- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Διαμάχη μεταξύ επιστημόνων και αγροτικών ενώσεων έχει ξεσπάσει μετά την ανακοίνωση-βόμβα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) πως μπέικον, λουκάνικα, προσούτο και άλλα επεξεργασμένα κρέατα προκαλούν καρκίνο.
Συγκεκριμένα, ο ΠΟΥ με ανακοίνωσή του τη Δευτέρα, επισήμανε ότι 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα- λιγότερο από δύο μερίδες μπέικον δηλαδή - αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου έως και 18%.
Μάλιστα, κατατάσσει τα επεξεργασμένα κρέατα και αλλαντικά στην ίδια κατηγορία με άλλες επιβλαβείς ουσίες για τον ανθρώπινο οργανισμό όπως, το αλκοόλ, τα τσιγάρο και ο αμίαντος που έχει επιβεβαιωθεί ότι σχετίζονται με την εμφάνιση κακοήθειας.
Μία ημέρα μετά, ο υπουργός Τροφίμων και Γεωργίας της Γερμανίας, Κρίστιαν Σμιτ, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους καταναλωτές μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΠΟΥ δήλωσε: «Κανείς δεν πρέπει να φοβάται όταν τρώει ένα ψητό λουκάνικο».
«Όπως πάντα, όλα είναι θέμα ποσότητας: η υπερβολική κατανάλωση οποιουδήποτε πράγματος είναι κακή για την υγεία», ανέφερε σε γραπτή ανακοίνωσή του ο υπουργός, φέρνοντας ως παράδειγμα τον ήλιο.
Σημειώνεται ότι τα λουκάνικα και τα αλλαντικά χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης στη Γερμανία, ωστόσο η κατανάλωση κρέατος στη χώρα μειώθηκε το 2013 στα 60,3 κιλά ανά άτομο τον χρόνο, από 61,3 κιλά που ήταν το 2010.
Η Γερμανία είναι επίσης σημαντικός παραγωγός κρέατος, με 8,8 εκατομμύρια τόνους το 2013, εκ των οποίων τα 5 εκατομμύρια τόνοι ήταν χοιρινό.
Από την πλευρά τους, οι ιταλικές εταιρείες τροφίμων και αγροτικών προϊόντων αντέδρασαν με αγανάκτηση στην έκθεση του ΠΟΥ. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση της ιταλικής αγροτικής ένωσης Coldiretti η οποία αναφέρει: «Όχι στην τρομοκρατία του κρέατος, τα ιταλικά προϊόντα είναι τα υγιεινότερα» και αποδίδει στην ιταλική διατροφή το υψηλό προσδόκιμο ζωής των κατοίκων της Ιταλίας: 80 χρόνια για τους άνδρες και 85 για τις γυναίκες.
Η Coldiretti επισήμανε επίσης μια πλευρά του ζητήματος που δεν σχετίζεται με την υγεία, το γεγονός δηλαδή ότι η βιομηχανία κρέατος στην Ιταλία παρέχει δουλειά σε 180.000 ανθρώπους και αποφέρει 32 δισεκατομμύρια ευρώ σε πωλήσεις ετησίως.
Η υπουργός Υγείας Μπεατρίτσε Λορεντσίν ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την έκθεση του ΠΟΥ αλλά τόνισε ότι οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να φοβούνται τα ευρήματά της μελέτης, από την οποία διαπιστώθηκε ότι είναι «περιορισμένες οι ενδείξεις» ότι τα μη επεξεργασμένα κόκκινα κρέατα, το μοσχάρι, το αρνάκι και το χοιρινό, μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο.
«Ανέκαθεν γνωρίζαμε ότι η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος κάνει κακό. Το μυστικό είναι η μεσογειακή διατροφή... θα πρέπει να τρώμε λίγο απ' όλα» είπε η υπουργός κατά την επίσκεψή της στην Παγκόσμια Έκθεση που φιλοξενείται στο Μιλάνο.
Το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας έχει ζητήσει από την εθνική Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων της χώρας να εξετάσει το ζήτημα.
ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