- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Έξαρση κορωνοϊού με αυξημένες νοσηλείες - Τι συνιστούν οι ειδικοί
Παραχώρηση κλινών νοσηλείας από το ΝΙΜΤΣ στο ΕΣΥ
Κορωνοϊός: Έξαρση με αυξημένες νοσηλείες - Παραχώρηση κλινών νοσηλείας από το ΝΙΜΤΣ στο ΕΣΥ - Τι συνιστούν οι ειδικοί
Αυξημένη νοσηρότητα παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα, λόγω κορωνοϊού και άλλων ιώσεων, ενώ πλησιάζει και η περίοδος που θα καταγράφονται όλο και περισσότερα κρούσματα γρίπης. Ήδη, έχουν αυξηθεί κατακορυφα οι εισαγωγές και νοσηλείες (974 την τελευταία εβδομάδα) ασθενών με covid, ενώ υψηλός παραμένει ο αριθμός των θανάτων (48 την τελευταία εβδομάδα).
Παράλληλα, καταγράφεται απότομη αύξηση στη συνταγογράφηση αντιικών φαρμάκων για την covid. Συγκεκριμένα, μέσα σε μία ημέρα τον Οκτώβριο υποβλήθηκαν 775 αιτήσεις για χορήγηση του αντιικού Paxlovit. Γι αυτό και το υπουργείο Υγείας λαμβάνει επιπλέον μέτρα για να καλύψει τις ανάγκες δημόσιας υγείας, που συνδέονται με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ο οποίος παρουσιάζει αύξηση της θετικότητας στην κοινότητα. Επίσης, με απόφαση του υπουργού Υγείας, η χώρα προμηθεύεται 35.000 επιπλέον θεραπευτικές αγωγές αντιιικού φαρμάκου, το οποίο χορηγείται σε ασθενείς για την αντιμετώπιση της λοίμωξης COVID-19.
Παραχώρηση κλινών νοσηλείας από το ΝΙΜΤΣ στο ΕΣΥ
Σύμφωνα με απόφαση που υπογράφουν οι υφυπουργοί Οικονομίας, Άμυνας και Υγείας, κ.κ. Πετραλιάς, Κεφαλογιάννης και Θεμιστοκλέους, παραχωρούνται στο ΕΣΥ 50 κλίνες νοσηλείας και κλίνες αυξημένης φροντίδας και εντατικής θεραπείας του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ) για το χρονικό διάστημα από 1η Οκτωβρίου έως και 31 Δεκεμβρίου. Επιπλέον, το νοσοκομείο εντάσσεται στις εφημερίες του ΕΣΥ. Στις κλίνες που παραχωρούνται στο ΕΣΥ θα διακομίζονται ασθενείς που δεν έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό.
Υπεύθυνος συντονισμού και εποπτείας της διαδικασίας διακομιδής ασθενών σε τμήματα νοσηλείας ή και θαλάμους με κλίνες αυξημένης φροντίδας στο ΝΙΜΤΣ ορίζεται το ΕΚΑΒ. Η 1η Υγειονομική Περιφέρεια (Υ.Πε.) από την άλλη αναλαμβάνει την ευθύνη της επιστημονικής και λειτουργικής διαχείρισης των προς διάθεση κλινών του ΝΙΜΤΣ και διαθέτει στο νοσοκομείο το απαιτούμενο προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό και πάσης φύσεως βοηθητικό προσωπικό) και ιατροφαρμακευτικό υλικό, εφόσον απαιτηθεί. Με απόφαση του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας δύναται να μετακινείται προσωπικό που εργάζεται με οιαδήποτε σχέση εργασίας στις δομές της 1ης Υ.Πε., για τις ανάγκες λειτουργίας του ΝΙΜΤΣ.
Προφυλάξεις και εμβολιασμό συνιστούν οι ειδικοί
Για έξαρση του κορωνοϊού που φαίνεται ότι ξεκίνησε στα μέσα του Σεπτεμβρίου, έκανε λόγο στην ΕΡΤ πριν από λίγες ημέρες ο Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής Υγεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής στο ΕΚΠΑ. Ο Γκ. Μαγιορκίνης επισήμανε την σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας, με αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ, πρόσθεσε όμως ότι δεν είναι «σοβαρή ώστε να χρειάζεται να ληφθούν οριζόντια μέτρα».
