- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Κορωνοϊός: Ο ΠΟΥ για την αύξηση κρουσμάτων στην Κίνα και τον αντίκτυπο στην Ευρώπη - Τα κρούσματα της «Κράκεν» στην Ε.Ε.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι η έκρηξη των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα δεν θα έχει «σημαντικό» αντίκτυπο στην Ευρώπη και αυτό γιατί οι παραλλαγές του ιού που κυκλοφορούν στην κινεζική επικράτεια είναι ήδη παρούσες στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, «η παρούσα αύξηση στην Κίνα δεν θα πρέπει να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην επιδημιολογική κατάσταση του κορωνοϊού στην ευρωπαϊκή ζώνη». Μάλιστα, ο διευθυντής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Χανς Κλούγκε, κάλεσε τις χώρες της Ευρώπης να λάβουν μέτρα «αναλογικά» που «δεν θα εισάγουν καθεστώς διακρίσεων» κατά των ταξιδιωτών που προέρχονται από την Κίνα.
ΠΟΥ - Κορωνοϊός: Η Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρει μέτρα για τους ταξιδιώτες από την Κίνα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προέτρεψε τα κράτη μέλη της την περασμένη εβδομάδα να επιβάλουν στους ταξιδιώτες υποχρεωτικό τεστ ανίχνευσης του ιού που θα πραγματοποιείται στην Κίνα, ενώ τα αρνητικά τεστ θα συμπληρώνονται με «δειγματοληπτικά τεστ» μετά την άφιξη στο ευρωπαϊκό έδαφος. «Δεν είναι παράλογο για τις χώρες να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για να προστατεύσουν τους πληθυσμούς τους, ενώ περιμένουμε λεπτομερέστερες πληροφορίες» από την Κίνα. «Όμως, τα μέτρα αυτά πρέπει να είναι επιστημονικά δικαιολογημένα», πρόσθεσε ο Χανς Κλούγκε.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι 53 χώρες που περιλαμβάνονται στην ευρωπαϊκή ζώνη, η οποία καλύπτει και την κεντρική Ασία, είναι καλά οπλισμένες για να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό λόγω του υψηλού ποσοστού εμβολιασμού. «Στις αρχές του 2023, η περιοχή βρίσκεται σε πολύ καλή θέση. Έχουμε υψηλή προστασία του πληθυσμού, εν μέρει, χάρη στα κύματα φυσικής νόσησης, αλλά κυρίως χάρη στη γενική εξαιρετική τήρηση του εμβολιασμού», δήλωσε η Κάθριν Σμόλγουντ, υπεύθυνη επειγουσών καταστάσεων του ΠΟΥ-Ευρώπη.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να υπάρξει υψηλού βαθμού εποπτεία, προειδοποιεί ο οργανισμός. «Έπειτα από χρόνια πανδημίας, την ώρα που πολλές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με υπερφορτωμένα συστήματα υγείας, με ελλείψεις βασικών φαρμάκων και ένα εξαντλημένο υγειονομικό προσωπικό, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε νέες πιέσεις στα συστήματα υγείας», προειδοποίησε ο Χανς Κλούγκε και πρόσθεσε: «Μια τέτοια απειλή θα μπορούσε να προέλθει από μία νέα ανησυχητική παραλλαγή, οπουδήποτε και οποτεδήποτε - είτε στην Ευρώπη είτε στην κεντρική Ασία. Με βάση όσα έχουμε διδαχθεί, πρέπει να είμαστε σε θέση να προλάβουμε, να ανιχνεύσουμε και να αντιδράσουμε εγκαίρως».
Επιπλέον, αξιωματούχοι του ΠΟΥ καλούν τις χώρες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συστήσουν στους επιβάτες να φορούν μάσκες σε πτήσεις μεγάλων αποστάσεων για να αντιμετωπίσουν την πιο πρόσφατη υποπαραλλαγή της Όμικρον του κορωνοϊού, δεδομένης της ταχείας εξάπλωσής της στις ΗΠΑ.
Στην Ευρώπη, η υποπαραλλαγή XBB.1.5 ανιχνεύεται σε μικρούς, αλλά αυξανόμενους αριθμούς, ανέφεραν αξιωματούχοι του ευρωπαϊκού τμήματος του ΠΟΥ σε συνέντευξη Τύπου. Θα πρέπει να γίνεται σύσταση στους επιβάτες να φορούν μάσκες σε χώρους υψηλού κινδύνου, όπως σε πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, δήλωσε η υψηλόβαθμη αξιωματούχος έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Καθρίν Σμόλγουντ, προσθέτοντας πως «αυτή θα πρέπει να είναι μια σύσταση που εκδίδεται σε επιβάτες που φτάνουν από οπουδήποτε όπου υπάρχει εκτεταμένη μετάδοση της Covid-19».
Περισσότερες από δώδεκα χώρες -συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ- απαιτούν την επίδειξη αρνητικού τεστ κορωνοϊού από ταξιδιώτες από την Κίνα.
ΠΟΥ: Στις 27 Ιανουαρίου η συνεδρίαση για το αν ο κορωνοϊός συνιστά παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Επιτροπή του ΠΟΥ θα συνεδριάσει στις 27 Ιανουαρίου για να αποφασίσει αν η πανδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί, τρία χρόνια μετά, να συνιστά παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του οργανισμού. Η Επιτροπή Εκτάκτων Καταστάσεων του ΠΟΥ συμβουλεύει τον γενικό διευθυντή Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο οποίος αποφασίζει αν θα κηρύξει Εκτακτη Κατάσταση Δημόσιας Υγείας Διεθνούς Κλίμακας.
ΠΟΥ: Σε 15 ευρωπαϊκές χώρες η υποπαραλλαγή «Κράκεν»
Η υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον, XBB.1.5, σύμφωνα με το ECDC, σε 15 ευρωπαϊκές χώρες και συγκεκριμένα στην Αυστρία, το Βέλγιο, την Τσεχία, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισλανδία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, την Ισπανία και τη Σουηδία.
Το ποσοστό μετάδοσης της υποπαραλλαγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μικρότερο από 2%, σε σύγκριση με το 27,6% που ισχύει για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η παραλλαγή εντοπίστηκε στις 22 Οκτωβρίου και έκτοτε τα κρούσματα ανέρχονται σε 4.111. Την ίδια ώρα, 202 κρούσματα έχουν αναφερθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.