Κοσμος

Ουμανιτέ: Πρώτο αίτιο της προσφυγικής κρίσης οι πόλεμοι που διεξάγουν ευρωπαϊκές χώρες

Το δημοσίευμα βασίζεται σε στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Πρώτο αίτιο της μεγάλης εισροής προσφύγων, είναι οι πόλεμοι τους οποίους διεξάγουν οι ευρωπαϊκές χώρες», αναφέρει σε εκτενές άρθρο ο Ζαν Ζακ Ρεζιβιέ, της γαλλικής Κυριακάτικης Ουμανιτέ.

Το δημοσίευμα βασίζεται στα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα οποία, 1,3 εκατομμύρια πρόσφυγες που ζήτησαν άσυλο το 2015 προέρχονταν στην πλειοψηφία τους, από τις τρεις εμπόλεμες χώρες : τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Πόλεμοι στους οποίους έχουν εμπλακεί πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Πρόκειται για μια πραγματικότητα «την οποία πολλοί προσπαθούν να την κάνουν να ξεχαστεί, ενώ άλλοι φθάνουν στο να την αμφισβητούν» σημειώνει η Ουμανιτέ.

image

Παρ' όλα αυτά οι χιλιάδες πρόσφυγες που συνωστίζονται στις πόρτες της Ευρώπης δεν έπεσαν «εξ ουρανού», αλλά είναι η άμεση συνέπεια των συρράξεων στις οποίες πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν εμπλακεί εδώ και αρκετά χρόνια, λέει ο συντάκτης, παραθέτοντας και σχετική δήλωση της Ιρλανδής ευρωβουλευτού Μαρτίνας Άντερσον : «Κράτη-μέλη ανάμεσα στα οποία η Μεγάλη Βρετανία πρωταγωνιστούν σε πολλές συγκρούσεις που έχουν προκαλέσει την προσφυγική κρίση» δήλωσε η ευρωβουλευτής.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο αριθμός του 1,3 εκατ. των αιτούντων άσυλο το 2015 έχει διπλασιασθεί σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (...) μεγαλύτερος αριθμός των οποίων προέρχονται από τη Συρία, οι οποίοι έχουν φθάσει τις 400.000 το 2015.

Υπενθυμίζεται ότι ο πόλεμος στη Συρία έχει ξεκινήσει πριν από πενταετία και πέρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις χώρες του Κόλπου, πολλές ευρωπαϊκές χώρες συμμετέχουν άμεσα, με στόχους που έχουν μεταβληθεί κατά περιόδους, με μόνιμη όμως τάση, την αύξηση των στρατιωτικών παρεμβάσεων με τις δραματικές τους συνέπειες, ιδιαίτερα για τους πολίτες.

Οι κυριότερες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν εμπλακεί στη Συρία είναι : Η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και σε μικρότερο βαθμό η Ιταλία, η Εσθονία, η Πολωνία και η Αλβανία.

«Ο πόλεμος στη Συρία είναι επομένως ένας ευρωπαϊκός πόλεμος και είναι σήμερα ανεδαφική η εντατικοποίηση των παρεμβάσεων στη Συρία, χωρίς να λαμβάνουμε υπ' οψιν ότι τέτοιες πράξεις προκαλούν αυτόματα μια νέα εισροή προσφύγων» τονίζεται.


Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