Αθλητισμος

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Αυτοί είναι οι πιο viral αθλητές της διοργάνωσης

Η φετινή γιορτή του αθλητισμού στο Παρίσι έχει ήδη τροφοδοτήσει με πολύ υλικό τα social media

Μπάμπης Καλογιάννης
Μπάμπης Καλογιάννης
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Αυτοί είναι οι πιο viral αθλητές της διοργάνωσης

Οι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 στο Παρίσι που κυριάρχησαν για διάφορους λόγους στην επικαιρότητα

Όπως κάθε μεγάλη αθλητική διοργάνωση, έτσι και οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι ένα στατικό γεγονός. Αντιθέτως, είναι το είδος της κοινωνικής εκδήλωσης που επηρεάζεται από, υιοθετεί και αφομοιώνει τις πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές στο πέρασμα του χρόνου. Στο κάδρο πολύ συχνά μπαίνουν και οι Τελετές Έναρξης των Αγώνων, μεγαλεπήβολα projects που προσπαθούν να συνδυάσουν την κουλτούρα και την πολιτιστική κληρονομιά μιας χώρας, με την αισθητική της εκάστοτε διακυβέρνησης και την επιρροή των πολιτιστικών τάσεων της εποχής. Μέσα από αυτό το πρίσμα, ο κόσμος θα πανηγυρίσει για τη νίκη της εθνικής ομάδας ή του αθλητή απέναντι στην αντίπαλη χώρα, θα νιώσει αυτό το ελαφρύ αίσθημα εθνικής ανωτερότητας και υπερηφάνειας μέσα στο πλέον ακίνδυνο πλαίσιο αντιπαλότητας. Στη σύγχρονη όμως αθλητική πραγματικότητα βρίσκουν τη θέση τους πολλά ακόμα ζητήματα, τα οποία εξετάζονται συχνά μέσα από ένα πρίσμα που αμφισβητεί το επίπεδο, την αυθεντικότητα, ενίοτε και την ακεραιότητα των Ολυμπιακών Αγώνων. Η φετινή γιορτή του αθλητισμού στο Παρίσι έχει ήδη τροφοδοτήσει με πολύ υλικό τα social media, με τις καθημερινές αντιπαραθέσεις και τους viral συμμετέχοντες να κυριαρχούν εδώ και μέρες στη διαδικτυακή σφαίρα.

Στο τέλος, η συζήτηση καταλήγει πάντοτε στους ίδιους τους αθλητές. Στους πανηγυρισμούς, στα μετάλλια, στη συγκίνηση κατά το άκουσμα του κάθε εθνικού ύμνου και σε όλα αυτά που κρύβουν από πίσω τις πλέον συναρπαστικές ανθρώπινες ιστορίες, τις μικρές και μεγάλες μάχες των συμμετεχόντων στο πλαίσιο του πρωταθλητισμού. Η δόξα και η φήμη αυτών των ανθρώπων μπορεί να είναι διαχρονική, αλλά εξίσου συχνά και εφήμερη. Το όνομά τους θα συνδυαστεί με μια μεγάλη επιτυχία, αλλά πιθανόν να συνδυαστεί και με τις αμφιλεγόμενες συνθήκες κάτω από τις οποίες αγωνίζονται. Ακόμα περισσότερο όταν για ένα μέρος της κοινής γνώμης δεν θα έπρεπε να αγωνίζονται εξαρχής. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, συμμετέχουν περισσότεροι από 193 αθλητές μέλη της LGBTQ+ κοινότητας. Πολλοί αθλητές και αθλήτριες είναι άνω των 50 ετών και συμμετέχουν για τέταρτη ή πέμπτη φορά σε ολυμπιακό τουρνουά. Για τη χώρα μας, ο Χρήστου, ο Τσελίδης, τα παιδιά της κωπηλασίας, ο Αντετοκούνμπο, ο Τσιτσιπάς και η Σάκκαρη μαγνητίζουν τα βλέμματα με τα μετάλλια και τις επιδόσεις τους. Σε παγκόσμια κλίμακα ωστόσο, υπάρχουν εκείνες οι περιπτώσεις αθλητών που έγιναν viral για εντελώς διαφορετικούς, αλλά πολύ ενδιαφέροντες λόγους.

Οι αθλητές που έγιναν viral στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι

Ιμάν Κελίφ

Intersex, τεστοστερόνη, βιολογικό και κοινωνικό φύλο. Ορολογία που αποτελεί τα keywords των ημερών με αφορμή έναν αγώνα πυγμαχίας γυναικών. Η Αλγερινή μποξέρ Ιμάν Κελίφ κυριαρχεί στην επικαιρότητα αφού κέρδισε την Ιταλίδα Άντζελα Καρίνι σε 46 μόλις δευτερόλεπτα, με την τελευταία να αποχωρεί κλαίγοντας. Μιλώντας μάλιστα στη Le Figaro, η Καρίνι ζήτησε συγγνώμη για το γεγονός ότι δεν χαιρέτησε την αντίπαλό της μετά το τέλος του αγώνα, προσθέτοντας ότι δεν είναι αυτή η οποία θα την κρίνει. Η Κελίφ είχε αποκλειστεί από τον τελικό του παγκόσμιου πρωταθλήματος του 2023, καθώς εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό της, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Πυγμαχίας. Η συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες είχε διχάσει εξαρχής.

