- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Σε άρθρο με τίτλο «Γιατί η Άνγκελα Μέρκελ έσωσε παρ' όλα αυτά τους Έλληνες», η εφημερίδα Die Welt της Γερμανίας εξηγεί ότι η κρίση στην Ελλάδα για τη Γερμανίδα καγκελάριο δεν έχει μόνο δημοσιονομική και οικονομική διάσταση. «Έχει να κάνει και με τη διατήρηση της σταθερότητας στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, αλλά και τη θέση της Ε.Ε. στον κόσμο», επισημαίνει ο αρθρογράφος. «Στη διάρκεια της δεύτερης ελληνικής κρίσης η Μέρκελ αναφέρθηκε στην πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Ακόμη πιο φυσιολογικό όμως ήταν να εξετάσει όλες τις δυνατότητες ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη», σχολιάζει η Die Welt.
Το ελληνικό δίλημμα για την Μέρκελ έχει διαστάσεις πέραν των οικονομικών και των δημοσιονομικών. Η Καγκελάριος έχει συχνά επισημάνει ότι η παροχή βοήθειας στις χώρες της Ευρωζώνης που βρίσκονται σε κρίση αφορά και τη βαρύτητα του ευρώ ως αποθεματικού νομίσματος και αναμφισβήτητα με τη σημασία που θα έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη δημιουργία της μελλοντικής παγκόσμιας τάξης. «Αφορά την αξιοπιστία της ΕΕ, καθώς κάθε απόφαση δημιουργεί ένα προηγούμενο. Η έξοδος ενός μέλους από την Ευρωζώνη θα έπρεπε λοιπόν να εκληφθεί από τη διεθνή κοινότητα ως ένα μεμονωμένο γεγονός», επισημαίνει η εφημερίδα.
Σε διαφορετική περίπτωση η Ε.Ε. θα έχανε μεγάλο μέρος της εικόνας της του προτύπου επίλυσης κρίσεων. Ακόμη ένας πολύ σημαντικός λόγος είναι το γεγονός ότι οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης είναι και μέλη του ΝΑΤΟ. «Η Αθήνα διαδραματίζει στο ΝΑΤΟ έναν ρόλο και το ΝΑΤΟ είναι σημαντικό για τη διασφάλιση της ΕΕ στα ανατολικά», γράφει η εφημερίδα και υποστηρίζει ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα θα μπορούσε να καταστήσει την Αθήνα έναν δύσκολο εταίρο στο ΝΑΤΟ, ο οποίος θα έθετε σε κίνδυνο την πολιτική του οργανισμού σε ό,τι αφορά την Ουκρανία και τις χώρες της Βαλτικής. «Μια ρευστή κατάσταση στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στην πολιτική που ασκεί η Βορειοατλαντική Συμμαχία αναφορικά με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, το Ιράν, το πρόβλημα των παράτυπων μεταναστών», σημειώνει η εφημερίδα. Δεν ήταν παράλογο λοιπόν, καταλήγει, που ακόμη και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει μιλήσει επανειλημμένα υπέρ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
ΦΩΤΟ: EPA/MICHAEL KAPPELER / POOL