- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Στις κάλπες προσέρχονται οι πολίτες της Μιανμάρ για τις πρώτες ελεύθερες εκλογές στη χωρά μετά από 25 χρόνια και δεκαετίες ηγεμονίας του στρατιωτικού καθεστώτος. Η εκλογική διαδικασία παρουσιάζεται ως ένα αποφασιστικό βήμα για τον εκδημοκρατισμό της Μιανμάρ μετά την αυτοδιάλυση της χούντας το 2010.
Το κυβερνών Κόμμα Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης της Ένωσης (USDP), το οποίο υποστηρίζεται από το στρατό, είναι από τους βασικούς διεκδικητές της εξουσίας, αλλά ο αντιπολιτευόμενος Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία (NLD) με επικεφαλής την Αούνγκ Σαν Σου Κι αναμένεται να αυξήσει σημαντικά την εκλογική του δύναμη παρόλο που η χούντα έχει αφαιρέσει από την αρχηγό αυτού του κόμματος το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Μιαναμάρ. Πλήθος ψηφοφόρων συγκεντρώθηκε στη Γιανγκόν έξω από το εκλογικό τμήμα που ψήφισε η κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης και του βραβείου Ζαχάροφ Αούνγκ Σαν Σου Κι.
Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης έχει δηλώσει ότι σε περίπτωση νίκης του κόμματος της θα «ηγηθεί της κυβέρνησης» και θα βρίσκεται «πάνω από τον πρόεδρο» παρά το γεγονός ότι το Σύνταγμα της στερεί το δικαίωμα. Σύμφωνα με το BBC, στις ιστορικές εκλογές συμμετέχουν περισσότερα από 90 κόμματα και 6.000 υποψήφιοι διεκδικούν τις 664 έδρες, με το 25% των εδρών να είναι δεσμευμένο από το στρατό.
Για να σχηματίσει κυβέρνηση και να ορίσει το δικό της πρόεδρο, το NLD θα πρέπει είτε αυτοδύναμα, είτε με συμμαχίες με άλλα κόμματα να εξασφαλίσει περισσότερο από τα 2/3 των εδρών. Τα πρώτα ξεκάθαρα αποτελέσματα της διαδικασίας αναμένεται να ανακοινωθούν το πρωί της Δευτέρας. «Έκανα το καθήκον για την αλλαγή, για την επιτακτική ανάγκη να επιστρέψει η δημοκρατία στη χώρα», δήλωσε ένας ψηφοφόρος μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.
Ο Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία είχε σημειώσει μεγάλη νίκη στις τελευταίες ελεύθερες εκλογές που είχαν γίνει το 1990 στη Μιανμάρ, αλλά είχαν ακυρωθεί από τη χούντα. Από τότε, η βραβευμένη με το Νομπέλ Ειρήνης Σου Κι πέρασε για 20 χρόνια σε κατ' οίκον περιορισμό, πριν την απελευθέρωση της το 2010.
Σε προεκλογική του ομιλία την Παρασκευή, ο πρόεδρος Θέιν Σέιν δήλωσε πως η διοργάνωση των εκλογών ήταν μια πρόκληση και διατύπωσε την δέσμευση της κυβέρνησης για διεξαγωγή αξιόπιστων εκλογών, με περισσότερους από 10.000 παρατηρητές να ελέγχουν τη διαδικασία. Επιπλέον, δεσμεύτηκε να σεβαστεί το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών.
Η προεκλογική εκστρατεία σημαδεύτηκε από θρησκευτικές εντάσεις, και διεθνείς παρατηρητές εκφράζουν φόβο για ενδεχόμενες παρατυπίες καθώς περίπου 4 εκατομμύρια πολίτες δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν, ενώ σύμφωνα με μια έρευνα, μόλις το 29% των ψηφοφόρων έχει γνώση των υποψηφίων στις περιοχές τους.
ΦΩΤΟ: EPA/RUNGROJ YONGRIT, EPA/HEIN HTET, EPA/NYEIN CHAN NAING