Αθλητισμος

Τσίγκινα; Πάνω από 100 ολυμπιακά μετάλλια επιστρέφονται, γιατί...ξέφτισαν

Αθλητές απ’ όλον τον κόσμο διαμαρτύρονται για την κατάσταση των μεταλλίων τους 5 μήνες μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τι έπαθε το χρυσό μου;
Η Τζέσικα Φοξ, χρυσή ολυμπιονίκης κανόε σλάλομ © Andrzej Iwanczuk/NurPhoto via Getty Images

Πώς θα αντιδράσει η γαλλική κυβέρνηση στις καταγγελίες για τα μετάλλια που δόθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι

Για ένα μετάλλιο –χρυσό, ασημένιο, χάλκινο, δεν έχει σημασία- πριν από 5 μήνες αθλητές απ’ όλον τον κόσμο έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και προσπάθησαν να διακριθούν κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Όμως, αυτά τα μετάλλια (για την ώρα περίπου 100 τεμάχια) άρχισαν να... μαδάνε, να ξεφτίζουν με αποτέλεσμα ο ένας μετά τον άλλο αθλήτριες και αθλητές να αρχίσουν να διαμαρτύρονται και να επιστρέφονται στον... αποστολέα τους. Τι έχει συμβεί, όμως; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ήδη, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι είχε προκύψει μία μικρή αναταραχή σχετικά με την ταχεία φθορά ορισμένων μεταλλίων. Μάλιστα, κάποιοι αθλητές είχαν δημοσιεύσει φωτογραφίες των μεταλλίων που έδειχναν αρκετά διαφορετικά μόλις λίγες ημέρες μετά την κατάκτησή τους.

Ο αθλητής της ομάδας των ΗΠΑ, Nyjah Huston, ήταν από τους πρώτους που δημοσίευσαν στα social media φωτογραφίες του... ταλαιπωρημένου μεταλλίου του και είχε μάλιστα γράψει τότε ότι έμοιαζε «σαν να πήγε στον πόλεμο και να γύρισε πίσω» και ότι «ακόμα και το μπροστινό μέρος, έχει αρχίσει να ξεφλουδίζει λίγο» - όλα αυτά, ενώ οι αγώνες ήταν ακόμη σε εξέλιξη.

Ο Δανός παίκτης του μπάντμιντον Viktor Axelsen έδειξε το χρυσό μετάλλιο που κέρδισε στο Παρίσι το 2024 και το συνέκρινε με την κατάσταση του χρυσού που είχε κερδίσει στο Τόκιο το 2020, με το παλαιότερο μετάλλιο να φαίνεται πολύ πιο λαμπερό.

Τώρα, η γαλλική έκδοση La Lettre αναφέρει ότι πάνω από 100 αθλητές επέστρεψαν τα μετάλλιά τους, τα οποία είχαν παραχθεί από το νομισματοκοπείο του Παρισιού και περιείχαν ένα κομμάτι του Πύργου του Άιφελ.

Η La Lettre αναφέρει επίσης ότι ήδη και εξαιτίας αυτού του σκανδάλου με την ποιότητα των γαλλικών μεταλλίων έχουν αποχωρήσει τρεις εργαζόμενοι από τη Monnaie de Paris.

Πάντως και σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, ένας από τους λόγους που τα μετάλλια φαίνονται όπως φαίνονται και... ξεφλουδίζουν είναι επειδή απαγορεύτηκε η χρήση του τοξικού χημικού τριοξειδίου του χρωμίου και χρησιμοποιήθηκε ένα νέο προϊόν βερνικιού, το οποίο, όμως, αισθητικά δεν ήταν και ό,τι ιδανικότερο θα μπορούσε να επιλεχθεί. Οι αξιωματούχοι των Ολυμπιακών Αγώνων δήλωσαν ότι θα αντικαταστήσουν τυχόν «κατεστραμμένα» μετάλλια, όμως, αυτό σίγουρα δεν μπορεί να παρηγορήσει την απογοήτευση των ανθρώπων που μόχθησαν και τελικά βρέθηκαν με ένα ξεφλουδισμένο μετάλλιο στο χέρι (και στη συλλογή τους).

Στο μεταξύ, λίγους μήνες μετά τους αγώνες, άλλοι αθλητές μοιράστηκαν πώς είναι τώρα τα μετάλλιά τους και η κατάσταση δεν ήταν ακριβώς... σπουδαία. Συγκεκριμένα τα μετάλλια που κέρδισαν οι Γάλλοι κολυμβητές Clement Secchi και Yohann Ndoye-Brouard δεν φαίνονται και πολύ καλά.

Ο Secchi μοιράστηκε μια φωτογραφία του χρυσού του μεταλλίου και είπε ότι έμοιαζε με «δέρμα κροκόδειλου», ενώ ο Ndoye-Brouard ανέβασε μια φωτογραφία του χάλκινου μεταλλίου του, το οποίο φαινόταν να έχει φθαρεί αρκετά.

Η Βραζιλιάνα γυμνάστρια Rebeca Andrade δήλωσε ότι η κατάσταση των μεταλλίων της της είχε προκαλέσει θλίψη και ένιωθε οτι ότι δεν μπορούσε να τα φορέσει μαζί στον λαιμό της, καθώς είχαν γρατζουνιστεί.

Τι έπαθε το χρυσό μου;
© X

Παρά το γεγονός ότι είναι χρυσά, ασημένια και χάλκινα μετάλλια, δεν είναι εξ ολοκλήρου φτιαγμένα από αυτό που θα περιμένατε, καθώς ενώ τα ασημένια και τα χάλκινα μετάλλια αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από αυτά τα μέταλλα, το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο είναι κυρίως ασημένιο κάτω από την επιφάνεια που είναι επιστρωμένη με χρυσό.

Η υπόσχεση της ΔΟΕ να αντικαταστήσει τυχόν ελαττωματικά μετάλλια εξακολουθεί να ισχύει, πράγμα που σημαίνει ότι οι αθλητές που δεν τους αρέσει η φθορά των μεταλλίων τους και αποφάσισαν να τα επιστρέψουν μπορούν να περιμένουν να πάρουν πίσω νεότερες, καλύτερες εκδόσεις τους σε μεταγενέστερο χρόνο (σωθήκανε...).

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.