Κοσμος

Περισσότερες οι τίγρεις στον κόσμο για πρώτη φορά εδώ και 100 χρόνια (video)

Ελπίδες ότι ο πληθυσμός θα διπλασιαστεί μέχρι το 2020

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Για πρώτη φορά μέσα σε έναν αιώνα ο πληθυσμός των άγριων τίγρεων αυξήθηκε και σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις των περιβαλλοντολόγων ενδέχεται να έχει διπλασιαστεί μέχρι το 2020. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή από το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) 3.890 τίγρεις ζουν σήμερα ελεύθερες στο φυσικό τους περιβάλλον, ενώ το 2010 υπήρχαν μόλις 3.200. Το 1900 υπήρχαν περισσότερες από 100.000 τίγρεις στον κόσμο.

Η αύξηση του πληθυσμού ενός εκ των πλέον απειλούμενων με εξαφάνιση άγριων ζώων αντιμετωπίζεται με συγκρατημένη αισιοδοξία από τους ειδικούς, οι οποίοι επισημαίνουν ότι μπορεί απλά να οφείλεται σε βελτίωση της συγκέντρωσης δεδομένων για το πληθυσμό των τίγρεων. «Ακόμα πιο σημαντικό από τα ακριβή νούμερα, είναι η τάση, και βλέπουμε την τάση να πηγαίνει προς την σωστή κατεύθυνση», δήλωσε στον Guardian η Ζινέι Χέμλεϊ, αντιπρόεδρος του WWF.

«Αυτή η απογραφή καταδεικνύει ότι μπορούμε να σώσουμε είδη ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση και το φυσικό τους περιβάλλον αν οι κυβερνήσεις, οι τοπικές κοινωνίες και οι περιβαλλοντολόγοι ενώσουν τις δυνάμεις τους», τόνισε ο γενικός διευθυντής του WWF, Μάρκο Λαμπερτίνι.

Η απογραφή, που συστάθηκε από τις έρευνες για τις τίγρεις σε χώρες από τη Ρωσία μέχρι το Βιετνάμ, καθώς και από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης, κυκλοφόρησε μια μέρα πριν την συνάντηση των υπουργών από 13 χώρες που θα συναντηθούν για τρεις ημέρες στο Νέο Δελχί, καθώς εργάζονται για να διπλασιάσουν τις άγριες τίγρεις που υπάρχουν στον κόσμο μέχρι το 2022.

Παρόλα αυτά, η πρόοδος δεν είναι η ίδια σε όλα τα κράτη. Η Ρωσία, η Ινδία, το Μπουτάν και το Νεπάλ έχουν περισσότερες τίγρεις από ότι την τελευταία απογραφή, η νοτιοανατολικές χώρες έχουν πρόβλημα, καθώς η πολιτεία και οι κυβερνήσεις δεν κάνουν όσα πρέπει για να υπάρχει αποτέλεσμα. «Όταν έχεις πολιτικές δεσμεύσεις από τα ανώτερα κλιμάκια, τότε μπορεί να κάνει τη διαφορά. Αν έχεις έναν καλά προστατευμένο βιότοπο και αντιμετωπίζεις ουσιαστικά την λαθροθηρία, οι τίγρεις θα ανακάμψουν. Είναι μια πολύ απλή φόρμουλα, που ξέρουμε ότι δουλεύει», πρόσθεσε η Χέμλεϊ.

Πρόσφατα, η Καμπότζη δήλωσε ότι εξαφανίστηκαν τελείως οι τίγρεις από τα σύνορά της, αλλά προσπαθεί να τις επαναφέρει με κάποιο τρόπο. Η Ινδονησία επίσης βλέπει τις τίγρεις να λιγοστεύουν, καθώς τα δάση της καταστρέφονται με τεράστιες ταχύτητες. Οι τίγρεις είναι ζώα που θεωρούνται υπό εξαφάνιση, και είναι υπό συνεχή απειλή από τους λαθροκυνηγούς που πουλάνε τα κομμάτια τους στη μαύρη αγορά. Επίσης εξαφανίζονται, όταν τα δάση και η άγρια φύση καταστρέφεται από την άναρχη δόμηση.

Αναλυτικά οι τίγρεις που ζουν ελεύθερες, όπως καταγράφηκαν στην τελευταία έκθεση: Μπαγκλαντές, 106. Μπουτάν, 103. Καμπότζη,0, Κίνα, πάνω από 7, Ινδία, 2.226, Ινδονησία, 371, Λάος, 2. Μαλαισία, 250. Νεπάλ, 198, Ρωσία, 433, Ταϋλάνδη 189, Βιετνάμ, λιγότερες από 5.