- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Αιματηρές συγκρούσεις στη διαφιλονικούμενη περιοχή Ναγκόρνο - Καραμπάχ μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας με δεκάδες νεκρούς.
Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι 12 στρατιώτες του έχασαν τη ζωή τους όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν «καταρρίφθηκε» από «αρμενικές δυνάμεις», σε ένα από τα πιο θερμά επεισόδια στην περιοχή τα τελευταία χρόνια.
Η αζέρικη πλευρά υποστηρίζει ότι παρά την απώλεια του ελικοπτέρου οι δυνάμεις της έχουν σκοτώσει ή τραυματίσει περισσότερους από 100 αρμένιους στρατιώτες και έχουν καταστρέψει έξι αρμενικά τεθωρακισμένα και 15 θέσεις πυροβολικού.
Russia calls for end to deadly clashes in Nagorno-Karabakh https://t.co/IKcQDHIbHC
— euronews (@euronews) April 2, 2016
Ωστόσο, ο αρμένιος πρόεδρος έδωσε πολύ χαμηλότερο απολογισμό, δηλώνοντας πως κατά τις συμπλοκές σκοτώθηκαν 18 στρατιώτες και άλλοι 35 τραυματίστηκαν.
Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία αλληλοκατηγορούνται αναφορικά με το ποια πλευρά άρχισε τις εχθροπραξίες, με την αζέρικη πλευρά να ισχυρίζεται ότι οι δυνάμεις της δέχτηκαν πυρά από πυροβολικό, ενώ οι Αρμένιοι αντιτείνουν ότι η σύρραξη προκλήθηκε μετά από αζέρικη επίθεση με τανκ, πυροβόλα και ελικόπτερα.
At least 32 dead from clashes in #Nagorno-#Karabakh https://t.co/BTszep8fNP pic.twitter.com/nt1CF4ofXT
— RFE/RL (@RFERL) April 2, 2016
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε και τις δύο χώρες να σταματήσουν άμεσα τις εχθροπραξίες, ενώ ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοΐγου συνομίλησε με τους ομολόγους του σε Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Interfax.
Russia concerned with Azerbaijan-Armenia border conflict, urging restraint (AFP file pic) https://t.co/S9nkfwyNSC pic.twitter.com/PDleK9Bdyg
— China Xinhua News (@XHNews) April 2, 2016
Έκκληση για άμεση διακοπή των συγκρούσεων πραγματοποίησε και η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι. «Οι [δύο] πλευρές πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση να αποφύγουν κάθε περαιτέρω ενέργειες ή ανακοινώσεις που θα μπορούσαν να καταλήξουν σε κλιμάκωση», συμπληρώνει.
Την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κάλεσε για την επίλυση της χρόνιας κρίσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ αποτελεί «μήλο της Έριδος» μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας από τη δεκαετία του 1980 και οι δύο χώρες ήλθαν σε ανοιχτή σύρραξη για τον έλεγχο της περιοχής κατά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Ο πόλεμος έληξε το 1994 με τη διαφιλονικούμενη ζώνη να βρίσκονται μεν στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν αλλά να ελέγχεται από την αρμένικη μειονότητα της περιοχής.
Περίπου 30.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις συμπλοκές έως την εκεχειρία του 1994, μετατρέποντας το Ναγκόρνο - Καραμπάχ σε ένα από τα πιο «θερμά» σημεία της πρώην ΕΣΣΔ.