έκαναν το πρωινό γκουρμέ

Αφιέρωμα της «Daily Mail» για την ευρηματικότητα των Ελλήνων που έκαναν mainstream το εξωτικό φαγητό

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
128028-288432.jpg

Μιλκσέικ, γιαούρτι με μέλι, καρύδια και φρούτα, αυγά με πατάτες. Είναι μόνο μερικά από τα πιάτα που σέρβιραν οι Έλληνες μετανάστες στα milk bars της Αυστραλίας, καταφέρνοντας να κάνουν, σύμφωνα με την αυστραλιανή έκδοση της «Daily Mail», «mainstream το εξωτικό φαγητό, μετατρέποντας ταυτόχρονα τα παλιά γαλατάδικα σε art deco glamour καφέ».

Από τη δεκαετία του 1930 οι ελληνικές οικογένειες άνοιγαν τα πρωτοποριακά καφέ που λειτουργούσαν 24 ώρες την ημέρα για επτά ημέρες την εβδομάδα. Είχαν ονόματα, όπως «Παράγων», «Νιαγάρας», «Αστόρια», «Καλιφόρνια», ενώ το εσωτερικό τους έφερε την επανάσταση στη μέχρι τότε διακόσμηση των καφέ.

Η πρωτοπορία τους έγκειτο στο γεγονός ότι έφεραν την «αμερικανιά» στην Αυστραλία, καθώς εκεί ήταν που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους τα all day καφέ και ταχυφαγεία.

«Για τους Αυστραλούς από τα 40s και για δεκαετίες αργότερα, από τότε δηλαδή που τα milk bars και τα καφέ πέρασαν σε χέρια των Ελλήνων μεταναστών, αποτελούσαν μια γεύση συναρπαστικού φαγητού και μια glamorous διαφυγή από την καθημερινότητα» γράφει η Daily Mail.

Κάποτε, εκεί στη δεκαετία του ’50, η εφημερίδα σημειώνει πως δεν υπήρχε γειτονιά στην Αυστραλία που να μην είχε τουλάχιστον ένα αμερικάνικου τύπου γκουρμέ γαλατάδικο που να ανήκει σε Έλληνα. Οι πόλεις που είχαν τα περισσότερα ήταν το Κουήνσλαντ, η Ναράντερα, το Nyngan, η Cootamundra και το Gundagai, όπως φυσικά η Μελβούρνη και το Σίδνεϊ.

Η Daily Mail ξεκαθαρίζει: «Δεν πρόκειται για ελληνικές ταβέρνες που σέρβιραν ελληνικό φαγητό. Αλλά για milk bars που τα είχαν Έλληνες και σέρβιραν αυστραλιανό φαγητό της εποχής, όπως μπριζόλες και αυγά, mixed grill και πατάτες τηγανιτές με μαρούλι, τομάτες και παντζάρια, μακαρόνια κονσέρβα σε τοστ, φέτες λευκού ψωμιού με βούτυρο, τσάι και μιλκσέικ».

«Τα ελληνικά καφέ εξυπηρετούσαν τις γεύσεις του πληθυσμού που υπερτερούσε στην ήπειρο, των Βρετανο-Αυστραλών δηλαδή, αυτοί που φυλετικά και πολιτισμικά ήταν αυτό που ορίζεται ως “λευκή Αυστραλία”» προσθέτει η εφημερίδα και παρουσιάζει πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το βιβλίο «Greek Cafes and Milk Bars of Australia» (Τα ελληνικά καφέ και γαλατάδικα της Αυστραλίας) της φωτογράφου Έφης Αλεξάκη και του ιστορικού Λέοναρντ Ζανιζέβσκι, οι οποίοι πέρασαν 30 χρόνια έρευνας στις καφετέριες της χώρας.

Πραγματοποίησαν 1.800 συνεντεύξεις και απέσπασαν φωτογραφίες από οικογενειακά άλμπουμ των ιδιοκτητών, αλλά και παίρνοντας οι ίδιοι φωτογραφίες από το πώς είναι τα σήμερα τα καφέ που παραμένουν ανοιχτά.

image

Ο Μάικ Γεωργάς, μια ανώνυμη σερβιτόρα και ο Τζον, ο μάγειρας, στα μέσα της δεκαετίας του 1950 στο «Busy Bee» στο Gunnedah

image

Το «Black & White Fruit Milk Bar» στο Wollongong. Το 1956 το αγόρασαν τα αδέλφια Πίτερ, Χάρι και Τεό Ταμπάκης

image

To «Astoria Cafe» στην οδό Χάντερ στο Νιουκάστλ. Η φωτογραφία είναι από τα τέλη της δεκαετίας του 1940. Ο ιδιοκτήτης Τζέρι Κολυβας διακρίνεται στα δεξιά της φωτογραφίας, πίσω από το μηχάνημα με τα αναψυκτικά

image

Ο Πίτερ Ζαντιώτης (αριστερά) και ο πατέρας του Λάμπρος Ζαντιώτης (τέρμα δεξιά) στο «Busy Bee Cafe» στο Gunnedah κατά τη δεκαετία του 1940. Το καφέ άνοιξε το 1933

image

Ο Πίτερ Ζαντιώτης, μια υπάλληλος, η Αναστασία Ζαντιώτης και η Άννα Ζαντιώτης το 1938 στο «Busy Bee cafe». Η οικογένεια έφτασε από τα Κύθηρα στην Αυστραλία το 1933

image

image

Το πρώτο milk bar του Περθ, το «Golden Star Milk Bar» των Σταύρου και Τζον Κούφος, οι οποίοι είναι πίσω από το ταμείο. Άνοιξε το 1935. Τα αδέλφια είχαν καταγωγή από το Καστελλόριζο και αργότερα έκαναν αλυσίδα milk bars σε όλο το Περθ

image

Ο ιδιοκτήτης Jack Vanges (διακρίνεται δεξιά), του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Ευάγγελος Βάνγκης και ο οποίος αργότερα έγινε και δήμαρχος της πόλης Nyngan. Άνοιξε τη δεκαετία του 1930 το καφέ Καλιφόρνια

image

Ένα από τα πιο εμβληματικά ελληνικά milk bars της δεκαετίας του 1950 ήταν το «Μarathon Cafe, Wine and Fish Shop» στο Κουήνσλαντ

image

Οι αδελφές Μάριον και Τζούλι Κανάρης στο καφέ των γονιών τους «Star Milk Bar» στο Ντάργουιν το 1948

image

Η Έφη Αλεξάκη και ο Λέοναρντ Ζανιζέβσκι

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τραμπ 2.0: Γιατί η δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ θα είναι διαφορετική από την πρώτη
Τραμπ 2.0: Γιατί η δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ θα είναι διαφορετική από την πρώτη

Ο ίδιος δεν έχει αλλάξει σημαντικά τις θέσεις του για τα κρισιμότερα ζητήματα· αυτό που έχει αλλάξει είναι πως πλέον αποτελεί τον αδιαμφησβήτητο ιδεολογικό φορέα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.