- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Πακέτο 700 εκατομμυρίων ευρώ σκοπεύει να διαθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κυρίως στην Ελλάδα, αλλά και στις άλλες χώρες του λεγόμενου διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων, για τη διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης που επιφέρει το προσφυγικό.
Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, φέτος θα δοθούν 300 εκατ. ευρώ, και τα επόμενα δύο χρόνια αλλά 400 εκατ. ευρώ. Ο αρμόδιος επίτροπος για την ανθρωπιστική βοήθεια Χρήστος Στυλιανίδης χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη βοήθεια. Σε ερώτηση ποιο θα είναι το ποσό που θα λάβει η Ελλάδα ο κ. Στυλιανίδης απέφυγε να το προσδιορίσει, είπε όμως ότι με δεδομένη την κατάσταση της χώρας, οικονομικά, διοικητικά και τη σημαντική παρουσία προσφύγων, είναι προφανές ότι ένα μεγάλο μέρος της βοήθειας θα πάει στην Ελλάδα.
«Με την εν λόγω πρόταση, θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε βοήθεια έκτακτης ανάγκης σε κρίσεις εντός της ΕΕ πολύ γρηγορότερα από πριν. Αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πρόταση αυτή θα καταστεί εξαιρετικά αναγκαία για την υποστήριξη των προσφυγών. Δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο στην ενεργοποίηση κάθε δυνατού μέσου προκειμένου να αποτρέψουμε την ανθρωπιστική κρίση εντός των συνόρων μας. Με τη σημερινή πρόταση θα διατεθούν 700 εκατ. ευρώ για την παροχή βοήθειας όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη», δήλωσε ο επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης. Απευθυνόμενος στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Κύπριος επίτροπος ζήτησε να στηρίξουν ταχύτατα την πρόταση της Επιτροπής.
Τα χρήματα θα διατεθούν σε συνεργασία με ανθρωπιστικές οργανώσεις που βρίσκονται επιτόπου για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τη στέγαση, τη σίτιση και την παροχή νερού στους καταυλισμούς προσφύγων. Θα υπάρξει επιπρόσθετη χρηματοδότηση για την κατασκευή και λειτουργία των άλλων υποδομών, όπως τα κέντρα καταγραφής, και οι πόροι μετεγκατάστασης και επανεισδοχής.
Η πρόταση της Επιτροπής έρχεται σε συνέχεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 18ης-19ης Φεβρουαρίου, στο οποίο οι κυβερνήσεις κάλεσαν την Επιτροπή να χαράξει το νομικό πλαίσιο για την παροχή βοηθείας έκτακτης ανάγκης στο εσωτερικό της ΕΕ.
Φωτογραφία: EPA/YANNIS KOLESIDIS