Η Μίνα Γκάγκα πρώην αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας – Πνευμονολόγος μίλησε στο OPEN πριν από λίγα 24ωρα για τον κορωνοϊό και τα αντιγριπικά εμβόλια. «Έχουμε μια αύξηση, η οποία όμως, δεν έχει ξεπεράσει τα περσινά επίπεδα. Νομίζω πρέπει να είμαστε ήρεμοι και να προσέχουμε. Περιμένουμε τις συστάσεις για τα εμβόλια που θα αφορούν λογικά τις ευπαθείς ομάδες όπως είναι και για την γρίπη. Ο κορωνοϊος που κυκλοφορεί τώρα είναι υποπαραλλαγή της Β2, η Έρις για την οποία υπήρξε ανησυχία είναι γύρω στο 25%. Έχουμε κρούσματα συνεχώς γύρω μας. Τα περισσότερα κρούσματα που μοιάζουν με γρίπη είναι κορωνοϊός αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία να κλειστούμε σπίτι. Το εμβόλιο μας προστατεύει για τον συγκεκριμένο ιό ή μικρόβιο για το οποίο το κάνουμε. Αν είμαστε άνοσοι και δεν περνάμε γρίπες κινδυνεύουμε λιγότερο να κολλήσουμε κάτι άλλο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το εμβόλιο της γρίπης θα μας προσταευσει από τον κορωνοϊό».
Ο Νίκος Τζανάκης, Καθηγητής Πνευμολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης από την άλλη ανέφερε στο ACTION24 τις διαφορές που εντοπίζονται στα συμπτώματα μεταξύ εποχικών ιώσεων και κόβιντ. «Οι ιώσεις από πλευράς κλινικής δεν διαφέρουν πολύ. Είναι σχεδόν παρόμοια τα συμπτώματα, υπάρχουν μικρές διαφοροποιήσεις στις οποίες δεν μπορείς να βασιστείς για να φοροδιαγνώσεις κλινικά τα δυο νοσήματα. Περισσότερο ενδιαφέρον έχει το τι υπάρχει στο επιδημιολογικό υπόστρωμα και αυτή τη στιγμή έχουμε κατά κανόνα κόβιντ και λιγότερη γρίπη παρά τα υπόλοιπα κλινικά που εκδηλώνει ο άρρωστος. Συνεπώς, θα πρέπει να γίνονται 1-2 τεστ κορωνοϊού, συνδυαστικά με αυτά της γρίπης. Όσοι είμαστε άνω των 60 ετών και έχουμε συνοδά νοσήματα πρέπει να κάνουμε τεστ και μάλιστα δηλωμένο στο σύστημα ώστε ο ιατρός να μπορέσει να συνταγογραφήσει τα αντιικά φάρμακα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι σχετικά σπάνιο να προσβληθεί κάποιος και από τους δυο ιούς τόνισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής. «Η αγωγή είναι διαφορετική, άλλα αντιικά είναι κατάλληλα στην μια περίπτωση, άλλα στην άλλη. Εκείνο που έχει σημασία είναι η σειρά με την οποία πρέπει να εμβολιαστουμε. Να κάνουμε αρχικά, την φετινή δόση για το εμβόλιο του κορωνοϊού, όσοι έχουμε ισχυρή σύσταση να την κάνουμε. Μετά τις 10 Νοεμβρίου να συνεχίσουμε με το εμβόλιο της γρίπης».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tι διαπιστώνει έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας
Τι είπε ο διάσημος ηθοποιός για τη μετά θάνατον ζωή
Όλα δείχνουν ότι θα επικρατήσει τον χειμώνα - Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων
Τι λέει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη
40 αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό
Τι λέει ο καθηγητής Πνευμονολογίας
Νέα μελέτη με ανησυχητικά αποτελέσματα
Τι δείχνουν οι μετρήσεις του ΑΠΘ
Οι νέες μεταλλάξεις F456L και R346T φαίνεται να επικρατούν
Δεδομένου ότι παρατηρείται άνοδος των κρουσμάτων
Στις 324 έφθασαν οι εισαγωγές την τελευταία εβδομάδα - Πέντε οι νεκροί
Ο 83χρονος ανοσολόγος ζει υπό προστασία, λόγω απειλών κατά της οικογένειας του
Η ανάρτηση του Καθηγητή Φαρμακολογίας για το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού
H απόφαση έρχεται μετά την παραδοχή σπάνιας παρενέργειας
Το 51% είπε ότι αυτά ξεκίνησαν πριν από περισσότερα από δύο χρόνια
Πως οι αρχές εμπόδισαν τον εντοπισμό της πηγής του ιού, σύμφωνα με το ΑΡ
Η ανάρτηση του διοικητή του νοσοκομείου
Λιγότερες ημέρες απομόνωση - Διαφωνούν ορισμένοι ειδικοί
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.