Κοσμος

Τσίπρας για προσφυγικό: Ευρώπη σημαίνει να μοιράζεσαι τα βάρη

Τι δήλωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες πριν τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κατά την είσοδό του στο κτίριο, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Ενωμένη Ευρώπη σημαίνει, πάνω απ΄ όλα, να μοιράζεσαι. Να μοιράζεσαι τις ευθύνες, να μοιράζεσαι τα βάρη, να μοιράζεσαι τις δυνατότητες, να μοιράζεσαι το κοινό μας μέλλον».

Ο κ.Τσίπρας στη Σύνοδο θα τονίσει την ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος, και το γεγονός ότι η λύση δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή. Θα δώσει έμφαση στην επανεγκατάσταση από τρίτες χώρες, στην εφαρμογή των Συμφωνιών Επανεισδοχής μεταναστών με χώρες καταγωγής και διέλευσης, καθώς και στην εσωτερική μετεγκατάσταση προσφύγων με τρόπο αναλογικό που να αντιστοιχεί στην ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος. Επιτακτική είναι η ανάγκη επαρκούς οικονομικής και τεχνικής στήριξης, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

«Η ενωμένη στάση της Ευρώπης, ο συνδυασμός της ανάληψης ευθύνης με την αλληλεγγύη, αποτελεί προϋπόθεση για την επίλυση του ζητήματος», δήλωσε ο κ.Τσίπρας.

Μεταξύ άλλων, στην Σύνοδο αναμένεται να κριθεί η πρόσθετη ενίσχυση της Ελλάδας με κονδύλια ύψους 446 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των τεράστιων μεταναστευτικών ροών.

Τουσκ: Εκατομμύρια οι δυνητικοί πρόσφυγες

«Το πιο επείγον» ζήτημα που θα πρέπει να ρυθμίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «να ανακτήσει τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Το ερώτημα που θα πρέπει να θέσουμε απόψε είναι πώς θα ξαναβρούμε τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων μας. Διαφορετικά, δεν έχει νόημα να μιλάμε για μια κοινή μεταναστευτική πολιτική», σημείωσε. Οι συγκρούσεις που ωθούν τους πρόσφυγες να εγκαταλείπουν τις χώρες τους, κυρίως στη Συρία, «δεν θα σταματήσουν σύντομα», προέβλεψε ο Τουσκ. «Αυτό σημαίνει ότι μιλάμε για εκατομμύρια δυνητικούς πρόσφυγες, όχι για χιλιάδες», συνέχισε.

"Οι εταίροι μας χρειάζονται τη βοήθειά μας", εξήγησε εξάλλου ο πρόεδρος αναφερόμενος στις χώρες που γειτονεύουν με τη Συρία, όπως είναι ο Λίβανος, η Ιορδανία και η Τουρκία, στις οποίες συρρέουν μαζικές πρόσφυγες.

Ο Τουσκ είπε ότι θα προτείνει στους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ «βραχυπρόθεσμα μέτρα» στα οποία συμπεριλαμβάνεται η παροχή βοήθειας στην Τουρκία και στις ανθρωπιστικές οργανώσεις που εργάζονται σε προσφυγικούς καταυλισμούς. «Σήμερα πρέπει να προετοιμάσουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο» κατέληξε ο Πολωνός πρόεδρος του Συμβουλίου, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του προς τις χώρες-μέλη να σταματήσουν να επικρίνουν η μία την άλλη.

Σουλτς: Βοήθεια στους γείτονες της Συρίας για να ανακοπεί η ροή

«Είναι ανάγκη να αποδευσμευτούν περισσότεροι κοινοτικοί πόροι από την ΕΕ για τους πρόσφυγες, που θα κατευθυνθούν στους χώρους όπου καταλύουν γύρω από τη Συρία», σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Με τον τρόπο αυτό, θα γίνει δυνατό για την Ευρώπη να αποφύγει «ένα εκατομμύριο άνθρωποι να ξεκινήσουν το επικίνδυνο ταξίδι» προς αυτήν.

Ο κ.Σουλτς υπογράμμισε παράλληλα ότι στο Λίβανο αλλά και άλλες όμορες χώρες όπως η Τουρκία, η ανθρωπιστική κατάσταση είναι δύσκολη για τους πρόσφυγες από τη Συρία.

Μέρκελ: Να συνεισφέρουμε ως Ευρωπαίοι

Η Αγκελα Μέρκελ στις δηλώσεις της προσερχόμενη στην Σύνοδο σημείωσε ότι η προσπάθεια αφορά το να βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο οι χώρες μέλη θα μπορέσουν να συνεισφέρουν ως Ευρωπαίοι στην καταπολέμηση των αιτιών των προσφυγικών ροών.

Χαρακτήρισε «σημαντικό καθήκον» να στείλει η ΕΕ τα σωστά μηνύματα, ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση και με την Τουρκία, η οποία έχει ήδη υποδεχθεί 2 εκατ. πρόσφυγες.

«Μετά την επίσκεψη του κ. Τουσκ στην Τουρκία, θα μιλήσω και με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στη Νέα Υόρκη», πρόσθεσε η κ. Μέρκελ, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη δεν έχει το δικαίωμα να πει ότι δεν θα τα καταφέρει να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση.

Ολάντ: Να αποτρέψουμε τους πρόσφυγες με βοήθεια σε Τουρκία, Λίβανο, Ιορδανία

Την επιτακτική ανάγκη να δοθεί βοήθεια σε Τουρκία, Λίβανο και Ιορδανία για να αντιμετωπιστούν εκεί οι ανάγκες των Σύρων προσφύγων, περιέγραψε προσερχόμενος ως την βασική υποχρέωση της Ε.Ε. ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

Οπως είπε, «πρέπει να αποτρέψουμε τους πρόσφυγες από το να ρισκάρουν τη ζωή τους για να φτάσουν στην Ευρώπη», αν και παράλληλα έσπευσε να σημειώσει ότι «η Ευρώπη είναι ενότητα αξιών και αρχών».

