Αθλητισμος

Κωνσταντίνος Καρέτσας: Φαντεζί ποδόσφαιρο και αθλητική πειθαρχία – τα υλικά ενός θαύματος ετών 17

Ο μικρός της Γκενκ που διάλεξε τα γαλανόλευκα ως «απόφαση καρδιάς»

Γιάννης Μπελεσιώτης
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κωνσταντίνος Καρέτσας: Το next big thing του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου είναι Έλληνας

Κωνσταντίνος Καρέτσας: Το νέο wonderkid του ελληνικού ποδοσφαίρου

Εδώ και περίπου έναν μήνα ο Κωνσταντίνος Καρέτσας έχει μπει στη ζωή μας. Ο 17χρονος wonderkid της Γκενκ, από τη στιγμή που αποφάσισε να φορέσει τα γαλανόλευκα, μαζεύει πάνω του όλα τα βλέμματα. Τα διπλά ματς με τη Σκωτία για την εθνική Ελλάδας με φόντο την πρόκριση στη League A του Nations League ήταν η πρώτης τάξεως ευκαιρία για το μεγαλύτερο μέρος του κοινού να τον δει για πρώτη φορά να παίζει ποδόσφαιρο. Αυτό όμως που συνέβη σίγουρα δεν το περίμενε κανένας.

Ο 17χρονος ποδοσφαιριστής όχι μόνο πρωταγωνίστησε και στις δύο αναμετρήσεις αλλά επέδειξε και ηγετικές ικανότητες, που σπάνια βλέπουμε στο ποδόσφαιρο της χώρας μας από παίκτες τέτοιας ηλικίας. Πού μπορεί να φτάσει όμως στα αλήθεια ο Κωνσταντίνος Καρέτσας; 

Κωνσταντίνος Καρέτσας: Το next big thing του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου είναι Έλληνας
© Μάρκος Χουζούρης / Eurokinissi

Αν ζητήσουμε από κάποιον να μας φτιάξει μια λίστα με τα μεγαλύτερα ταλέντα του ευρωπαϊκού και παγκοσμίου ποδοσφαίρου τότε σίγουρα θα δούμε στις πρώτες θέσεις ποδοσφαιριστές όπως οι Λαμίν Γιαμάλ, Ζαΐρ-Έμερυ, Έντρικ και μερικούς ακόμα. Ανάμεσά τους βρίσκεται με βεβαιότητα και ο Κωνσταντίνος Καρέτσας και δεν χρειαζόντουσαν τα δύο ματς με τη Σκωτία για να το αντιληφθούμε. Ο 17χρονος ποδοσφαιριστής πρωταγωνιστεί ήδη στο βέλγικο πρωτάθλημα με τη Γκενκ όντας ένας από τους καλύτερους παίκτες της ομάδας του. Μάλιστα είναι εκείνος που ο κόσμος της «διψάει» να δει στο γήπεδο κάθε Κυριακή.

© Photonews / Getty Images

Κωνσταντίνος Καρέτσας: Τα πρώτα του βήματα στο ποδόσφαιρο

Για να βρούμε την αρχή της ιστορίας του πρέπει να ταξιδέψουμε στο Βέλγιο και στην πόλη του Γκενκ. Με καταγωγή από το Δημητρίτσι Σερρών, ο προπάππους του πήγε εκεί να δουλέψει ανθρακωρύχος το 1970 σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.

Στις 19 Νοεμβρίου 2007 ο μικρός Κωνσταντίνος έρχεται στη ζωή. Από πιτσιρικάς ένιωθε πως γεννήθηκε με μία μπάλα στα πόδια. Σε αυτό βοήθησε και ο πατέρας του, ο οποίος είναι ο ίδιος προπονητής ποδοσφαίρου. Στην αρχή ανέλαβε εκείνος το κομμάτι της προπόνησής του, διότι δεν εμπιστευόταν τις ακαδημίες σε αυτές τις ευαίσθητες ηλικίες για ένα μικρό παιδί.

