Κοσμος

Τα σύνορα της ειρήνης

Εκεί που τα κράτη είναι απλά μια ιδέα

42700073_562246877585728_3324353125745164288_n.jpg
Ελένη Μπεζιριάνογλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
123023-275753.jpg

Έχουν περάσει 30 χρόνια και κάτι από τότε που υπογράφηκε η Συνθήκη Σέγκεν. Τα περισσότερα σύνορα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών έχουν σχεδόν σβηστεί από το τοπίο και τις μνήμες των ανθρώπων. Ο φωτογράφος Valerio Vincezo θέλοντας να τονίσει πόσο σημαντική είναι η συγκέκριμενη κίνηση για την ενοποίηση της Ευρώπης και της ενιαίας συνείδησης των πολιτών της, έκανε το πρότζεκτ «Borderline, the Frontiers of Peace».

image

Ο ίδιος γράφει σχετικά με το πρότζεκτ του: «Σήμερα, με 26 χώρες στη Ζώνη Σένγκεν, 16.500χλμ συνόρων μπορούν να διασχιστούν ελεύθερα. Η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στην Ευρώπη το 2012 επιβεβαίωσε την ιστορική σημασία αυτής της αργής, σχεδόν ανεπαίσθητης, αλλά ριζικής αλλαγής. Με τη βοήθεια ενός GPS και λεπτομερών χαρτών πραγματοποίησα πολλά ταξίδια σε αυτά τα "σβησμένα" σύνορα, με την πρόθεση να καταγράψω την αίσθηση αυτών των πλέον ειρηνικών συνόρων. Παρότι κάποιες φωτογραφίες είναι τραβηγμένες εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά η μία από την άλλη, όλες δείχνουν μια εικόνα που απέχει από το στερεότυπο που έχουμε στο μυαλό μας για την έννοια "σύνορα". Τί είναι ένα σύνορο τελικά;»

Πόσο επίκαιρο και ειρωνικό μπορεί να μοιάζει ένα φωτογραφικό πρότζεκτ με θέμα τα σύνορα της ζώνης Σέγκεν, σε μια εποχή που η Ευρώπη αντιμετωπίζει προσφυγική κρίση και η πρώτη σκέψη των χωρών της είναι να σφραγίσουν τα σύνορά τους;

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.