- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Σωτήρης Τσιόδρας: Η πορεία του κορωνοϊού και τα σενάρια - Οι δηλώσεις για την «επικοινωνία του κινδύνου», τις παραλλαγές και τη γρίπη
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας εξέθεσε τρία απαισιόδοξα και ένα αισιόδοξο σενάριο για την πορεία του κορωνοϊού κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ημερίδα ιδιωτικού νοσοκομείου για τις «Επιδημίες-Πανδημίες που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα». Την ίδια ώρα, χαρακτήρισε «παταγώδη αποτυχία» την επικοινωνία του κινδύνου της πανδημίας.
Κατά το πρώτο σενάριο, οι παραλλαγές του κορωνοϊού θα συνεχίσουν να εξελίσσονται, κάτι που μεταφράζεται σε σταδιακή απώλεια της ανοσίας που με τόσο κόπο κατακτήθηκε. «Σε αυτό το σενάριο, είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούμε νέα εμβόλια» είπε ο κ. Τσιόδρας. Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανάφερε παράλληλα τις τρεις υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού που θα μας απασχολήσουν το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για το στέλεχος ΒΑ.2.275.2, το οποίο, όπως είπε, διαφεύγει της προστασίας των μονοκλωνικών αντισωμάτων. Επίσης, το στέλεχος ΒΑ.4.6 το οποίο αρχίζει να κερδίζει δυναμικά έδαφος στις ΗΠΑ έναντι της ΒΑ.5 και τέλος, το στέλεχος ΧΒΒ, που γίνεται ιδιαίτερα αισθητό στη Σιγκαπούρη. Στην Ελλάδα όπως προκύπτει από το δίκτυο γονιδιωματικης επιτήρησης, απόλυτα κυρίαρχη είναι η μετάλλαξη Ομικρον και η υποπαραλλαγή ΒΑ.5 (ποσοστό 98%).
Το δεύτερο απαισιόδοξο σενάριο προβλέπει την παράλληλη κυκλοφορία κορωνοϊού και γρίπης. Πρόκειται για το πλέον επίκαιρο και επίφοβο σενάριο για τη χώρα μας όπως και για όλο το Βόρειο Ημισφαίριο. Μέχρι πρότινος, τα στοιχεία από την κυκλοφορία των ιών έδειχναν ότι ο κορωνοϊός «εξαφανίζει» τη γρίπη. Ο χειμώνας, όμως, στο Νότιο Ημισφαίριο (το δικό μας περασμένο καλοκαίρι) έδειξε ότι η γρίπη εμφανίστηκε νωρίτερα από τον κορωνοϊό και προκάλεσε μεγάλη επιδημία, με 250.000 περιστατικά και πολλούς θανάτους. Τα δεδομένα δεν είναι σαφή ακόμη, όπως είπε ο καθηγητής Τσιόδρας, αλλά το βέβαιο είναι ότι η όποια κυκλοφορία γρίπης ή/και κορωνοϊού θα έχει επιπτώσεις στα άτομα άνω των 60 ετών. Για τον λόγο αυτό κάλεσε για μια ακόμη φορά τον πληθυσμό αυτής της ηλικιακής ομάδας να εμβολιαστεί άμεσα για το ενδεχόμενο να ενσκήψει νωρίτερα η γρίπη στην Ελλάδα. «Κυκλοφορεί ήδη γιατί έχει εντοπιστεί στα λύματα» ανέφερε ο κ. Τσιοδρας. Υπενθύμισε ακόμη, σε μια προσπάθεια να πείσει τους επιφυλακτικούς να εμβολιαστούν ότι τουλάχιστον 40.000 ανθρώπινες ζωές σώθηκαν στην Ελλάδα χάρη στον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού.
Το τρίτο απαισιόδοξο σενάριο είναι ότι δεν θα αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό τα εμβόλια και οι θεραπείες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. «Γνωρίζουμε πλέον ότι το όφελος τόσο από τον εμβολιασμό όσο και από τις αντιικές θεραπείες είναι τεράστιο για τα άτομα ηλικίας άνω των 65 χρόνων. Και θεωρώ ότι είμαστε αρκετά έξυπνοι για να κινηθούμε προς τη σωστή κατεύθυνση» είπε ο καθηγητής Τσιόδρας, παραθέτοντας τα τρία λιγότερο αισιόδοξα σενάρια από μελέτη της βάσης δεδομένων Medscape. Σε ο,τι αφορά την Ελλάδα αποκάλυψε πως γίνονται συζητήσεις στο πλαίσιο της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και του ΕΟΔΥ να αξιοποιηθούν οι κινητές μονάδες του Οργανισμού ώστε να δίδονται τα αντιικά φάρμακα σε όσους τα χρειάζονται και για τους οποίους υπάρχουν φυσικά ενδείξεις χορήγησης.
Το τέταρτο σενάριο είναι του ίδιου του καθηγητή Τσιοδρα, ο οποίος προβλέπει την πορεία μας με τον κορωνοϊό στη βάση δύο θετικών εκτιμήσεων:
α) ότι όλα τα στελέχη που θα αναδυθούν θα προέρχονται από τη μετάλλαξη Ομικρον, έναντι της οποίας έχουμε σε πολύ μεγάλο ποσοστό ανοσία αλλά και το όπλο του εμβολίου, με τα ενισχυμένα εμβόλια να περιέχουν τα κυρίαρχα στελέχη ΒΑ.4 και 5,
β) ότι οι κοινωνίες φαίνονται έτοιμες να επανέλθουν στην κανονικότατα, αποδεχόμενες πλέον ότι τα μέτρα χρειάζονται ως έναν βαθμό και αφορούν κυρίως τους ευπαθείς και τους ηλικιωμένους.
«Προσωπικά βλέπω μια νέα αρχή. Και αυτή περιλαμβάνει τη διαχείριση όλων των προκλήσεων που μας άφησε η πανδημία καθώς υποχωρεί. Είναι σαφές ότι αφήσαμε πίσω μας την επείγουσα φάση της πανδημίας και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό ως επιστήμονες και ως πολίτες» τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Πρόσθεσε, επίσης, ότι είναι προφανές ότι στο σημαντικό κεφάλαιο της διαχείρισης της πανδημίας που λέγεται «επικοινωνία κινδύνου», καταγράφηκε παταγώδης αποτυχία. «Αποτύχαμε παταγωδώς. Δεν ξέρω αν αποτύχαμε γιατί έφυγα από το προσκήνιο ή γιατί βγήκαν πολλοί άλλοι. Πιστεύω ότι αποτύχαμε γιατί σταματήσαμε να εμπιστευόμαστε τους επιστήμονες και αρχίσαμε να πιστεύουμε στις ιδεοληψίες μας» είπε χαρακτηριστικά.