© Vaios Karetsas / Facebook

Όταν έφτασε στα 7, υπήρξε η σκέψη ότι θα ήταν καλό να ενταχθεί σε ένα σύνολο. Τότε ο πατέρας του τον πήγε σε μία τοπική ομάδα για να κάνει τις πρώτες του ομαδικές προπονήσεις. Μάλιστα υπήρξε μια διαφωνία ανάμεσα στον Βάιο Καρέτσα και τον προπονητή της ομάδας, καθώς ο δεύτερος έδινε περισσότερη σημασία στην αντοχή και την καλή φυσική κατάσταση και όχι τόσο στο παιχνίδι με τη μπάλα. Το ζήτημα έφτασε μέχρι το συμβούλιο της ομάδας και έτσι ο Βάιος Καρέτσας έγινε προπονητής του Κωνσταντίνου και στην πρώτη του ομάδα. Ο μικρός υπό της οδηγίες του μεγαλούργησε βάζοντας πάνω από 200 γκολ και έτσι τράβηξε τα βλέμματα των σκάουτερ της Γκενκ ως η μεγάλη ομάδα της πόλης. «Στο ημίχρονο ενός αγώνα του είχα ζητήσει να μην βάζει άλλα γκολ. Θα έπρεπε να μάθει σε εκείνη την ηλικία να μην είναι ατομιστής και να μοιράζει το παιχνίδι» ανέφερε σχετικά πρόσφατα ο πατέρας του.

© Facebook / Vaios Karetsas

Όλη η οικογένεια Καρέτσα υποστήριζε ένθερμα τη Γκενκ, μιας και αποτελεί και το καμάρι της πόλης στην οποία διέμεναν, έτσι η ένταξη του Κωνσταντίνου Καρέτσα στις ακαδημίες της δεν άργησε να γίνει. Στις προπονήσεις άφηνε άπαντες με το στόμα ανοιχτό και όλοι άρχισαν σιγά - σιγά να μιλούν για ένα νέο ανερχόμενο αστερί, το οποίο θα ανατείλει σύντομα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Στην ηλικία των 12 οι ιθύνοντες της ακαδημίας αποφάσισαν ότι οι υποδομές της Γκενκ δεν είναι τοσο προχωρημένες, ώστε να εξελίξουν το μεγάλο ταβάνι του Καρέτσα, έτσι έπρεπε να μετακομίσει στις Βρυξέλλες και στην Άντρελεχτ. Εκεί συνάντησε τις πρώτες δυσκολίες. Πρώτο πρόβλημα ήταν η γλώσσα διότι στο Γκενκ μιλούν κατά βάση φλαμανδικά ενώ στις Βρυξέλλες γαλλικά.

Επίσης εκεί ο ανταγωνισμός ήταν πολύ μεγαλύτερος και πολλές φορές βρέθηκε να έρχεται στα παιχνίδια από τον πάγκο. Του πήρε λίγο καιρό να «λυθεί» στην Άντρελεχτ αλλά μόλις το έκανε δεν ξανακοίταξε πίσω του. Οι εμφανίσεις του έκαναν πολλές ομάδες να χτυπήσουν την πόρτα του πατέρα του για να τον αποκτήσουν όπως οι Μάντσεστερ Σίτι, η Μίλαν και η Λείψια. Τότε δέχτηκε και την πρώτη κλήση από την εθνική Βελγίου και έκανε τις πρώτες του συμμετοχές στα μικρότερα κλιμάκια.

© Angel Martinez / Getty Images

Μία από τις ομάδες που πίεσαν για την υπογραφή του wonderekid ήταν ο Άγιαξ με την τρομερή παράδοση να βγάζει μεγάλα αστέρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Αυτό σκεφτόταν και ο Βάιος Καρέτσας και πήγε στο Άμστερνταμ για να συζητήσει με τον «Αίαντα» το ενδεχόμενο της μετακόμισης του γιου του εκεί. Τελικά αποφάσισε να κρατήσει τον Κωνσταντίνο Καρέτσα κοντά στην οικογένειά του λέγοντας το ναι στο πλάνο της Γκενκ για την εξέλιξη του. Μέχρι στιγμής φαίνεται μία πολύ σωστή απόφαση.

