Αθλητισμος

Η τρανς σπρίντερ Bαλεντίνα Πετρίλο έγραψε ιστορία στους Παραολυμπιακούς Αγώνες

Πάσχει από σπάνια διαταραχή της όρασης

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Βαλεντίνα Πετρίλο: Η τρανς σπρίντερ φτάνει στον ημιτελικό των 400μ στους Παραολυμπιακούς Αγώνες

Η Ιταλίδα τρανσέξουαλ σπρίντερ Βαλεντίνα Πετρίλο δήλωσε ότι το ντεμπούτο της στους Παραολυμπιακούς Αγώνες ήταν «η υλοποίηση της ιστορίας» μετά την πρόκρισή της στα ημιτελικά των 400 μέτρων Τ12 τη Δευτέρα.

Η Βαλεντίνα Πετρίλο, 51 ετών, τερμάτισε δεύτερη στον προκριματικό της στο Stade de France, αλλά προκρίθηκε στα ημιτελικά ως μία από τις τέσσερις ταχύτερες επιλαχούσες. 

«Για μένα είναι η συνειδητοποίηση της ιστορίας», δήλωσε μετά τον αγώνα της. «Βρισκόμαστε εδώ σήμερα, στις 2 Σεπτεμβρίου 2024. Ας την καταγράψουμε ως μια ιστορική ημέρα. Από σήμερα δεν θέλω να ξανακούσω να γίνεται λόγος για διακρίσεις ή προκαταλήψεις για τα τρανς άτομα. Τώρα τα κατάφερα, ώστε να τα καταφέρουμε όλοι, αν τα κατάφερα εγώ, έκανα το μικρό μου κομμάτι».

Σε ηλικία 14 ετών η Πετρίλο διαγνώστηκε με σύνδρομο Stargardt, με τις οπτικές ικανότητες της σπρίντερ να περιορίζονται στο 1/50 του φυσιολογικού εύρους. Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της το πέρασε ως άνδρας, μέχρι το 2017, όταν έκανε το come out στη σύζυγό του, με την οποία έχει αποκτήσει έναν γιο. Δυο χρόνια αργότερα, άρχισε την ορμονοθεραπεία και το 2020 έκανε το όνειρό της πραγματικότητα, καθώς για πρώτη φορά έλαβε μέρος σε αγώνες ως γυναίκα.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής (IPC) Άντριου Πάρσονς δήλωσε στο BBC Sport ότι ενώ η Πετρίλο είναι ευπρόσδεκτη στο Παρίσι σύμφωνα με τις πολιτικές του Παγκόσμιου Παραολυμπιακού Αθλητισμού, θέλει να δει τον αθλητικό κόσμο «ενωμένο» όσον αφορά τις πολιτικές για τους τρανς.

Οι διοικητικοί οργανισμοί πολλών αθλημάτων, συμπεριλαμβανομένου του στίβου, της ποδηλασίας και της κολύμβησης, έχουν αυστηροποιήσει τους κανόνες συμμετοχής των τρανσέξουαλ αθλητών σε αγώνες ελίτ γυναικών τα τελευταία δύο χρόνια.

Με πληροφορίες από Reuters