Αθλητισμος

LIVE | Η λαμπερή Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι

Η 33η Ολυμπιάδα ολοκληρώνεται στην Πόλη του Φωτός και δίνει τη σκυτάλη στο Λος Άντζελες

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD
  • UPD
  • Newsroom
  • 2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι είναι γεγονός. Ένας μαγευτικός εορτασμός, όπου αθλητές και θεατές από όλο τον κόσμο βρίσκονται συγκεντρωμένοι στην πόλη του Φωτός για να αποχαιρετήσουν το κορυφαίο αθλητικό γεγονός της χρονιάς.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 Παρίσι: Τελετή Λήξης με Τομ Κρουζ, Red Hot Chilli Peppers, Billie Eilish και Snoop Dogg


Οι 33οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 ολοκληρώνονται σήμερα στο Παρίσι, και τα βλέμματα όλου του κόσμου στρέφονται στο Stade de France και τον διάσημο αστέρα του Χόλιγουντ Τομ Κρουζ, ο οποίος πρωταγωνιστεί «ταξιδεύοντας» με μοτοσικλέτα από το Παρίσι στο Λος Άντζελες, όπου θα πραγματοποιηθούν οι επόμενοι Αγώνες το 2028. 

Σύμφωνα με το τελετουργικό, στις τελετές λήξης πρώτα μπαίνει στο στάδιο ο αρχηγός του κράτους της διοργανώτριας χώρας μαζί με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Στη συνέχεια ακούγεται ο εθνικός ύμνος της τελετής λήξης της διοργανώτριας χώρας, καθώς υψώνεται η σημαία της. Άλλα παραδοσιακά στοιχεία της τελετής λήξης περιλαμβάνουν την παρέλαση σημαιών και την παρέλαση αθλητών.

Records: Η θεματολογία της Τελετής Λήξης είναι τα ρεκόρ

Πάνω από 100 performers, ακροβάτες, χορευτές και καλλιτέχνες τσίρκου θα δώσουν το παρών στη Τελετή Λήξης. Σύμφωνα με τον σχεδιαστή του προγράμματος, η θεματολογία της τελετής είναι τα ρεκόρ. Γι’ αυτό άλλωστε και έχει το όνομα «Records».

Μουσικές παραστάσεις και συμμετοχές παγκοσμίου φήμης τραγουδιστών ολοκληρώνουν την παράσταση, ενώ τα γιγάντια σκηνικά, τα κοστούμια και τα θεαματικά εφέ φωτισμού ταξιδεύουν τους θεατές στον χρόνο, στο παρελθόν και το μέλλον.

Επίσης, κατά την διάρκεια της, θα παραδοθεί η ολυμπιακή σημαία σε εκπρόσωπο του Λος Άντζελες που θα φιλοξενήσει τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, σε τέσσερα χρόνια. Η H.E.R, πέντε φορές βραβευμένη με Grammy θα τραγουδήσει ζωντανά τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ στο πλαίσιο της παράδοσης μαζί με Billie Eilish, Snoop Dogg και Red Hot Chili Peppers.

Οι σημαιοφόροι της ελληνικής αποστολής στην Τελετή Λήξης είναι ο Εμμανουήλ Καραλής και η Eυαγγελία Πλατανιώτη. Ο Εμμανουήλ Καραλής κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στον τελικό του άλματος επί κοντώ και η Ευαγγελία Πλατανιώτη στην 4η συμμετοχή της σε Ολυμπιακούς Αγώνες κατέλαβε την 6η θέση.

Ολυμπιακοί Αγώνες: Τη σκυτάλη παίρνει το Λος Άντζελες

Σε δηλώσεις του στο Reuters, ο διευθύνων Σύμβουλος του Los Angeles 2028, ανέφερε ότι «οι Γάλλοι έκαναν θεαματική δουλειά», ενώ πρόσθεσε «Η εμπειρία στους χώρους διεξαγωγής, που είναι και το ζητούμενο για τους αθλητές και τους φιλάθλους, είναι παγκόσμιας κλάσης». Είπε ότι το Λος Άντζελες δεν θα προσπαθήσει να φτάσει το Παρίσι στο στυλ, αλλά σε «αυθεντικότητα και εκτέλεση», άποψη που επανέλαβε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ.

«Αν το Λος Άντζελες θα ήθελε να αντιγράψει τους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν στη Γαλλία, θα ήταν συνταγή καταστροφής», δήλωσε ο Μπαχ. «Κάθε Ολυμπιακοί Αγώνες πρέπει να είναι αυθεντικοί, πρέπει να είναι δημιουργικοί, πρέπει να δείχνουν τον πολιτισμό της χώρας υποδοχής».

Η δήμαρχος του Λος Άντζελες Κάρεν Μπας αναγνώρισε ότι το Παρίσι έχει θέσει υψηλό πήχη και ότι τα προβλήματα αστέγων του Λος Άντζελες θα αποτελούσαν πρόκληση για να ξεπεραστούν. Αλλά η πόλη των Αγγέλων έχει ένα πλεονέκτημα παγκόσμιας κλάσης που κανείς άλλος δεν μπορεί να διεκδικήσει: «Έχουμε το Χόλιγουντ, οπότε περιμένω πολλές μαγικές ευκαιρίες», δήλωσε στο Reuters.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου