Αθλητισμος

Όταν ο χρυσός εξωγήινος του Παρισιού προσγειώθηκε στην Ελλάδα

Η πιο συγκλονιστική στιγμή των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού

Γιάννης Μεϊμάρογλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η μαγική τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι και η συγκινητική αναφορά στην Ελλάδα

Η στιγμή που ο χρυσός εξωγήινος επισκέπτης προσγειώθηκε στον πλανήτη μας ήταν αναμφίβολα η πιο συγκλονιστική των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού. Είδαμε όλοι την αμηχανία και την περιέργεια με την οποία κοίταζε γύρω του προσπαθώντας να καταλάβει τι ήταν αυτός ο έρημος τόπος στον οποίο είχε βρεθεί. Και μετά νιώσαμε την τεράστια έκπληξή του όταν ξαφνικά πήρε στα χέρια του την Ελληνική σημαία, όταν ήχησε στα αυτιά του η μελωδία του Εθνικού μας ύμνου και αντίκρυσε μπροστά του τη Νίκη της Σαμοθράκης. Υπήρχε λοιπόν αρχαίος πολιτισμός σ’ αυτή τη χώρα και θα έπρεπε να τον εξερευνήσει και να μάθει τι απέγινε ο πολιτισμός αυτός χιλιάδες χρόνια μετά.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η συγκινητική αναφορά στην Ελλάδα στην τελετή λήξης

Αυτό ήταν και το πρώτο πράγμα που έκανε μόλις ολοκλήρωσε την αποστολή του στο Παρίσι. Πήρε το διαστημόπλοιό του και ταξίδεψε στο χρόνο ως τη σύγχρονη Ελλάδα. Η υποδοχή του στο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν αποθεωτική. Όλοι είχαν ένα καλό λόγο να πουν γι αυτό το παράξενο ον που είχε έρθει από τόσο μακριά, για να τιμήσει την πατρίδα μας όσο κανένας άλλος. Ήταν αναντίρρητα η δεύτερη πιο εντυπωσιακή τελετή λήξης στην ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων μετά από εκείνη του 2004, τότε που στο ΟΑΚΑ προσγειώθηκε ως από μηχανής Θεός ο Σάκης Ρουβάς. Ο χρυσός εξωγήινος ένιωσε, για πρώτη φορά στη ζωή του, πολύ χαρούμενος και συγκινημένος.

Η αλήθεια είναι ότι δεν την περίμενε τέτοια υποδοχή. Είχε ακούσει τι είχαν σούρει οι Έλληνες στην τελετή έναρξης και είχε έρθει κάπως μαζεμένος. Δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ήταν ο ίδιος λαός που είχε γίνει έξαλλος όταν οι Γάλλοι παρουσίασαν στην τελετή έναρξης τη δική τους ιστορία και τον πολιτισμό τους. Του είχε κάνει εντύπωση ότι ακόμα και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας που είχε παρευρεθεί στην τελετή έναρξης δήλωσε «Κάποια πράγματα αισθητικά μπορεί να μην μας άρεσαν, αλλά ήταν μία πολύ καλή προσπάθεια. Ισως να είμαστε λίγο προκατειλημμένοι αλλά η τελετή έναρξης του 2004 είναι σημείο αναφοράς για εμάς». Καταλάβαινε καλά, αν και εξωγήινος, ότι μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ο Πρωθυπουργός δεν μπορούσε να αγνοήσει την «προσβολή» του Μυστικού Δείπνου.

© Eurokinissi

Κι ενώ ετοιμαζόταν να επιστρέψει στον πλανήτη του, ο χρυσός εξωγήινος επισκέπτης είδε μεγάλες φλόγες να υψώνονται στον ουρανό. Πολύ μεγαλύτερες από την Ολυμπιακή φλόγα του Παρισιού. Είδε τους ανθρώπους να τρέχουν πανικόβλητοι με αεροπλάνα, ελικόπτερα και αντλίες νερού για να σβήσουν τις φωτιές και να προστατέψουν τα σπίτια τους ανάμεσα σε σωρούς «ξεχασμένων» ξερών κλαδιών. Όπως έτρεχαν κάποιοι άλλοι πριν ένα χρόνο να προστατέψουν από τις πλημμύρες τα σπίτια που είχαν χτίσει πάνω σε μπαζωμένα ρέματα. Και αν δεν είχε δει πλανήτες να καταστρέφονται ο εξωγήινος αλλά πλανήτη που να τον καταστρέφουν όσοι ζούνε πάνω του δεν είχε ξαναδεί.

Του έκαναν εντύπωση και οι ανακοινώσεις των πολιτικών κομμάτων. Η κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι είχε λάβει έγκαιρα όλα τα μέτρα και ότι η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού ήταν άμεση ενώ βεβαίωνε ότι είχαν αρχίσει και οι έρευνες για το πως ξέφυγε η φωτιά. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν - «έγκαιρα» κι αυτά - επισημάνει τις μεγάλες ελλείψεις. Έλεγαν ότι η κυβέρνηση ήταν επικίνδυνη και ότι έπρεπε να φύγει. Αυτό όμως που τον τον είχε εντυπωσιάσει πιο πολύ ήταν τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κάποια από αυτά ήταν ιδιαίτερα χυδαία ακόμα και όταν η καταστροφή αφορούσε στην ανθρώπινη ζωή. Περίεργα όντα οι πολιτικοί, σκέφτηκε ο χρυσός εξωγήινος. Αντί να ανεβάσουν τον πήχυ όσο ψηλά χρειάζεται για να προστατέψουν τον πλανήτη τους, τον κατεβάζουν όσο πιο χαμηλά μπορούν για να μαζέψουν ψήφους.

Ο εξωγήινος επισκέπτης των Ολυμπιακών αγώνων μπήκε ξανά στο διαστημόπλοιο και ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής. Κοίταζε από το παράθυρο τη γη να απομακρύνεται ώσπου χάθηκε εντελώς από το βλέμμα του. Χάζεψε στην οθόνη του κινητού του τη φωτογραφία της Νίκης της Σαμοθράκης που είχε προλάβει να αποθανατίσει. Αναλογίστηκε με θλίψη τα 2800 χρόνια που πέρασαν από τη στιγμή που προσγειώθηκε στη γη.