Κοσμος

Ομόλογα για τους πρόσφυγες θα εκδώσουν διεθνείς οργανισμοί

Το σχέδιο συγκέντρωσης δισεκατομμυρίων δολαρίων

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ισλαμική Τράπεζα Ανάπτυξης καταρτίζουν σχέδιο συγκέντρωσης δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω έκδοσης νέων ομολόγων, για την αποτροπή επιδείνωσης της προσφυγικής κρίσης. Στόχος τους να βοηθήσουν τους εκτοπισμένους και να στηρίξουν την ανοικοδόμηση περιοχών που έχουν πληγεί από τις συγκρούσεις.

Το πλάνο, για την ενίσχυση των εκτοπισμένων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, με την ανοικοδόμηση των περιοχών που έχουν πληγεί από τις συγκρούσεις, αφορά την έκδοση νέων ομολόγων.

Η πρόταση των διεθνών οργανισμών παρουσιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου, έπειτα από συνάντηση για τη χάραξη πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης της αυξανόμενης ανθρωπιστικής και οικονομικής κρίσης από πολέμους σε χώρες όπως η Συρία, το Ιράκ, η Υεμένη και η Λιβύη.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ζει Γιοκ Κιμά δήλωσε πως περισσότεροι από 15 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει από τα σπίτια τους, με αποτέλεσμα μια μαζική εισροή προσφύγων σε χώρες όπως ο Λίβανος και η Ιορδανία.

Βάσει των σχεδιασμών, αναμένεται να ζητηθεί από τις χώρες-δωρητές η χορήγηση εγγυήσεων για την έκδοση ομολόγων με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για συγκεκριμένα προγράμματα, που θα αφορούν από την υποστήριξη στους πρόσφυγες έως την ανοικοδόμηση που θα επιτρέψει στους εκτοπισμένους να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Κάποια από αυτά πρόκειται να είναι ισλαμικά ομόλογα, ή σουκούκ (μορφή εγγυημένης πιστωτικής χρηματοδότησης) στοχεύοντας στην προσέλκυση επενδυτών στην περιοχή.

Οι δωρητές θα κληθούν να δώσουν εγγυήσεις να μειώσουν το επιτόκιο στις χώρες που φιλοξενούν την πλειοψηφία των προσφύγων, σε κλίμακα από εμπορικά επιτόκια έως και μηδενικά, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη Χαφέζ Γανέμ.

«Οι άνθρωποι επικεντρώνονται στην κατάσταση στη Συρία εξαιτίας των όσων διαδραματίζονται στην Ευρώπη, αλλά στην πραγματικότητα η κατάσταση στην Υεμένη όπως εξελίσσεται είναι εξίσου ιδιαιτέρως σοβαρή», δήλωσε μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των ετήσιων συναντήσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο ΟΗΕ αναμένει εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες να φτάσουν στην Ευρώπη φέτος, καθώς δραπετεύουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια, στο μεγαλύτερο κύμα εκτοπισμού ανθρώπων έπειτα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Την πρωτοβουλία στηρίζουν οι G7 και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες μπορεί να συγκεντρώσουν κονδύλια διψήφιου αριθμού δισεκατομμυρίων σε 5 έως 10 χρόνια, σύμφωνα με τον Γάνεμ.

«Η αστάθεια που επικρατεί στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική επηρεάζει όλο τον κόσμο, όχι μόνο μέσα από τους πρόσφυγες, αλλά και μέσα από την τρομοκρατία, τις διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου, για αυτό στην πραγματικότητα η διεθνής κοινότητα στο σύνολό της έχει συμφέρον να συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια και να βοηθήσει εκείνες τις χώρες να επανακτήσουν σταθερότητα και να επανέλθουν στο δρόμο της ανάπτυξης», επισήμανε.

Τις λεπτομέρειες του προτεινόμενου σχεδίου θα οριστικοποιήσει μια ομάδα εργασίας για τη συγκέντρωση κονδυλίων- προκειμένου οι πόροι να είναι επίσης διαθέσιμοι σε άλλους οργανισμούς ανάπτυξης- έως το Φεβρουάριο.

ΦΩΤΟ: EPA/ZOLTAN BALOGH HUNGARY OUT