Στην κατεύθυνση αυτή χαρακτήρισε σημαντική την απόφαση για την μετεγκατασταση 120.000 προσφύγων εντός Ε.Ε., η οποία ελήφθη την Τρίτη.

Και ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στη σημασία του ελέγχου της κατάστασης στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

Ρέντσι: Εμείς τα λέγαμε...

Ο Ιταλός πρωθυπουργός από την πλευρά του φρόντισε, κατά την προσέλευσή του, να σημειώσει την καθυστέρηση στην Ευρώπη μέχρι οι υπόλοιπες χώρες μέλη να αντιληφθούν ότι το μεταναστευτικό δεν αφορούσε μόνο τις χώρες εισόδου στο Νότο.

«Δεν μπορεί το βάρος του μεταναστευτικού να πέφτει μόνον σε κάποιες χώρες», είπε χαρακτηριστικά ο Ματέο Ρέντσι.

Χαρακτήρισε μάλιστα μυωπική την οπτική κάποιων εταίρων, σημειώνοντας ότι όσα έλεγε η Ιταλία για το θέμα εδώ και καιρό έχουν γίνει πλέον κοινός τόπος στην Ευρώπη.

Κάμερον: Εμείς πληρώνουμε τα περισσότερα

Πιο συντονισμένη δράση, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να έχουν ό,τι χρειάζονται στους προσφυγικούς καταυλισμούς και να μην σκέφτονται καν να πραγματοποιήσουν αυτό το πολύ δύσκολο ταξίδι, θα αναλάβει στο άμεσο μέλλον η ΕΕ, σύμφωνα με την εκτίμηση του Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο βρετανός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα του έχει δαπανήσει μέχρι σήμερα τα περισσότερα κεφάλαια, περίπου 1 δισ. στερλίνες, για τη σίτιση και στέγαση των προσφύγων από τη Συρία, ενώ θα αποδεσμεύσει άμεσα και άλλα 100 εκατ. λίρες.

Επιπλέον κονδύλια 1,7 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού

Όπως ενημέρωσε η αρμόδια επίτροπος Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, κατά τη συνέντευξη τύπου αμέσως μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων, ήδη αποφασίστηκε να κινητοποιηθεί επιπλέον 1,7 δισ. από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Το εν λόγω ποσό θα εξυπηρετήσει δύο σκοπούς, αφενός την περαιτέρω στήριξη των χωρών πρώτης υποδοχής, αφετέρου την ενισχυση της χρηματοδότησης των ανθρωπιστικών οργανώσεων που επιτελούν έργο επί τόπου. Συνολικά, σύμφωνα με την επίτροπο Γκεοργκίεβα, 9,2 δισ. σκοπεύει η Επιτροπή να διοχετεύσει στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, αγγίζοντας όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «το ανώτατο όριο» των πόρων που δύναται να χρησιμοποιήσει για τη βοήθεια προς «τις χώρες υποδοχής, τις χώρες γειτονίας και τους ίδιους τους πρόσφυγες».

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος συμμετείχε επίσης στη συνέντευξη τύπου, η Επιτροπή μετά και τη χτεσινή απόφαση του συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ για μετεγκατάσταση 120.000 επιπλέον προσφύγων από τις χώρες υποδοχης, Ελλάδα και Ιταλία, προχώρησε στη σύνταξη ενός κειμένου προτεραιοτήτων για την εφαρμογή των προτάσεων της Κομισιόν. Σε αυτές περιλαμβάνονται, η πλήρης λειτουργία των λεγόμενων “hot spots” στις χώρες υποδοχής, η εφαρμογή από όλα τα κράτη μέλη του κοινού συστήματος ασύλου και η ενίσχυση της κοινής επιτήρησης των ευρωπαϊκών συνόρων μέσα από τη δημιουργία της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής και της ενίσχυσης της Frontex.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως ενημέρωσε ο Φ. Τίμερμανς η Επιτροπή σήμερα έδωσε στη δημοσιότητα 40 επιπλέον διαδικασίες επί παραβάσει τις οποίες κινεί κατά των κρατών μελών που δεν εφαρμόζουν σωστά την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ασύλου.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, προανήγγειλε πως την επομενη εβδομαδα η Επιτροπή θα υποβάλει πρόταση να αυξηθεί κατά 100 εκατ. το ταμείο για την επείγουσα οικονομική βοηθεια των κρατών μελών που υφίστανται πιέσεις, ενώ αναφορικά με τα hot spots, εξήγησε πως θα είναι ομάδες υποστήριξης μετανάστευσης, οι οποίες αναμένεται να είναι λειτουργικές ήδη από τα τέλη της εβδομάδας σε Ιταλία και Ελλάδα.

Τέλος, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, εστίασε στις δράσεις που αναλαμβάνει η ΕΕ, όσον αφορά τις εξωτερικές της σχέσεις, κάτι που αναμένεται να απασχολήσει και τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής. Η Φ. Μογκερίνι υπογράμμισε πως η ΕΕ καταβάλει καθε πολιτική προσπάθεια να βρεθει λύση στις περιοχές των συρράξεων που αποτελούν τη βασική αιτία της αύξησης των προσφυγικών ροών, συμπηρώνοντας πως εξίσου σημαντική είναι η συνεργασία με τις χώρες εκτός Ευρώπης που υποδέχονται μεγάλο αριθμό προσφύγων καθώς και η καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων.