COVID 19

Εξαπλώνεται στην Ευρώπη η νέα υποπαραλλαγή Covid XEC - Ποια τα συμπτώματα

Όλα δείχνουν ότι θα επικρατήσει τον χειμώνα - Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κορωνοϊός: Εξαπλώνεται η νέα υποπαραλλαγή Covid XEC - δείχνουν ότι θα κυριαρχήσει όσο πέφτει σταδιακά η θερμοκρασία - Πώς εκδηλώνονται τα συμπτώματα.

Μια νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού, η Covid XEC μπορεί σύντομα να απογειωθεί και να γίνει ο κυρίαρχος τύπος, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Σύμφωνα με το BBC News, η υποπαραλλαγή του κορωνοϊού Covid XEC εντοπίστηκε στη Γερμανία τον Ιούνιο, και έκτοτε έχουν εμφανιστεί κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Δανία και αρκετές άλλες χώρες.

Ο κορωνοϊός έχει κάποιες νέες μεταλλάξεις που μπορεί να βοηθήσουν στην εξάπλωσή του αυτό το φθινόπωρο, αν και τα εμβόλια θα πρέπει να βοηθήσουν ακόμα στην πρόληψη σοβαρών κρουσμάτων, λένε οι ειδικοί.

Τα εμβόλια έχουν ενημερωθεί ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις πρόσφατες παραλλαγές, αν και όχι στην XEC, η οποία έχει προκύψει από παλαιότερες υποπαραλλαγές της Όμικρον.

Covid XEC: «Mόλις ξεκινάει»

Ο διευθυντής του μεταφραστικού ερευνητικού ινστιτούτου Scripps Research, στην Καλιφόρνια, Eric Topol, λέει ότι η XEC «μόλις ξεκινάει».

«Και αυτό θα πάρει πολλές εβδομάδες, μερικούς μήνες, προτού πραγματικά πάρει τα πάνω του και αρχίσει να προκαλεί κύμα», δήλωσε στους LA Times.

«Η XEC αναλαμβάνει σίγουρα τον έλεγχο. Αυτή φαίνεται να είναι η επόμενη παραλλαγή, αλλά απέχει μήνες από το να φτάσει σε υψηλά επίπεδα».

Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα πιστεύεται ότι είναι τα ίδια με τα συμπτώματα του κρυολογήματος ή της γρίπης, όπως και πριν:

  • υψηλή θερμοκρασία
  • πόνοι
  • κούραση
  • βήχας ή πονόλαιμος

Επίσης εμφανίζονται συμπτώματα που μοιάζουν με το κρυολόγημα, όπως πονοκέφαλος, πονόλαιμος, βουλωμένη μύτη ή καταρροή, απώλεια όρεξης, διάρροια, αίσθημα αδιαθεσίας.

Η XEC έρχεται μετά την παραλλαγή FLiRT που σημείωσε μεγάλη διάδοση στο Ηνωμένο Βασίλειο την περασμένη άνοιξη και το καλοκαίρι.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα μέσα σε λίγες εβδομάδες, αλλά μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ανακάμψουν.

Υπήρξε «ισχυρή ανάπτυξη» της XEC στη Δανία και τη Γερμανία, λέει ο αναλυτής δεδομένων του κορωνοϊού Mike Honey στο X.

Υπάρχουν πολύ λιγότερες εξετάσεις ρουτίνας από ό,τι στο παρελθόν, γεγονός που καθιστά δύσκολο να γνωρίζουμε τον βαθμό διάδοσής της.

Η Βρετανική Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας αναφέρει ότι είναι φυσιολογικό οι ιοί να μεταλλάσσονται και να αλλάζουν.

(Με πληροφορίες του BBC News)