Αθλητισμος

Παραολυμπιακοί Αγώνες 2024: Στο πάτωμα κοιμάται ο δεύτερος ψηλότερος άνθρωπος στον κόσμο – Δεν υπάρχει ειδικό κρεβάτι

Η μόνη σκέψη στο μυαλό του Mehrzad είναι να γίνει πρωταθλητής

62224-137655.jpg
Newsroom
13’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
αθλητες του βολει
Ο Morteza Mehrzadselakjani στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο της Βραζιλίας, το 2016 © ΕΡΑ/SIMON BRUTY

Παραολυμπιακοί Αγώνες 2024: Στο πάτωμα κοιμάται ο δεύτερος ψηλότερος άνθρωπος στον κόσμο – Δεν υπάρχει ειδικό κρεβάτι

Ο Morteza Mehrzadselakjani, ο δεύτερος ψηλότερος άνθρωπος στον κόσμο αγωνίζεται στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, αλλά είναι τόσο ψηλός, που αναγκάζεται να κοιμάται στο πάτωμα.

Morteza Mehrzad, the 'giant' lynchpin of Iran's sitting volleyball team, ready to challenge Bosnia

Η μόνη σκέψη στο μυαλό του Mehrzad είναι να γίνει πρωταθλητής

Ο Mehrzad όπως είναι πιο γνωστός, έχει ύψος 2,46 μ. και είναι δύο φορές Παραολυμπιονίκης στην καθιστή πετοσφαίριση (βόλεϊ), εκπροσωπώντας την πατρίδα του, το Ιράν.

Παρόλο που του έφτιαξαν ένα ειδικά κατασκευασμένο κρεβάτι στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, στο Παρίσι αναγκάζεται να κοιμάται στο πάτωμα, σύμφωνα με τον προπονητή του. «Δεν έχει ειδικό κρεβάτι, αλλά έχει στο μυαλό του τον πιο σημαντικό στόχο», δήλωσε ο προπονητής Hadi Rezaeigarkani στο Olympics.com. «Δεν έχει σημασία γι′ αυτόν αν θα ξαπλώσει στο πάτωμα ή αν δεν θα έχει αρκετό φαγητό. Η μόνη σκέψη στο μυαλό του είναι να γίνει πρωταθλητής».

Το Ιράν έχει κερδίσει επτά από τα εννέα τουρνουά στα οποία έχει συμμετάσχει από την πρώτη του συμμετοχή στη Σεούλ το 1988. Ένα χρυσό στο Παρίσι 2024 θα αποτελεί ”χατ-τρικ” για τον Mehrzad, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του σε Παραολυμπιακούς Αγώνες το 2016 και έγινε ο ψηλότερος αθλητής που έχει αγωνιστεί ποτέ σε Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Ο προπονητής Rezaeigarkani ήταν αυτός που τον ανακάλυψε όταν εμφανίστηκε σε ένα ιρανικό ριάλιτι το 2011 για να μιλήσει για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στην καθημερινή του ζωή. Ένα ατύχημα με ποδήλατο στα εφηβικά χρόνια του Mehrzad είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί η λεκάνη του και εμπόδισε την ανάπτυξη του δεξιού του ποδιού.

«Πριν αρχίσω να παίζω βόλεϊ, οι άνθρωποι με κοιτούσαν με ανοιχτό στόμα»

Είχε διαγνωστεί με μια πάθηση που προκαλεί υπερβολική ανάπτυξη σε μέρη του σώματος και το δεξί του πόδι είναι τώρα περίπου 15 εκατοστά μικρότερο από το αριστερό. Ο ντροπαλός 36χρονος αθλητής χρησιμοποιεί μερικές φορές αναπηρικό καροτσάκι για να μετακινηθεί και πέρασε πέντε μοναχικά χρόνια στο σπίτι του, ντρεπόμενος να βγει έξω.

«Πριν αρχίσω να παίζω βόλεϊ καθιστής πετοσφαίρισης, οι άνθρωποι με κοιτούσαν με ανοιχτό στόμα», δήλωσε στην Ιρανική Παραολυμπιακή Επιτροπή μετά το ντεμπούτο του το 2016. «Μετά την ένταξή μου στο άθλημα και την κατάκτηση ενός χρυσού μεταλλίου στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, οι άνθρωποι είναι πλέον χαρούμενοι όταν με συναντούν και βγάζουν selfies».

Τα πανίσχυρα καρφιά του είναι το μεγάλο ατού του Mehrzard. Ακόμα και όταν κάθεται στο γήπεδο, με τα χέρια του υψωμένα, το ύψος του ειναι πάνω από 1,80 μέτρα.

Ανακηρύχθηκε πολυτιμότερος παίκτης στο Τόκιο 2020 και καλύτερος spiker στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2022.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.