Αθλητισμος

Η ελληνική ομάδα γράφει ιστορία στους Παραολυμπιακούς Αγώνες

Πέντε μετάλλια η ως τώρα συγκομιδή στο Παρίσι

A.V. Team
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Παραολυμπιακοί Αγώνες 2024: Τα πέντε μετάλλια της Ελλάδας στο Παρίσι - Δύο ασημένια και τρία χάλκινα η ως τώρα συγκομιδή της ελληνικής αποστολής

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού μπαίνουν αισίως στην 5η τους ημέρα και η ελληνική αποστολή συνεχίζει να γράφει ιστορία. Οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες έχουν καταφέρει για ακόμα μία φορά να ξεχωρίσουν, κατακτώντας ως τώρα πέντε μετάλλια για την χώρα μας.

Συγκεκριμένα, μέχρι αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα έχει συγκομιδή δύο ασημένιων και τριών χάλκινων μεταλλίων.

Την αρχή έκανε η Χριστίνα Γκέντζου που στέφθηκε χάλκινη Παραολυμπιονίκης στην κατηγορία Κ44 του ταε κβον ντο.

Η 19χρονη Ελληνίδα αθλήτρια έγραψε ιστορία κατακτώντας το πρώτο ελληνικό μετάλλιο στο άθλημα του τάε κβον ντο των Παραολυμπιακών Αγώνων και άνοιξε... λογαριασμό για την ελληνική αποστολή στο Παρίσι βάζοντας την Ελλάδα στον πίνακα των μεταλλίων.

Στον αγώνα για το χάλκινο μετάλλιο της κατηγορίας των 65κ. (Κ44), η Γκέντζου ήταν εκπληκτική με αντίπαλη την Κινέζα Γίναν Γιάο. Παίζοντας έξυπνα και χτυπώντας στην αντεπίθεση, η Γκέντζου άρχισε να μαζεύει πόντους για να φτάσει να προηγηθεί με 12-2 ένα λεπτό πριν από τη λήξη του αγώνα.

Η Κινέζα προσπάθησε να αντιδράσει αλλά ο αγώνας έληξε 14-4 υπέρ της Ελληνίδας.

Το άθλημα του τάε κβον ντο μπήκε για πρώτη φορά στους Αγώνες του Παρισιού και η Γκέντζου έγινε η πρώτη Ελληνίδα που το κατακτά. Φυσικά είναι και το πρώτο μετάλλιο της ελληνικής αποστολής που ξεκινά τη συλλογή των μεταλλίων από τη 2η κιόλας μέρα των Αγώνων.

Χάλκινη στο Παρίσι η Ελένη Παπασταματοπούλου

Το τάε κβον ντο έμελλε πολύ σύντομα να μας χαρίσει και το δεύτερο μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, αυτή τη φορά με την Ελένη Παπασταματοπούλου.

Στον αγώνα για το χάλκινο μετάλλιο των +65 κιλών (Κ44) στο ταεκβοντό, η Ελληνίδα αθλήτρια κυριάρχησε της Μεξικανής Φερνάντα Βάργκας Φερνάντες με 36-9 και ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Ελένη Παπασταματοπούλου

«Ασημένιοι» Μανθοπούλου και Κωνσταντινίδης στα 100 μ. και κορίνα

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα προστέθηκαν ακόμα δύο μετάλλια στην συλλογή της ελληνικής αποστολής στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Συγκεκριμένα, η Λήδα Μανθοπούλου κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στον τελικό του αγωνίσματος των 100 μέτρων στην κατηγορία Τ38.

Η Ελληνίδα αθλήτρια τερμάτισε με επίδοση 12.49, κάνοντας ξανά ατομικό ρεκόρ. Το χρυσό κατέκτησε η Κολομβιανή Κάρεν Τατιάνα Παλομεκέ Μορένο, ενώ το χάλκινο η επίσης Κολομβιανή Ντάριαν Χιμένεθ Σάντσεθ.

Λίγη μόλις ώρα μετά, ο Θανάσης Κωνσταντινίδης πήρε κι αυτός μια θέση στο βάθρο των νικητών με την τελευταία του βολή.

Ο Θανάσης Κωνσταντινίδης συνεχίζει να γράφει ιστορία κατακτώντας σε τρίτους συνεχόμενους Παραολυμπιακούς Αγώνες (Ρίο Ντε Τζανέιρο, Τόκιο, Παρίσι) ένα μετάλλιο.

Από τα εφηβικά του χρόνια έπασχε από γενικευμένη δυστονία και αυχενική δυστονία και στα 43 του χρόνια είδε την κατάσταση του να χειροτερεύει (και τον ίδιο να χάνει τη δουλειά του). Ωστόσο, εν τα παράτησε και στράφηκε στον αθλητισμό. 11 χρόνια αργότερα δικαιώνεται καθημερινά.

Το 2016 στο Ρίο κατέκτησε το χρυσό στη σφαιροβολία και το ασημένιο στην κορίνα, το 2021 στο Τόκιο ήταν και πάλι δεύτερος στην κορίνα, επιτυχία που επανέλαβε σήμερα στο Παρίσι.

Στην τελευταία του προσπάθεια κατάφερε έκανε ατομικό ρεκόρ με επίδοση 38,65μ και πήρε έτσι τη δεύτερη θέση.

Παραολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Πολυχρονίδης κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα μπότσια

Το τελευταίο χρονικά μετάλλιο ήρθε χθες, Κυριακή, από τον «θρύλο» του Μπότσια, Γρηγόρη Πολυχρονίδη. Ο Έλληνας πρωταθλητής κέρδισε μετάλλιο στο ατομικό BC3, στο τάι μπρέικ, για να φτάσει τα επτά μετάλλια συνολικά σε πέντε συνεχόμενους Παραολυμπιακούς Αγώνες από το 2008.

Ο σπουδαίος Έλληνας αθλητής κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα μπότσια, με τον μικρό τελικό κόντρα στον Πολωνό Ντάμιαν Ισκρίτσκι να εξελίσσεται σε... θρίλερ.

Η κανονική διάρκεια ολοκληρώθηκε στο 4-4 για να πάει ο αγώνας στο τάι μπρέικ. Εκεί ο Πολυχρονίδης με τη στήριξη της ramp operator Κατερίνας Πατρώνη ακολούθησε τρομερή τακτική για να πάρει τη νίκη με δύο μόνο βολές.

Ο 43χρονος Έλληνας πρωταθλητής ξεκίνησε το 2008 στο Πεκίνο κερδίζοντας το πρώτο του ατομικό που ήταν αργυρό, συνέχισε στο 2012 στο Λονδίνο όπου ήταν χρυσός Παραολυμπιονίκης στα μεικτά ζευγάρια και το 2016 επέστρεψε από το Ρίο με ένα αργυρό στο ατομικό και ένα χάλκινο στα ζευγάρια.

Με τον ίδιο συνδυασμό μεταλλίων επέστρεψε στην Ελλάδα και από το Τόκιο το 2021 και σήμερα στο Παρίσι το 2024 πρόσθεσε και ένα χάλκινο στο ατομικό. Και έπεται συνέχεια στο Παρίσι καθώς υπάρχει και το μεικτό ζευγάρι.