COVID 19

2020 - 2021: Στο 1,8 δισ. ευρώ το άμεσο ιατρικό κόστος της πανδημίας στην Ελλάδα

Αποκλειστικό: H μελέτη τεσσάρων Ελλήνων ειδικών των Οικονομικών και της Πολιτικής της Υγείας

Βασίλης Βενιζέλος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η μελέτη για το ιατρικό κόστος της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα τη διετία 2020-2021 που υπογράφουν οι πανεπιστημιακοί Κώστας Αθανασάκης, Νίκος Νομικός, Ηλίας Κυριόπουλος και Κυριάκος Σουλιώτης.

Έντονη πίεση στα συστήματα Υγείας έχει προκαλέσει διεθνώς η πανδημία του νέου κορωνοϊού, καθώς οι ανάγκες για υπηρεσίες Υγείας αυξήθηκαν κατεπειγόντως και σε διάρκεια, όπως αυξήθηκε επίσης η ανάγκη για την εφαρμογή σχετικών προληπτικών μέτρων έναντι του νέου κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να αυξηθούν κατακόρυφα οι σχετικές δαπάνες Υγείας.

Παρά το γεγονός ότι μόλις πρόσφατα άρχισαν να δημοσιεύονται σχετικές επιστημονικές μελέτες για άλλες χώρες, ως πολύ υψηλό χαρακτηρίζεται το άμεσο ιατρικό κόστος, το οποίο προκάλεσε η πανδημία στη χώρα μας, κατά τον χρονικό διάστημα από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Δεκέμβριο του 2021, και ανέρχεται περίπου σε 1,775 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, το κόστος για το 2020 εκτιμάται στα 347 εκατ. ευρώ, ενώ για το έτος 2021 η εκτίμηση φτάνει το 1,43 δισ. ευρώ. 

Σκοπός της μελέτης, την οποία παρουσιάζει σήμερα κατ’ αποκλειστικότητα η ATHENS VOICE, είναι η εκτίμηση του λεγόμενου «άμεσου ιατρικού κόστους», το οποίο προκάλεσε η επέλαση της επιδημίας του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα. Τη μελέτη διενήργησαν και υπογράφουν οι Έλληνες πανεπιστημιακοί ειδικοί των Οικονομικών και της Πολιτικής της Υγείας, Κώστας Αθανασάκης, Νίκος Νομικός, Ηλίας Κυριόπουλος και Κυριάκος Σουλιώτης.

Σύμφωνα με τη μελέτη, την υψηλότερη επιβάρυνση προκάλεσαν οι εξετάσεις για τη λοίμωξη COVID – 19, καθώς σχεδόν το 1 δισ. ευρώ αποδίδεται στην αποζημίωση των σχετικών διαγνωστικών τεστ. Χαρακτηριστικό είναι ότι, στη διάρκεια του χρονικού ορίζοντα της μελέτης, είχαν πραγματοποιηθεί περίπου 48 εκατ. διαγνωστικές εξετάσεις για την COVID - 19.

Οι υπόλοιπες δαπάνες αφορούν τη νοσηλεία των ασθενών με λοίμωξη COVID - 19. Συγκεκριμένα, 341,7 εκατ. ευρώ και 434,8 εκατ. ευρώ αποδίδονται στη νοσηλεία των ασθενών σε απλές κλίνες για COVID – 19 και σε κλίνες ΜΕΘ για COVID – 19, αντίστοιχα, ενώ το μέσο κόστος ανά περιστατικό της λοίμωξης, το οποίο απαιτείται αποκλειστικά και μόνο για τη νοσηλεία σε απλή κλίνη εκτιμάται στα 3.101,6 ευρώ  και το αντίστοιχο κόστος για τη νοσηλεία σε κλίνη ΜΕΘ για COVID – 19 εκτιμάται στα 34.538,6 ευρώ.

Μέθοδος

Το άμεσο ιατρικό κόστος, το οποίο υπολογίστηκε με την εν λόγω μελέτη, αναφέρεται στο πλαίσιο της υγειονομικής περίθαλψης και της χρήσης των υπηρεσιών Υγείας. Συγκεκριμένα, αυτό περιλαμβάνει το κόστος των εξετάσεων για τη διάγνωση της λοίμωξης COVID - 19, καθώς και το κόστος για τη νοσηλεία των ασθενών με COVID - 19 σε απλές κλίνες και σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) COVID - 19.

Όπως εξηγούν οι τέσσερις πανεπιστημιακοί ερευνητές, τα δεδομένα για τη χρήση των πόρων, δηλαδή η χρήση κλινών νοσηλείας από ασθενείς με COVID - 19 και η διάρκεια της παραμονής τους σε νοσηλεία, καθώς και το κόστος της χρήσης των πόρων, αντλήθηκαν από δημοσίως διαθέσιμες επίσημες πηγές, καθώς και την ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία. Για την εκτίμηση του κόστους των εξετάσεων για τη λοίμωξη COVID - 19 αξιοποιήθηκαν οι σχετικές εκθέσεις του υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Ο χρονικός ορίζοντας της μελέτης καλύπτει την περίοδο από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Δεκέμβριο του 2021, ενώ η αποτίμηση του κόστος πραγματοποιήθηκε σε εβδομαδιαία βάση, με τη χρήση των ISO Weeks (βλέπε Πίνακα). Η μελέτη υπολογίζει το άμεσο ιατρικό κόστος, το οποίο επιβάρυνε το σύστημα Υγείας, ανεξάρτητα εάν αυτό το κατέβαλε το κράτος ή ο ίδιος ο ασθενής.

Κώστας Αθανασάκης

Εν κατακλείδι, ο Κώστας Αθανασάκης τονίζει χαρακτηριστικά στην ATHENS VOICE τα εξής:

«Η οικονομική επίπτωση της πανδημίας στο ελληνικό σύστημα Υγείας είναι ιδιαιτέρως σημαντική. Όπως ανέδειξε η ανάλυσή μας, το άμεσο ιατρικό κόστος για το 2021 ανέρχεται στα 1,43 δισ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με το 9,1% επί των συνολικών ετήσιων δαπανών Υγείας στην Ελλάδα, δημοσίων και ιδιωτικών. Πέραν, όμως, από την οικονομική επιβάρυνση του συστήματος Υγείας, η εξάπλωση της επιδημίας του νέου κορωνοϊού συνδέεται με απώλειες παραγωγικότητας και ευημερίας, οι οποίες δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας ανάλυσης, αλλά αποτελούν σημαντικό βάρος για την κοινωνία».