Αθλητισμος

Σαν σήμερα, 8 Ιανουαρίου, τα εγκαίνια του «Τάφου του Ινδού» στη Λεωφόρο

Πώς πήρε το όνομά του

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Σαν σήμερα, 8 Ιανουαρίου, τα εγκαίνια του «Τάφου του Ινδού» στη Λεωφόρο - Πώς πήρε το όνομά του 

Σαν σήμερα, στις 8 Ιανουαρίου του 1961 εγκαινιάζεται ο γνωστός σε όλους «Τάφος του Ινδού» ή αλλιώς το κλειστό γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας «Παύλος και Θανάσης Γιαννακόπουλος.

Το γήπεδο κατασκευάστηκε κάτω από τις θύρες 6 και 7 του ποδοσφαιρικού γηπέδου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας προκειμένου να γίνει η έδρα της ομάδας μπάσκετ του συλλόγου, που μέχρι τότε αγωνιζόταν στο γήπεδο του Εθνικού. Οι εργασίες κράτησαν δύο χρόνια και εν τέλει το 1961 o «Τάφος του Ινδού» εγκαινιάστηκε με τον Παναθηναϊκό να υποδέχεται τον Μίλωνα και να επικρατεί με 94-60. Ήταν μάλιστα το πρώτο κλειστό γήπεδο στην Ελλάδα, χωρητικότητας 1.500 θεατών και αποτέλεσε αυτόματα την έδρα των τμημάτων καλαθοσφαίρισης και πετοσφαίρισης του Παναθηναϊκού.

Πλέον μετονομάστηκε από τον Ερασιτέχνη, σε “Παύλος και Θανάσης Γιαννακόπουλος”, με απόφαση που πάρθηκε στις 13 Μαΐου του ’17. Σήμερα αγωνίζονται τα τμήματα του μπάσκετ γυναικών, του βόλεϊ ενώ και των “μικρών” του Μπάσκετ.Επιπλέον γίνονται και οι γενικές συνελεύσεις, οι ψηφοφορίες και οι εορτασμοί του Ερασιτέχνη, στον οποίο ανήκει και το γήπεδο.

Πώς... βαφτίστηκε «Τάφος του Ινδού»

Η ιστορία πίσω από την ιδιαίτερη ονοματοδοσία δεν έχει σίγουρη προέλευση. Ειδικότερα, η επικρατέστερη εκδοχή θέλει το όνομα να έχει βγει από έναν ερασιτέχνη καλαθοσφαιριστή του Παναθηναϊκού, τον Τάσο Στεφάνου, ο οποίος αγωνιζόταν για χρόνια στα τμήματα υποδομής της ομάδας και συνέχισε την καριέρα του ως γενικός διευθυντής της ΚΑΕ.

Όπως είχε αποκαλύψει σε συνεντεύξεις του στο παρελθόν η ιδέα για το όνομα του ήρθε έπειτα από έξοδο με κάποιους συμπαίκτες του στον κινηματογράφο «Αρτζεντίνα» όταν και παρακολούθησαν το έργο του Φριτς Λανγκ: «Ο Τάφος του Ινδού». Ο μύθος αναφέρει πως όταν είδε τα σκαλιά στη σκηνή του χορού της ταινίας του θύμιζαν αυτά του γηπέδου και κάπως έτσι έγινε... νονός!

«Είχα πάει με κάποιους φίλους στην Αρτζεντίνα να δούμε το έργο. Σε μια σκηνή, ο πρωταγωνιστής πρέπει να κατέβει δυο μεγάλες σειρές από σκαλιά. Βλέποντας τη σκηνή αναφώνησα: Ρε παιδιά, το γήπεδό μας. Έγινε χαμός από τα γέλια. Αργότερα το είπα στον δημοσιογράφο Γιώργο Δόγα, και έτσι έμεινε», λέει χαρακτηριστικά σε μια από τις συνεντεύξεις του.

Μία άλλη εκδοχή της ιστορίας θέλει την ονομασία να έχει δοθεί από έναν δημοσιογράφο, ο οποίος, περιγράφοντας τη στενότητα του χώρου κατά τα εγκαίνιά του, το 1961, με τον αγώνα της εφηβικής ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού εναντίον του Μίλωνα, ονομάτισε το γυμναστήριο «Ο Τάφος του Ινδού» πάλι από την ομώνυμη ταινία του Φριτς Λανγκ, που προβλήθηκε το 1959.