- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
6 Απριλίου | Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη
Ο αθλητισμός κατέχει ιδανική θέση ώστε να συμβάλει στους στόχους του ΟΗΕ

6 Απριλίου | Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη - Ο αθλητισμός κατέχει ιδανική θέση ώστε να συμβάλει στους στόχους του ΟΗΕ
Η 6η Απριλίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη.
Η Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη καθιερώθηκε στις 23 Αυγούστου 2013, με ομόφωνο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και έχει ως στόχο να εξάρει τη σημασία του αθλητισμού στην επικράτηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης στον κόσμο και στην καταπολέμηση των διακρίσεων κάθε μορφής, των προκαταλήψεων, του φόβου και των παρεξηγήσεων, που συμβάλλουν στην ανθρώπινη ανάπτυξη. Η επιλογή της 6ης Απριλίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη - αντί της 23ης Ιουνίου που είχε αρχικά προταθεί - έγινε κατόπιν πρότασης της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ, καθώς αυτή είναι η ημέρα της αναβίωσης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 1896 (Νέο Ημερολόγιο).
Η σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη
Λόγω της ευρείας απήχησής του, της απαράμιλλης δημοτικότητάς του και των θεμελιωδών αξιών που πρεσβεύει, ο αθλητισμός κατέχει ιδανική θέση ώστε να συμβάλει στους στόχους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την ανάπτυξη και την ειρήνη.
Για την ανάδειξη της εν λόγω δυναμικής, η 6η Απριλίου ανακηρύχθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη. Η καθιέρωση της ημέρας αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη αναγνώριση της θετικής επιρροής που μπορεί να έχει ο αθλητισμός στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης.
Στο Ψήφισμά της (A/RES/67/296) που θεσπίζει την Ημέρα αυτή, η Γενική Συνέλευση «προσκαλεί τα κράτη, το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών και, ειδικότερα, το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Αθλητισμό για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη, τους σχετικούς διεθνείς οργανισμούς, τους διεθνείς, περιφερειακούς και εθνικούς αθλητικούς οργανισμούς, την κοινωνία των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των μη κυβερνητικών οργανώσεων και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και όλους τους άλλους σχετικούς φορείς, να συνεργαστούν, να συμμετάσχουν και να ευαισθητοποιήσουν το κοινό για τη Διεθνή Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη».
Ο αθλητισμός έχει αποδειχθεί ένα οικονομικά προσιτό και ευέλικτο μέσο για την προώθηση των στόχων ειρήνης και ανάπτυξης. Στην Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, ο ρόλος του αθλητισμού για την κοινωνική πρόοδο αναγνωρίζεται περαιτέρω: «Ο αθλητισμός αποτελεί επίσης κινητήριο δύναμη της βιώσιμης ανάπτυξης. Αναγνωρίζουμε τη διαρκώς αυξανόμενη συνεισφορά του αθλητισμού στην υλοποίηση της ανάπτυξης και της ειρηνικής συνύπαρξης, μέσω της προώθησης της ανεκτικότητας και του σεβασμού, καθώς και της συμβολής του στην ενδυνάμωση των γυναικών και των νέων, των ατόμων και των κοινοτήτων, καθώς και στους στόχους που αφορούν την υγεία, την εκπαίδευσης και την κοινωνική ένταξη».
Το Ποδόσφαιρο για τους Στόχους (Football for the Goals) αποτελεί πρωτοβουλία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, βασιζόμενη στη συμμετοχή μελών, η οποία παρέχει ένα χώρο διαλόγου και δράσης στην παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα ώστε να υποστηρίξει και να προωθήσει τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Πρόκειται για μια ευκαιρία αξιοποίησης της εμβέλειας του ποδοσφαίρου, ενθαρρύνοντας τους ποδοσφαιρικούς οργανισμούς να γίνουν φορείς αλλαγής, εναρμονίζοντας τα μηνύματα, τις στρατηγικές και τις επιχειρησιακές τους πρακτικές με τις φιλοδοξίες των Στόχων. Μέσω της παραπάνω πρωτοβουλίας, ερασιτεχνικοί σύλλογοι, ΜΚΟ, επαγγελματικές λίγκες και διεθνείς συνομοσπονδίες καθοδηγούνται και εμπνέονται να αξιοποιήσουν τις υπάρχουσες βιώσιμες πρακτικές και να εφαρμόσουν στρατηγικές σχετικές με τους Στόχους που οδηγούν σε πρακτικές αλλαγές. Παράλληλα, τα μέλη αξιοποιούν την προβολή και την εμβέλειά τους για να αναδείξουν τους Στόχους, ενισχύοντας την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση μέσω στρατηγικών επικοινωνίας και συνηγορίας.