- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Με ακίνητη περιουσία ύψους 50 δισ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί δεκαετίες για να πουλήσει τα περιουσιακά της στοιχεία, αναφέρει άρθρο στο Bloomberg.
«Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα περιλαμβάνει τεράστια ποσά από υπανάπτυκτες περιοχές, γεγονός που το καθιστά διαφορετικό από άλλα παρόμοια προγράμματα σε άλλες χώρες», δήλωσε ο Κώστας Μητρόπουλος, ο πρώτος διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικού Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας και πλέον εκτελεστικός διευθυντής στην PricewaterhouseCoopers.
Η προηγούμενη προσπάθεια της κυβέρνησης να αυξήσει κατά 50 δισ. ευρώ το ποσό από την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, όπως αεροδρόμια, λιμάνια και παραλίες απέτυχε παταγωδώς.
Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε το 2011, είχε αυξηθεί μόλις 3,1 δισ. ευρώ από το τέλος του 2014, σύμφωνα με την αρχή της ιδιωτικοποίησης κρατικών. Ερχόμενοι με ένα σχέδιο για την ανάπτυξη και τη μετατροπή του σε μετρητά μπορεί να διαρκέσει έως και 15 χρόνια, ανέφερε ο κ. Μητρόπουλος στο Bloomberg.
Το ΤΑΙΠΕΔ δεν ήρθε ποτέ κοντά στην επίτευξη του στόχου του, εν μέρει επειδή λείπουν τίτλοι ιδιοκτησίας και η χώρα δεν έχει κεντρικό κτηματολόγιο.
Όταν αξιωματούχοι επισκέφθηκαν ένα οικόπεδο παραθαλάσσιο οικόπεδο που προορίζεται για πώληση, ανακάλυψαν χιλιάδες παράνομα κτίρια στην περιοχή. Το νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων θα διαρκέσει για όλη τη διάρκεια του δανείου των 86 δισ. ευρώ που έχει χορηγηθεί η χώρα.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, το οποίο επεκτείνει το δάνειο, αναφέρει πως η μέγιστη διάρκεια του δανείου είναι 32,5 χρόνια. Οι Έλληνες αξιωματούχοι θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τον πρόσθετο χρόνο για να επιλύσουν τα θέματα ιδιοκτησίας.
Μπορεί επίσης να επιτρέπει την αγορά ακινήτων για να ανακτήσει από μια ύφεση που έχει εξαφανιστεί το 36% από τις τιμές από το 2007, προστατεύοντας την κυβέρνηση από τις κατηγορίες ότι έχει διεξάγει μια πώληση έναντι πινακίου φακής. Ακόμα κι έτσι, η αύξηση κατά 50 δισ. ευρώ θα είναι μια δύσκολη υπόθεση, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητρόπουλος.
Οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων τα οποία ολοκληρώθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν ο ευκολότερη σε σχέση με τις πολιτικές και κοινωνικές προκλήσεις, ανέφερε το ΔΝΤ σε μία κριτική της βιωσιμότητας του χρέους στην Ελλάδα στην Ιούνιο.
Στην έκθεση εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αντλήσει περίπου 500 εκατ. ευρώ από περιουσιακά στοιχεία ετησίως για τα επόμενα χρόνια, προσθέτοντας περίπου 9 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των αναγκών.
«Εξαγωγή Αξίας»
Η νομοθεσία αναφέρεται ειδικά στην «εξαγωγή αξίας» από το χαρτοφυλάκιο που κατέχει το Δημόσια σε ακίνητα, πολλά εκ των οποίων αφορούν σε χώρους των Ολυμπιακών Αγώνων, στην ακτογραμμή της Αθήνας, κ.ά..
Εν τω μεταξύ, σε κίνηση βρίσκονται πολλές εκποιήσεις, όπως η πώληση δύο μεγαλύτερων λιμανιών της χώρας αλλά και μια συμφωνία για την εκμίσθωση των περιφερειακών αερολιμένων στην Fraport AG για 1,2 δισ. ευρώ. Αυτό θα σήμαινε 6,4 δισ. ευρώ σε έσοδα από τώρα και μέχρι το 2017 αποκλείοντας κάθε πώληση των τραπεζικών μετοχών.
Για να διατηρήσουν την πίεση επί των πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν στις 14 Αυγούστου ότι το νέο ταμείο θα αρχίσει να λειτουργεί από το τέλος του έτους, τρεις μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο...
Το Bloomberg φέρνει ως παράδειγμα το νέο Μουσείο της Ακρόπολης,, για να δείξει πως ναυαγούν οι προσπάθειες της Ελλάδας να πουλήσει έναντι δισεκατομμυρίων ευρώ τα περιουσιακά της στοιχεία.
Ειδικότερα όπως αναφέρεται στο άρθρο παρά το γεγονός πως από το 1976 είχε επιλεγεί η τοποθεσία για την κατασκευή του μουσείου χρειάστηκαν 33 χρόνια για να ολοκληρωθεί το κτίριο.