Αθλητισμος

Συγκλονιστική παραδοχή του Νόα Λάιλς: «Έχω άσθμα, αλλεργίες, δυσλεξία, κατάθλιψη, αλλά δεν με καθορίζουν»

Ο Αμερικανός σπρίντερ εξομολογείται μετά το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024

Newsroom
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η μάχη του Νόα Λάιλς με το άσθμα και την ψυχική υγεία - Οι δηλώσεις του Αμερικανού σπρίντερ μετά το χρυσό στα 100μ.

Εδραίωσε τη φήμη του ως ο ταχύτερος άνθρωπος στον κόσμο στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 ο Αμερικανός σπρίντερ Νόα Λάιλς κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα.

Η νίκη του Λάιλς στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 σηματοδότησε την πρώτη φορά που ένας Αμερικανός κερδίζει στο συγκεκριμένο αγώνισμα μετά τον θρίαμβο του Τζάστιν Γκάτλιν το 2004 στην Αθήνα.

Χρυσός Ολυμπιονίκης στα 100μ. ο Νόα Λάιλς μετά από έναν συγκλονιστικό τελικό © EPA/Ronald Wittek

Ο Νόα Λάιλς επικράτησε του Κισέιν Τόμπσον από τη Τζαμάικα σε ένα συναρπαστικό φώτο φίνις, με τον Λάιλς να σημειώνει χρόνο 9.784 δευτερόλεπτα, μόλις πέντε χιλιοστά του δευτερολέπτου μπροστά από την επίδοση του Τόμπσον. Η νίκη αυτή εξασφάλισε στον Νόα Λάιλς το πρώτο του χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο και το δεύτερο Ολυμπιακό μετάλλιο συνολικά.

Νόα Λάιλς: Καταπολεμώντας το άσθμα στον δρόμο προς το χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024

Αυτό που κάνει το επίτευγμα του Λάιλς ακόμη πιο αξιοσημείωτο είναι η μάχη του με το άσθμα, μια πάθηση που θα μπορούσε να εμποδίσει την ικανότητά του να αγωνιστεί σε τόσο υψηλό επίπεδο.

Το άσθμα επηρεάζει τους αεραγωγούς στους πνεύμονες, καθιστώντας την αναπνοή δύσκολη, γεγονός που αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση για έναν κορυφαίο αθλητή.

Μετά τη νίκη του, ο Λάιλς χρησιμοποίησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αναφερθεί στην πορεία του και στα εμπόδια που έχει ξεπεράσει.

«Έχω άσθμα, αλλεργίες, δυσλεξία, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, άγχος και κατάθλιψη», μοιράστηκε ο Λάιλς στο Χ. «Αλλά θα σας πω ότι αυτό που έχετε δεν καθορίζει αυτό που μπορείτε να γίνετε. Γιατί όχι εσείς!».

Ξεπερνώντας τις προκλήσεις της παιδικής ηλικίας

Ο Λάιλς αντιμετώπιζε άσθμα από την παιδική του ηλικία, μια κατάσταση που κάποτε τον οδήγησε στο να λαμβάνει σχολική εκπαίδευση στο σπίτι. «Το άσθμα σίγουρα επηρεάζει κατά κάποιο τρόπο ό,τι κάνω όσον αφορά την υγεία, τη φυσική κατάσταση και μερικές φορές ακόμη και τη συναισθηματική ευημερία», δήλωσε ο Λάιλς στο CNN το 2020. «Αν είσαι συναισθηματικά κουρασμένος, αυτό μπορεί να ρίξει το ανοσοποιητικό σου σύστημα».

Για να διαχειριστεί την κατάστασή του, ο Λάιλς λαμβάνει διάφορες προφυλάξεις, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών του, τη λήψη βιταμίνης C και την κατανάλωση ζεστού νερού με λεμόνι. Τονίζει επίσης τη σημασία της καλής διάθεσης για να διατηρήσει το ανοσοποιητικό του σύστημα ισχυρό.

Το ταξίδι ενδυνάμωσης του Νόα Λάιλς

Το πρόβλημα του Νόα Λάιλς με το άσθμα ξεκίνησε σε νεαρή ηλικία, οδηγώντας σε συχνές επισκέψεις στο νοσοκομείο λόγω σοβαρών κρίσεων άσθματος και εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος.

«Από τα τρία με τέσσερα χρόνια περίπου, μέχρι και τα επτά μου χρόνια, αντιμετώπιζα σοβαρές κρίσεις άσθματος, ήμουν στο νοσοκομείο ίσως κάθε τρίτη νύχτα, είχα κρίσεις βήχα, ήμουν συνεχώς άρρωστος επειδή το ανοσοποιητικό μου σύστημα ήταν αδύναμο», δηλώνει ο ίδιος.

Μια αμυγδαλεκτομή, μια αλλαγή στη διατροφή και η σταθερή υποστήριξη της μητέρας του επέτρεψαν τελικά στον Λάιλς να φοιτήσει σε δημόσιο σχολείο, όπου αντιμετώπισε πρόσθετες προκλήσεις όπως η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και η δυσλεξία.

«Γύρω στη δεύτερη τάξη διαγνώστηκα με ΔΕΠ-Υ και δυσλεξία, γεγονός που καθιστούσε τις τυποποιημένες εξετάσεις και ακόμη και απλές εργασίες όπως τα τεστ ορθογραφίας εξαιρετικά δύσκολες», δήλωσε ο Λάιλς.

Παρά τα εμπόδια αυτά, ο Νόα Λάιλς απέδειξε ότι με αποφασιστικότητα και ανθεκτικότητα μπορεί κανείς να ξεπεράσει σημαντικά εμπόδια. Η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού αποτελεί απόδειξη του απίστευτου πνεύματος και της αφοσίωσής του.