COVID 19

Όρθρος: Τι γνωρίζουμε για την υποπαραλλαγή - Από πού πήρε το όνομά της

Εντοπίστηκε πρώτη φορά στη Βρετανία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυναίκα με μάσκα προστασίας από τον κορωνοϊό, κουκούλα και κασκόλ
© ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Όρθρος - Κορωνοϊός: Η υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον, το πρώτο κρούσμα στη Βρετανία και η προέλευση του ονόματος

Όρθρος, η υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού έφτασε στην Ελλάδα. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε στην εβδομαδιαία του έκθεση ότι ήδη έχουν εντοπιστεί 93 κρούσματα στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την υπο-παραλλαγή CH.1.1 της ΒΑ.2.75.

Η «Όρθρος» εξαπλώθηκε ραγδαία στη Βρετανία μετά το ξέσπασμα της «Κράκεν». Μάλιστα, το πρώτο κρούσμα της «Όρθρος» εντοπίστηκε στις 12 Νοεμβρίου 2022 στη Βρετανία, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Υγείας (UKHSA) του Ηνωμένου Βασιλείου. Την 1η Ιανουαρίου η «Όρθρος» αντιστοιχούσε στο 23,1% των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στη Βρετανία, ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) αναφέρει ότι δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα ενδείξεις ότι πρόκειται για υποπαραλλαγή μεταδοτικότερη από άλλες. 

Την ίδια ώρα, η «Όρθρος» είναι ένα από τα στελέχη με τη μεγαλύτερη πιθανότητα να διαδεχθούν το στέλεχος BQ.1 που επικρατεί σήμερα στη Βρετανία. Στον χάρτη και το γράφημα που ακολουθούν αναφέρονται οι χώρες εξάπλωσης της «Όρθρος». 

Όρθρος: Τι γνωρίζουμε για την υποπαραλλαγή - Από πού πήρε το όνομά της
Όρθρος: Τι γνωρίζουμε για την υποπαραλλαγή - Από πού πήρε το όνομά της

Όρθρος: Από πού πήρε το όνομά της η υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον

Στην ελληνική μυθολογία, με το όνομα Όρθρος ή Όρθος είναι γνωστός ένας σκύλος με δύο κεφάλια, γέννημα του Τυφώνα και της Έχιδνας (Θεογονία 306 κ.ε.), ο οποίος βοηθούσε τον Ευρυτίωνα στη φύλαξη και τη βόσκηση των κοπαδιών του Γηρυόνη, του γίγαντα που ζούσε στη νήσο Ερύθεια, στη Δύση, στα πέρατα του Ωκεανού.

Με διαταγή του Ευρυσθέα, ο Ηρακλής ήρθε στην Ερύθεια για να πάρει τα βόδια του Γηρυόνη στον ομώνυμο άθλο του, τον δέκατο κατά σειρά. Ο Ηρακλής σκότωσε τότε τον Όρθρο, τον Ευρυτίωνα και τον Γηρυόνη. Σε μία ιστορία, ο Όρθρος αιχμαλωτίσθηκε και εξημερώθηκε από τον Οιδίποδα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.