- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Την ετοιμότητα της Κύπρου να κάνει χρήση του δικαιώματος για άσκηση βέτο που διαθέτει, μπλοκάροντας μια ενδεχόμενη συμφωνία Τουρκίας - ΕΕ για το μεταναστευτικό, εάν η Άγκυρα δεν ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, δηλώνει ο Νίκος Αναστασιάδης.
Σε συνέντευξή του στο Euronews, όπως αναφέρει το Mega, ο Κύπριος Πρόεδρος τονίζει ότι η Άγκυρα οφείλει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και «θα πρέπει να ανοίξει τους λιμένες τους αερολιμένες, (στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα) και να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κύπρο», κάτι το οποίο -όπως επισημαίνει- «δεν πράττει».
Στο πλαίσιο της συνέντευξής του, ο κ. Αναστασιάδης διατυπώνει την έντονη δυσφορία του για το γεγονός ότι οι συζητήσεις για μια ενδεχόμενη συμφωνία Τουρκίας - ΕΕ προβλέπουν ξεπάγωμα κεφαλαίων στο πλαίσιο της ενταξιακής διαπραγμάτευσης με την Άγκυρα, και ταυτόχρονα για το γεγονός ότι η Κύπρος δεν ερωτήθη γι’ αυτό.
Ερωτηθείς αν θα ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες της Κύπρου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης απαντά: «Βεβαίως, βεβαιότατα ναι. Αυτό έχω τονίσει και στους εταίρους και στο προηγούμενο Συμβούλιο της 7ης Μαρτίου και κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Τουσκ, τον πρόεδρο Γιούνκερ και τον πρόεδρο Μάρτιν Σουλτς, ότι η Κύπρος θα ασκήσει το βέτο εφόσον η Τουρκία δεν υλοποιεί τις υποχρεώσεις της. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή».
Προσερχόμενος νωρίτερα στη σύνοδο, ο Κύπριος πρόεδρος επισήμανε πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα εφόσον η Τουρκία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, όπως απορρέουν από το Πρωτόκολλο της Αγκυρας και το διαπραγματευτικό πλαίσιο, ενώ επισήμανε πως μια ενδεχόμενη συμφωνία δεν θα πρέπει να αναμένεται νωρίτερα από αύριο. Ο ίδιος, σε μήνυμά του στο twitter έγραψε ότι προσέρχεται στη σύνοδο με μια «συνεπή και ξεκάθαρη θέση».