COVID 19

Αθανάσιος Σκουτέλης: Θεωρητικά μπορούν να συνυπάρξουν γρίπη και κορωνοϊός στον ίδιο ασθενή

Ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών μιλά στην ATHENS VOICE

63834-643587.jpg
Βασίλης Βενιζέλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Αθανάσιος Σκουτέλης, απαντά για την εποχική γρίπη στην Ελλάδα και την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Αθανάσιος Σκουτέλης, απαντά για την εποχική γρίπη στην Ελλάδα και την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η γρίπη, η καλοκαιρινή διασπορά της οποίας βρίσκεται ήδη σε αποδρομή στη χώρα μας, είναι μία σοβαρή νόσος, με σημαντική νοσηρότητα, αλλά και σημαντική θνητότητα, τονίζει με ιδιαίτερη έμφαση στην ATHENS VOICE ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμος καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Αθανάσιος Σκουτέλης.

Ο καθηγητής εφιστά σχετικά την προσοχή όλων μας, στον απόηχο της ανακοίνωσης του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) σχετικά με την προεπιδημική, καλοκαιρινή έξαρση της γρίπης στην Ελλάδα, με 174 κρούσματα να έχουν ήδη επιβεβαιωθεί εργαστηριακά στο χρονικό διάστημα από τις 7 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου. 

Κύριε καθηγητά, με δεδομένη την προειδοποίηση που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ για την προεπιδημική αύξηση των κρουσμάτων γρίπης στη χώρα μας, θυμάστε να είχαμε σε προηγούμενα χρόνια ένα τέτοιο φαινόμενο; Είναι συνηθισμένο;
Η περίοδος της εποχικής γρίπης στη χώρα μας αρχίζει συνήθως Νοέμβριο-Δεκέμβριο (με τα πρώτα κρύα του χειμώνα), κορυφώνεται Φεβρουάριο-Μάρτιο και τελειώνει Απρίλιο-Μάιο. Πάντα όμως υπήρχαν σποραδικά κρούσματα το καλοκαίρι, ακόμη και τον Αύγουστο. Πράγματι είναι ασυνήθιστο να έχουμε αύξηση κρουσμάτων γρίπης τον Αύγουστο (όπως συνέβη φέτος, ιδίως σε μερικά νησιά) αλλά αυτό πιθανώς να οφείλεται στις πρωτόγνωρες επιδημιολογικές καταστάσεις που βιώνουμε τα τελευταία 3 χρόνια όπως επίσης και στις αλλαγές των μέτρων προστασίας, κυρίως την άρση χρήσης της μάσκας. Ας μην ξεχνάμε ότι η σχεδόν εξαφάνιση της γρίπης του περασμένους 3 χειμώνες οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στη χρήση της μάσκας η οποία είχε επιβληθεί για την αντιμετώπιση της COVID 19. Η άρση της υποχρεωτικότητας της χρήσης μάσκας πριν το καλοκαίρι οδήγησε σε αύξηση των κρουσμάτων τόσο της COVID 19 (ευτυχώς από στελέχη ήπιας νόσησης) όσο και της γρίπης σε μια περίοδο ασυνήθιστη για λοιμώξεις αναπνευστικού, όπως είναι οι καλοκαιρινοί μήνες. 

Υπάρχει κάποια αιτία στην οποία οφείλεται αυτή η προεπιδημική αύξηση των κρουσμάτων της γρίπης ή πρόκειται για κάποιο χρονικά κυκλικό φαινόμενο;
Η παρατηρούμενη αύξηση μπορεί να οφείλεται σε πολλαπλούς παράγοντες όπως η μη χρήση μάσκας, η χαμηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου της γρίπης, που ούτως ή άλλως κυμαίνεται πάντα σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, αλλά και το γεγονός ότι η ανοσία του πληθυσμού από τον εμβολιασμό έχει πλέον εξασθενήσει. Μην ξεχνάμε ότι εμβολιαστήκαμε τον περασμένο Οκτώβριο-Νοέμβριο με ένα εμβόλιο που την αποτελεσματικότητά του την αναμένουμε να διαρκεί περίπου 6 μήνες.

Πόσο αυξημένος είναι ο κίνδυνος να συμπέσει χρονικά στη χώρα μας η ανάπτυξη ενός νέου κύματος της επιδημίας του νέου κορωνοϊού και την επιδημικής έξαρσης της γρίπης; Μπορούν να συνυπάρξουν οι δύο λοιμώξεις στον ίδιον ασθενή;
Θεωρητικά μπορεί να συμβεί αυτό με δεδομένο ότι ο κορωνοϊός είναι ακόμη επιδημιολογικά απρόβλεπτος. Μπορούν να συνυπάρξουν ταυτόχρονα ή επακόλουθα και οι δυο λοιμώξεις στον ίδιο ασθενή με εκθετικά (και όχι αθροιστικά) δυσάρεστα αποτελέσματα. Εύχομαι να μην πραγματοποιηθεί καμία  από τις δυο υποθέσεις.

Κύριε καθηγητά, ως μία πρώτη σκέψη, θα ήσασταν θετικός στο ενδεχόμενο ο εμβολιασμός κατά της γρίπης να καταστεί για φέτος υποχρεωτικός, τουλάχιστον για τους ευπαθείς και τους ευάλωτους συνανθρώπους μας;
Οι εμβολιασμοί στη χώρα μας δεν είναι υποχρεωτικοί. Ειδικά όμως για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, έχει φανεί διαχρονικά ότι ο Έλληνας έχει ανταποκριθεί θετικά και με συνέπεια. Αυτό φαίνεται και από τα περίπου 4 εκατομμύρια εμβόλια που διατίθενται κάθε χρόνο. Σίγουρα, όμως, η προτεραιότητα πρέπει να δίνεται και με ιδιαίτερη έμφαση στους ευπαθείς με βάση τις οδηγίες της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών.

Τελικά, οι ασθενείς οι οποίοι νοσούν βαριά από γρίπη, διασωληνώνονται και νοσηλεύονται σε κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) υποκύπτουν σε αυτόν καθ’ εαυτόν τον ιό της γρίπης ή αυτός ο ιός προκαλεί απορρύθμιση των χρόνιων νοσημάτων, από τα οποία πάσχουν;
Είναι γνωστό ότι κάθε χρόνο σε όλες τις χώρες χάνονται ασθενείς από τη γρίπη και τις επιπλοκές της. Ας μην ξεχνάμε ότι σε ένα ευάλωτο άτομο (πχ μεγάλη ηλικία, ΧΑΠ, υποκείμενα νοσήματα κλπ) μια λοίμωξη από έναν ιό του αναπνευστικού (είτε αυτός είναι ο νέος κορωνοϊός, είτε η γρίπη, είτε ακόμη και ένας «αθώος» ιός του κοινού κρυολογήματος) μπορεί να οδηγήσει σε βαριά, μη αναστρέψιμη ανεπάρκεια των ζωτικών λειτουργιών και παρά την υποστήριξη σε κλινική ή σε ΜΕΘ ο ασθενής μπορεί να καταλήξει. Κάθε χρόνο στη χώρα μας  κατά τη διάρκεια έξαρσης της εποχικής γρίπης υπήρχε αυξημένη ετοιμότητα και επιφυλακή, ιδίως στις ΜΕΘ, για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Η γρίπη είναι σοβαρή νόσος με σημαντική νοσηρότητα αλλά και θνητότητα από τον ιό και τις επιπλοκές του.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.