Κοσμος

Γερμανία: Κονδύλια 3 δισ. ευρώ για την προσφυγική κρίση (εικόνες, video)

18.000 μετανάστες και πρόσφυγες πέρασαν τα γερμανικά σύνορα το Σαββατοκύριακο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας πρόκειται να αποδεσμεύσει τρία ακόμη δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει τις αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ομοσπονδιακών κρατιδίων να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες του μεγάλου αριθμού μεταναστών και προσφύγων που έχουν εισέλθει στη χώρα. Περίπου 18.000 μετανάστες πέρασαν τα σύνορα της Γερμανίας το Σαββατοκύριακο μετά από συμφωνία με την Αυστρία και την Ουγγαρία για χαλάρωση των κανόνων και των προϋποθέσεων στο καθεστώς χορήγησης ασύλου.

image

Σε συνάντηση ανώτατων στελεχών που κράτησε πάνω από πέντε ώρες, αξιωματούχοι από την κυβέρνηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησαν στην επίσπευση της κατασκευής καταλυμάτων για τους αιτούντες άσυλο. Επικριτές αυτής της ήπιας μεταναστευτικής πολιτικής κατηγορούν την Γερμανίδα καγκελάριο για το άνοιγμα των γερμανικών συνόρων προειδοποιώντας ότι αποτελεί «επικίνδυνο προηγούμενο». Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, υποστήριξε ότι τα μέτρα έκτακτης ανάγκης πρέπει άμεσα να τερματιστούν. Σε επικοινωνία που είχε την Κυριακή με την κ. Μέρκελ και τον πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν ο κ. Φάιμαν υποστήριξε ότι σταδιακά θα προχωρήσουν σε βήματα εξομάλυνσης της κατάστασης στα σύνορά τους.

image

Εκτός από τα τρία δισ. ευρώ για τα κρατίδια και τις πόλεις, η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να αποδεσμεύσει και άλλα τρία δισ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει τα δικά της έξοδα, όπως τα επιδόματα σε πρόσφυγες. Η συμφωνία περιλαμβάνει τη διεύρυνση του καταλόγου των κρατών που θεωρούνται «ασφαλή», δηλαδή εκείνων των οποίων οι υπήκοοι γενικά δεν μπορούν να θεωρηθούν πρόσφυγες, ώστε να συμπεριλαμβάνονται το Κόσοβο, η Αλβανία και το Μαυροβούνιο. Η Σερβία, η ΠΓΔΜ και η Βοσνία βρίσκονται ήδη στη λίστα. Τα μέτρα αποσκοπούν στο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου ή έκδοσης σε άλλη χώρα για μετανάστες από τη νοτιοανατολική Ευρώπη, ώστε να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στους πρόσφυγες που προέρχονται από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση όπως η Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.


ΦΩΤΟ: EPA/GREGOR FISCHER, EPA/SVEN HOPPE