Αθλητισμος

Kitesurf: Ο Γιάννης Ταμβάκης εξηγεί όλα όσα θες να ξέρεις

Αετός και σανίδα. Συνδυασμός πολλών αθλημάτων

Σάντρα - Οντέτ Κυπριωτάκη
ΤΕΥΧΟΣ 262
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Γιάννης Ταμβάκης μιλάει στην ATHENS VOICE για το Kitesurf

Αετός και σανίδα. Συνδυασμός πολλών αθλημάτων. Κάτι σαν surf που ενώνεται με μακριά σκοινιά μ’ έναν αετό, και σηκώνει ψηλά τον αναβάτη, χωρίς να απαιτείται πολύ δυνατός αέρας. Θάλασσα και αέρας. Κυριολεκτική και μεταφορική εξύψωση. Ελευθερία και αδρεναλίνη.

Όταν ο Γιάννης Ταμβάκης είδε το 2004 κάποιους να κάνουν kitesurf ζωντανά, μπροστά του, σε μια παραλία στο Λαύριο, σοκαρίστηκε, το ερωτεύτηκε παράφορα κι άρχισε ν’ ασχολείται συστηματικά μ’ αυτό. Αν και του πήρε αρκετούς μήνες να καταφέρει ν’ ανέβει στη σανίδα, τώρα πλέον είναι αθεράπευτα εξαρτημένος και ζει γι’ αυτό. Διακρίσεις, συνεχής ανοδική πορεία και φέτος ήρθαν και οι πρώτες πρωτιές, σε αγώνες στο Ναύπλιο και στις Ράχες.

Πολύ δυνατός ο αέρας, κι ο Γιάννης ανεβαίνει στο kite. Νιώθει σαν παιδάκι που του δώσανε το πιο σούπερ δυνατό παιχνίδι του κόσμου και τα σωθικά του παίρνουν φωτιά. «Στο σταθερό, γλυκό αέρα και το αρυτίδιαστο νερό, από την άλλη, νιώθω να γίνομαι ένα με τις πιο γλυκές και προβλέψιμες δυνάμεις τις σανίδας και χαλαρώνω…»

Μας εξηγεί ότι ένα ολοκληρωμένο σετ καινούργιου εξοπλισμού μπορεί να φτάσει μέχρι και 1.600 ευρώ, έτσι ο ίδιος προσπαθεί να παίρνει χορηγίες από αξιόλογες εταιρείες του χώρου. Τις τελευταίες τρεις σεζόν υποστηρίζεται από τον κ. Μπούφη και του παρέχονται αετοί και σανίδια Airush, καθώς και ισοθερμικές στολές RipCurl από την εταιρεία Shop&Trade.

Όταν ο Γιάννης μιλάει για το kitesurf ζηλεύεις αφόρητα και σου ’ρχεται να ξεκινήσεις μαθήματα άμεσα. Μάθε λοιπόν από πού να κάνεις την αρχή. 

Ποιος μπορεί να κάνει kitesurf;
Οποιοσδήποτε μπορεί να ξεκινήσει. Δεν απαιτείται σωματική δύναμη κι αυτό το κάνει ανοιχτό για όλους, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και σωματικής δύναμης. «Τα τελευταία χρόνια μπαίνουν και πολλές κοπέλες στο άθλημα κι έχω παρατηρήσει ότι είναι μεθοδικές και προσεκτικές, με αποτέλεσμα να μαθαίνουν σωστά και να δίνουν παράδειγμα και σε άλλες» λέει ο Άνθρωπος Που Πετάει.

Πώς ξεκινάμε;
Αρκεί να κάνεις μια βόλτα προς Ορωπό ή Λούτσα και να το δεις live. Αν σου κάνει «κλικ», ρωτάς και βρίσκεις δάσκαλο. Τα μαθήματα μπορεί να κοστίσουν μέχρι €300 και ο «ειδικός» συμβουλεύει να μη σε πιάσει τσιγκουνιά, για να μάθεις σωστά και με ασφάλεια από την αρχή. Το kitesurf απαιτεί περισσότερο χρόνο παρά χρήμα, καθώς δεν χρειάζεται ν’ αγοράσει κανείς τον εξοπλισμό από την αρχή.

Πού;
Στην Αττική, οι καταλληλότερες παραλίες για kitesurf είναι: στον Ωρωπό, στον Σχοινιά, στον Μπάτη (Παλαιό Φάληρο), στη Βάρκιζα, στην Ανάβυσσο. Η Λούτσα είναι η «μητέρα» του kite, αλλά ίσως λίγο δύσκολη για αρχάριους.