Κοσμος

Άνευ προηγουμένου κινητοποίηση για την προστασία των Γάλλων (εικόνες)

Αναζητούνται ύποπτοι τζιχαντιστές σε Γαλλία, Βέλγιο, Αυστρία. Συλλήψεις στη Γερμανία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
114124-226255.jpg

Έως 115.000 αστυνομικοί, χωροφύλακες και στρατιωτικοί έχουν κινητοποιηθεί στο σύνολο της γαλλικής επικράτειας για να εξασφαλιστεί η προστασία των πολιτών, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό υπόπτων για εμπλοκή στις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις της Παρασκευής στο Παρίσι. Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών μιλώντας στον γαλλικό ραδιοσταθμό France Info, έκανε γνωστό ότι οι αστυνομικές προχώρησαν σε «128 έρευνες» για υπόπτους στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε. Πηγές του περιβάλλοντός του διευκρίνισαν ότι 10 άνθρωποι συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση. Παράλληλα συνεχίζονται οι έρευνες σε Βέλγιο, Αυστρία, και Γερμανία.

image

Δημοσίευμα βελγικής εφημερίδας αναφέρει ότι η αστυνομία ανακάλυψε σφαίρες και μία χημική ουσία που χρησιμοποιείται για την κατασκευή βόμβας στα σπίτια δύο αντρών στις Βρυξέλλες, οι οποίοι κρατούνται ως ύποπτοι για τρομοκρατία σε σχέση με τις επιθέσεις στο Παρίσι. Οι συνήγοροι των δύο υπόπτων έχουν δηλώσει ότι οι πελάτες τους είναι αθώοι και ότι ενεπλάκησαν στην υπόθεση επειδή νωρίς το πρωί του Σαββάτου μετέβησαν οδικώς στο Παρίσι για να παραλάβουν τον κυρίως ύποπτο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος τους τηλεφώνησε και τους είπε ότι χάλασε το αυτοκίνητό του. Σύμφωνα με την εφημερίδα Derniere Heure, η οποία επικαλείται ανώνυμη πηγή, στα σπίτια των δύο ανδρών βρέθηκε νιτρικό αμμώνιο, ένα συνηθισμένο λίπασμα, το οποίο ωστόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή βόμβας. Εκείνοι διέψευσαν ότι το είχαν αγοράσει για την κατασκευή εκρηκτικών, σύμφωνα με την εφημερίδα.

image

Ο μεγαλύτερος αδελφός του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο Μπραχίμ, είναι ένας από τους επτά καμικάζι που ανατινάχθηκαν την Παρασκευή στο Παρίσι με τις αυτοσχέδιες ζώνες με εκρηκτικά που έφεραν πάνω τους. Ο άλλος του αδελφός, ο Μοχαμάντ Αμπντεσλάμ, συνελήφθη το Σαββατοκύριακο, όμως αφέθηκε ελεύθερος καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία εναντίον του.

Στην Αυστρία η υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ- Λάιτνερ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ORF ανέφερε ότι ένας από τους υπόπτους ταξίδεψε από τη Γερμανία στην Αυστρία τον Σεπτέμβριο για άγνωστους λόγους, όπως έκανε γνωστό Σύμφωνα με τον ORF, πρόκειται για τον Σάλαχ Αμπντεσλάμ, 26 ετών, ο οποίος διέφυγε στο Βέλγιο νωρίς το πρωί του Σαββάτου και κατάφερε να ξεφύγει από την επιχείρηση της αστυνομίας στη συνοικία Μόλενμπεκ, όπου ζούσε με τους δύο αδελφούς του. «Ένας από τους φερόμενους ως δράστες εισήλθε στην Αυστρία από τη Γερμανία τον Σεπτέμβριο» δήλωσε η Μικλ-Λάιτνερ. «Τώρα το ερώτημα είναι πού έμεινε στην Αυστρία και για ποιο λόγο. Οι έρευνες συνεχίζονται» πρόσθεσε.

image

Συλλήψεις και στη Γερμανία

Συνολικά πέντε άτομα συνέλαβαν οι γερμανικές αστυνομικές αρχές κοντά στο Άαχεν, στα σύνορα της Γερμανίας με το Βέλγιο και την Ολλανδία, με την υποψία ότι σχετίζονται με τις τρομοκρατικές επιθέσεις της περασμένης Παρασκευής στο Παρίσι. Αρχικά ανακοινώθηκε ότι συνελήφθησαν δύο γυναίκες και ένας άνδρας και λίγη ώρα αργότερα ανακοινώθηκε συνελήφθησαν άλλοι δύο. Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «Aachener Nachrichten», τα τρία πρώτα άτομα συνελήφθησαν ενώ αποχωρούσαν από Γραφείο Εύρεσης Εργασίας της περιοχής, ενώ η αστυνομία έχει πληροφορίες ότι ενδεχομένως κάποιος από τους άνδρες που αναζητούνται ως υπεύθυνοι για τις επιθέσεις στο Παρίσι να κρύβεται στην περιοχή.

image


ΦΩΤΟ: EPA/IAN LANGSDON, EPA/OLIVER BERG, EPA/YOAN VALAT, ALESSANDRO DI MEO

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.