Κοσμος

Από παιδιά μαθαίνουν στα όπλα στην Αϊόβα των ΗΠΑ

Πέρασε νόμος που επιτρέπει την οπλοκατοχή και χτίζει ένα «στρατό από βρέφη»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Με άνετη πλειοψηφία (62 υπέρ, 36 κατά) η πολιτειακή Βουλή των Αντιπροσώπων της Αϊόβα ενέκρινε σχέδιο νόμου, το οποίο επιτρέπει την οπλοκατοχή και χρήση όπλων σε παιδιά κάτω της ηλικίας των 14 ετών υπό την επίβλεψη των γονιών τους. Ειδικότερα, το ν/σ προτείνει ότι τα παιδιά θα μπορούν να έχουν «πιστόλι, περίστροφα και πυρομαχικά» υπό την επίβλεψη των γονιών τους. Επόμενο βήμα είναι η συζήτηση του εν λόγω νομοσχεδίου από την πολιτειακή Γερουσία.

«Έχουμε την εντύπωση ότι σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ επιτρέπεται η κατοχή όπλων από ανηλίκους όταν υπάρχει επίβλεψη γονέα», λέει η νομικός Άλισον Άντερμαν του Κέντρου Πρόληψης Ένοπλης Βίας. «Απλά από πολιτεία σε πολιτεία αυτό που αλλάζει είναι το επιτρεπόμενο όριο ηλικίας».

Τα παιδιά στην Αϊόβα ήδη μπορούν να χειρίζονται καραμπίνες κάτω από επίβλεψη, αναφέρει ο βρετανικός Guardian. Όπως είπε χαρακτηριστικά βουλευτίνα που αντιτίθεται στο νόμο, η διάταξη θα επιτρέπει να υπάρχει «ένας στρατός από βρέφη» τα οποία -θεωρητικά πάντα- θα μπορούν νόμιμα να χειρίζονται όπλα. Σύμφωνα με το νόμο τα παιδιά δεν θα μπορούν να αγοράζουν τα όπλα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της πολιτείας ο νέος νόμος «επιστρέφει τον έλεγχο στους γονείς». ««Το να μπορούν από μικρή ηλικία να μαθαίνουν να σέβονται τα όπλα είναι πολύ σημαντικό. Η εναλλακτική είναι να ανακαλύπτουν τα όπλα ξαφνικά στα 18 χωρίς εμπειρία», πρόσθεσε.