Αθλητισμος

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η πραγματική χρήση αυτων των γιλέκων από αθλητές

Λογικά, αυτοί ήταν οι πιο δύσκολοι, αν όχι πιο προβληματικοί Ολυμπιακοί Αγώνες της τελευταίας 24ετίας

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Όχι, τα γιλέκα σ’ αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν ήταν για να προστατεύσουν τους αθλητές από κάποιο πέσιμο ή χτύπημα

Ας είμαστε ειλικρινείς: κανείς και ποτέ δεν είπε ότι η συμμετοχή αθλητών και αθλητριών στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι εύκολη διαδικασία. Ωστόσο, οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι φαίνεται ότι είχαν έξτρα βαθμό δυσκολίας από κάθε άποψη: καιρικές συνθήκες, ποιότητα εγκαταστάσεων διαμονής και διεξαγωγής των αθλημάτων, ποιότητα τροφής και ύπνου παρουσίασαν σημαντικά προβλήματα δοκιμάζοντας τις αντοχές των ολυμπιακών αποστολών.

Κατ’ αρχάς, καύσωνας και υγρασία στη γαλλική πρωτεύουσα ανάγκασαν πολλούς αθλητές και αθλήτριες αυτών των Ολυμπιακών να φορούν γιλέκα πάγου, τη στιγμή που δεν υπήρχε θεατής που να μην είναι εφοδιασμένος με ανεμιστηράκι χειρός για να αντέξει την καυτή μέρα που τον περίμενε στον τόπο διεξαγωγής του κάθε αθλήματος.  Τα γιλέκα πάγου τα τίμησαν ειδικά οι διαγωνιζόμενοι στην ιστιοπλοϊα, με τους αγώνες της να διεξάγονται στη Μασσαλία, στη μεσογειακή ακτή της νότιας Γαλλίας, όπου η ζέστη ήταν αφόρητη ειδικά για όσους έπρεπε να καταβάλλουν σημαντική σωματική προσπάθεια.

Παράπονα, όμως, και παρά τα όποια μέτρα προστασίας ακούστηκαν και από το στρατόπεδο του τένις, με πρώτο τον Βρετανό Τζακ Ντρέιπερ, ο οποίος εμφανίστηκε δυσαρεστημένος με την πρόσβαση σε δροσερό νερό που είχαν οι τενίστες και οι τενίστριες.

«Δεν έχω παίξει σε τέτοια ζέστη εδώ και τέσσερις μήνες, είναι πολύ σκληρά εκεί έξω», δήλωσε ο Ντρέιπερ, νούμερο 27 στον κόσμο. Και συνέχισε: «Δίνουν μπουκάλια στους παίκτες, αλλά τα μπουκάλια δεν παραμένουν δροσερά, οπότε, ξέρετε, πίνουμε ζεστό νερό μέσα στον καύσωνα και δεν το λες διασκεδαστικό υπό τέτοιες συνθήκες. Ήταν πραγματικά δύσκολο να το αντιμετωπίσεις».

Ο Βρετανός αναβάτης της ιππικής δεξιοτεχνίας Carl Hester δήλωσε ότι είχε προσαρμόσει τις ρουτίνες προθέρμανσής του για να προστατεύσει τον εαυτό του και το άλογό του από τη ζέστη.

«Κάνει πολλή ζέστη, αλλά πρέπει να είσαι επαγγελματίας σε αυτό. Πρέπει να μετριάσουμε την προθέρμανση. Κανονικά, κάνεις ζέσταμα για περίπου 45 λεπτά, και στη συνέχεια, με τέτοιο καιρό, συνήθως, ίσως 30, 35 λεπτά. Πολλά διαλείμματα για περπάτημα, ώστε τα άλογα να μπορούν να χαλαρώσουν. Έχουμε μια σκεπαστή αρένα, ώστε να μην τους χτυπάει ο ήλιος στην πλάτη. Αν πραγματικά σκέφτεσαι το άλογό σου, κάνεις ζέσταμα στην καλυμμένη αρένα για να μην τα χτυπάει ο ήλιος και μετά βγαίνεις για την προσπάθειά σου», λέει χαρακτηριστικά.

Στο BMX, δόθηκαν παγωμένα γιλέκα και μπουκάλια με νερό στους αναβάτες, οι οποίοι είχαν επίσης σκιά από ομπρέλες.

Περισσότερες από 300 βρύσες νερού έχουν εγκατασταθεί στην πόλη, όμως και πάλι, ο καιρός δεν φαίνεται να ήταν σύμμαχος της διοργανώτριας αρχής.

Μια πρόσφατη έκθεση από κλιματολόγους και φυσιολόγους θερμότητας (οι οποίοι ερευνούν τις επιπτώσεις της θερμικής καταπόνησης στο ανθρώπινο σώμα) στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε ότι οι μέσες θερμοκρασίες στη γαλλική πρωτεύουσα για την αντίστοιχη περίοδο κατά την οποία διεξάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 έχουν αυξηθεί κατά 3,1 C (5,6 F) από το 1924.

Το Ολυμπιακό χωριό είχε αρχικά σχεδιαστεί να μην διαθέτει κλιματισμό, αλλά λόγω των ανησυχιών για τη ζέστη, τοποθετήθηκαν 2.500 προσωρινές μονάδες ψύξης.

Και τι να πει κανείς για το Τρίαθλο και την ποιότητα των υδάτων του Σηκουάνα; Πριν από λίγες ημέρες, και παρά τις γενναίες βουτιές πολιτικών και δημοτικών αρχόντων της χώρας, έκανε τον γύρο του κόσμου η εικόνα αθλητή που μετά την ολοκλήρωση της προσπάθειας του στο Τρίαθλο, δεν άντεξε και έκανε εμετό. Την ίδια στιγμή αθλητές έχουν μολυνθεί από το βακτήριο E.coli, ενώ οι καταγγελίες αθλητών αφορούσαν τόσο την ποιότητα του φαγητού (μέσα στο οποίο βρέθηκαν ακόμα και σκουλήκια), αλλά και για την αφόρητη ζέστη στα δωμάτια του Ολυμπιακού Χωριού που άφησε πολλούς αθλητές και αθλήτριες αύπνους και αποκαμωμένους.

Όλα αυτά σε μία περίοδο που στην ατζέντα επανέρχεται με φόρα η συζήτηση για την υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή.

Με πληροφορίες από BBC.com, Bloomberg, Politico, Reuters