Ο μικρός στη Γκενκ μπήκε κατευθείαν στα βαθιά, αφού βέβαια και το ταλέντο του είναι δυσεύρετο. Έγινε μέλος της δεύτερης ομάδας του συλλόγου, η οποία αγωνίζεται στη β κατηγορία της χώρας. Ο μέσος όρος ηλικίας των παικτών είναι τα 20 χρόνια, όμως αυτό δεν πτόησε τον 15χρονο Καρέτσα τότε να πρωταγωνιστεί και εκεί.

© Isosport - MB Media / Getty Images

Στο ντεμπούτο του απέναντι στη Μπέβερεν κατέγραψε την πρωτή ασίστ και έγινε ο νεότερος παίκτης με συμμετοχή σε γκολ στις επαγγελματικές κατηγορίες του βελγικού ποδοσφαίρου. Λίγες μέρες αργότερα βάζει και το πρώτο του γκολ απέναντι στα αναπτυξιακά προγράμματα της Άντρελεχτ και γίνεται επίσημα ο νεότερος σκόρερ όλων των εποχών στα επαγγελματικά πρωταθλήματα στο Βέλγιο.

Φυσικά το να καθιερώνεται ένα 16χρονο παιδί σε επαγγελματική κατηγορία ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου δεν είναι κάτι που συμβαίνει συχνά. Οι καλές του εμφανίσεις με τη Β ομάδα του έδωσαν το εισιτήριο και για την πρώτη ομάδα της Γκενκ. Φέτος ο Καρέτσας στα 17 του χρόνια κάνει μία πολύ γεμάτη σεζόν στο Βέλγιο και θεωρείται από τα βασικά στελέχη της ομάδας του με 30 συμμετοχές, 2 γκολ και 4 ασίστ. Τότε είναι που όλοι άρχισαν να αναρωτιούνται ποιος είναι αυτός ο πιτσιρικάς που βγάζει μάτια στο Βέλγιο και έχει ελληνικό όνομα.

© Photonews / Getty Images

Ο Καρέτσας είναι ο χρύσος συνδυασμός του φαντεζί και πειθαρχημένου ποδοσφαίρου, το οποίο φυσικά και διδάσκεται στις ακαδημίες της βόρειας Ευρώπης. Μπορεί να κάνει εξαιρετικά πράγματα με τη μπάλα στα πόδια με γνώμονα όμως το να πετύχει το σύνολο.

Του αρέσει να παίζει στους στενούς χώρους και να δημιουργεί μέσα από αυτούς. Στο πρωτάθλημα Βελγίου δοκιμάζει 7.88 ντρίμπλες ανά 90 λεπτά με 40% επιτυχία ένα νούμερο πολύ υψηλό. Την ίδια ώρα καταγράφει 4.2 key passes δηλαδή μεταβιβάσεις που οδηγούν σε ευκαιρία. Μπορεί να χρησιμοποιήσει και τα δύο πόδια, ενώ έχει ισορροπία στο παιχνίδι στο σώμα του και παρά το 1.71 ύψος του και τα 68 κιλά μπαίνει συχνά σε μονομαχίες. Αυτή η ισορροπία τον κάνει και έναν σύγχρονο μέσο που έλειπε τόσο πολύ από το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Αμυντικά μπορεί να φαίνεται ότι υστερεί αλλά οι 5 ανακτήσεις μπάλας ανά παιχνίδι είναι ικανές να του δώσουν μια μεταγραφή σε τοπ πρωτάθλημα σύντομα σε συνδυασμό πάντα και με τα υπόλοιπα στοιχεία στο παιχνίδι του.

Η κλήση του Καρέτσα στην εθνική Ελλάδος και το παρασκήνιο

Ο Κωνσταντίνος Καρέτσας σαν παιδί είχε αγωνιστεί με τις μικρές εθνικές του Βελγίου αλλά το ζήτημα ήταν ποια ανδρική ομάδα θα επέλεγε να εκπροσωπήσει. Οι πρώτες συζητήσεις με την πλευρά της οικογένειάς του και τον ίδιο με την ομοσπονδία είχαν ξεκινήσει πριν περίπου δύο χρόνια, όμως αρχικά το ζήτημα δεν είχε προχωρήσει. Ο μικρός είχε σε απόλυτη προτεραιότητα το σχολείο και ο συνδυασμός με το ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου, φανερώνει το πόσο απαιτητικό πρόγραμμα είχε να διαχειριστεί σε νεαρή ηλικία.

Παράλληλα ήταν φανερό το δέσιμο της οικογένειας Καρέτσα με την Ελλάδα. Κάθε καλοκαίρι έρχεται σε επαφή με τις ρίζες του και επισκέπτεται την Ελλάδα, κάτι που είναι έκδηλο και στο προφίλ του στα social media. Παράλληλα δεν έχει κρύψει την λατρεία του για τον ΠΑΟΚ, για τον οποίο έχει αναφέρει πως σίγουρα θα αγωνιστεί στο μέλλον. Μετά την πρώτη αναμέτρηση με τους σκωτσέζους δήλωσε ότι του άρεσε η ατμόσφαιρα του σταδίου Καραϊσκάκης όμως «Εγώ είμαι ΠΑΟΚ». Μάλιστα η επιλογή προτίμησης ομάδας από την Ελλάδα είναι ένα «φλέγον» ζήτημα στο σπίτι της οικογένειας Καρέτσα. Ο πατέρας του είναι φίλος της ομάδας της Θεσσαλνίκης όμως η μητέρα του Είρηνη είναι υποστηρικτής του Παναθηναϊκού. 

Οι συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές αναθερμάθηκαν με την πρόσληψη στην τεχνική ηγεσία του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Ο προπονητής της εθνικής κατάλαβε αμέσως το τι διακυβεύβεται και αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Ο Γιοβάνοβιτς μετέβη ο ίδιος στο Βέλγιο μαζί με τους συνεργάτες του και παρουσίασε το πλάνο που είχε για την ένταξη του στην εθνική. Εκεί ο Καρέτσας είπε το «ναι» στο να φορέσει τα γαλανόλευκα, μια απόφαση που για πολλούς ήταν τεχνοκρατική, όμως για τον ίδιο άκρως συναισθηματική. 

© Μάρκος Χουζούρης / Eurokinissi

«Αυτή η απόφαση είναι μία απόφαση καρδιάς και δεν έχει να κάνει με κανένα μελλοντικό σχέδιο» ανέφερε στο post της ανακοίνωσής του.

«Η νίκη του ενός ποτέ δεν θα είναι αρκετή»

Όσοι παρακολούθησαν είτε από κοντά είτε από την τηλεόρασή τους τον Καρέτσα στις δύο αναμετρήσεις σίγουρα ενθουσιάστηκαν με αυτά που έκανε στο γήπεδο. Δεν είναι λίγο για την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της χώρας μας να εμφανίζεται ένας 17χρονος παίκτης, ο οποίος διαθέτει τόσο την ποιότητα όσο και την επιθυμία ηγηθεί. Από το πρώτο λεπτό της συμμετοχής του ενθουσίασε τα πλήθη με την επιμονή να πάρει τη μπάλα στα πόδια, να φτιάξει κάτι και να δημιουργήσει τις κατάλληλες προυποθέσεις για την επικράτηση της εθνικής Ελλάδας. 

Παρ΄όλα αυτά σε αυτή την προσπάθεια δεν ήταν μόνος του και είχε δίπλα του άξιους συμπαραστάτες. Με τους νεαρούς Κωνσταντέλια, Τζόλη, Ζαφείρη, Μουζακίτη και επιθετική αιχμή τον Παυλίδη στο Χάμπντεν Παρκ εμφανίστηκε ένα σύνολο, που ξεχείλιζε ποιότητα. Όλοι θα χρειαστούν σε αυτή τη νέα προσπάθεια της εθνικής υπό της οδηγίες του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Ο Κωνσταντίνος Καρέτσας έχει όλα τα φόντα να πρωταγωνιστήσει σε αυτή την ομάδα την επόμενη δεκαετία, όμως οι επιτυχίες θα έρθουν με την αρμονική συνεργασία όλων.

Γιατί όπως έχει πει και ο ΛΕΞ στο κομμάτι Μωβ Βροχή «Η νίκη του ενός ποτέ δεν θα είναι αρκετή».

© Μάρκος Χουζούρης / Eurokinissi