Η Ιμάν Κελίφ κέρδισε την Άντζελα Καρίνι σε μόλις 46 δευτερόλεπτα © EPA/YAHYA ARHAB
Η Ιμάν Κελίφ κέρδισε την Άντζελα Καρίνι σε μόλις 46 δευτερόλεπτα © EPA/YAHYA ARHAB

Το πιστοποιητικό γεννήσεως και το διαβατήριο της Ιμάν Κελίφ γράφουν πως είναι γυναίκα, κάτι που αποτελεί κριτήριο επιλεξιμότητας για τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία βρίσκεται σε ρήξη με το Διοικητικό Όργανο του Αθλήματος. Η ρήξη αυτή οφείλεται στο ότι μέχρι πρόσφατα η Διεθνής Ομοσπονδία Πυγμαχίας επέβλεπε τους αγώνες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, με την ΔΟΕ όμως να αναλαμβάνει λίγο πριν τους Αγώνες του 2021 στο Τόκιο και να μην αναγνωρίζει πλέον την ΔΟΠ ως το επίσημο όργανο του αθλήματος. Η Κελίφ είναι μια αθλήτρια που έχει αγωνιστεί σε κορυφαίες διεθνείς διοργανώσεις, έχοντας κερδίσει αρκετά χρυσά μετάλλια, ενώ στο Τόκιο αποκλείστηκε στα προημιτελική από την Ιρλανδή Κέλι Χάρινγκτον.

Το προφανές πλεονέκτημα λόγω της σωματικής διάπλασης της Κελίφ και η άνετη νίκη της επί της Καρίνι πυροδότησαν ένα έντονο κύμα συζητήσεων στα social media σχετικά με το αν θα πρέπει να αγωνίζεται ή όχι, καθώς και σε ποια κατηγορία. Οι συζητήσεις αυτές δεν δείχνουν να κοπάζουν, ειδικά από τη στιγμή που η Ιμάν Κελίφ δεν είναι η μόνη αθλήτρια με την εν λόγω ιδιαιτερότητα, με την Lin Yu-ting από την Ταϊβάν να έχει επίσης αποτύχει σε τεστ καταλληλότητας φύλου.

Γιουσούφ Ντίκετς

Στο πνεύμα των αγώνων, ο 51χρονος Τούρκος Γιουσούφ Ντίκετς εμφανίστηκε με «ολύμπια» ψυχραιμία στο αγώνισμα της σκοποβολής, κατακτώντας με χαρακτηριστική άνεση το αργυρό μετάλλιο στο αγώνισμα του αεροβόλο πιστολιού στα 10 μέτρα, μαζί με τη συμπαίκτριά του, Σεβάλ Ιλάιντα Ταρχάν. Ο Ντίκετς αγωνίστηκε χωρίς προστατευτικό εξοπλισμό, χωρίς ειδικά γυαλιά παρά μόνο τα δικά του για τη μυωπία, φορώντας μόνο ωτοασπίδες και έχοντας το αριστερό χέρι στην τσέπη του. Η κυνικότητα και το ανέκφραστο πρόσωπό του την ώρα που αγωνιζόταν, έκαναν τον Ντίκετς viral σε ελάχιστο διάστημα, με πολύ κόσμο να αναρωτιέται χαριτολογώντας αν ο αθλητής υπήρξε στο παρελθόν επαγγελματίας εκτελεστής! Όπως ήταν φυσικό, το internet γέμισε με πολλά πετυχημένα memes που είχαν ως βάση τη συμμετοχή του στο αγώνισμα.

Ο Γιουσούφ Ντικέτς προφανώς και δεν είναι κάποιος τυχαίος shooter. Γεννημένος το 1973, στα 19 του χρόνια θα βρεθεί στη Σχολή Στρατοχωροφυλακής στην Άγκυρα, ενώ θα υπηρετήσει πολλά χρόνια ως υπαξιωματικός της Τουρκικής Χωροφυλακής. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού είναι οι πέμπτοι στους οποίους συμμετέχει, καθώς ασχολείται με τη σκοποβολή από το 2001. Ανάμεσα στις πολλές διακρίσεις και μετάλλια  έχει κερδίσει το ασημένιο στους Παγκόσμιους Στρατιωτικούς Αγώνες στην πόλη Hyderabad της Ινδίας, το 2007. Τέλος, και σε μια απόλυτα ειρωνική σύμπτωση, δηλώνει στην επίσημη σελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων ως φιλοσοφία ζωής, πως:

Η επιτυχία δεν έρχεται έχοντας τα χέρια στις τσέπες.

The Coolest Olympic Athlete? ‘Gearless’ Turkish shooter Yusuf Dikec goes viral 🇹🇷😎 | #Paris2024

Στίβεν Βαν ντε Βέλντε

Μαζί με τον συμπαίκτη του, Μάθιου Ίμμερς, ο Βαν ντε Βέλντε θα εκπροσωπήσει την Ολλανδία στη φάση των 16 του ολυμπιακού τουρνουά μπιτς βόλεϊ. Η συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν εξαρχής μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες. Το 2016, ο αθλητής καταδικάστηκε για τον βιασμό ενός 12χρονου κοριτσιού στην Αγγλία, με το οποίο γνωρίστηκαν μέσω Facebook. Έχοντας εκτίσει 12 μήνες σε βρετανική φυλακή, γύρισε στην πατρίδα του και αφέθηκε ελεύθερος ύστερα από έναν μήνα. Το κοινό τον υποδέχτηκε με έντονες αποδοκιμασίες, τόσο κατά την Τελετή Έναρξης όσο και κατά τη διάρκεια του αγωνίσματος καθαυτού. Σε λίγες ημέρες, ο Στίβεν Βαν Ντε Βέλντε θα κλείσει τα 30 του χρόνια.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή διευκρινίζει πως σε τέτοιες περιπτώσεις η συμμετοχή των αθλητών είναι θέμα των αντίστοιχων επιτροπών της κάθε χώρας. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου για το επίμαχο θέμα, ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ, Mark Adams, είπε χαρακτηριστικά:

Δεν θεωρώ ότι νιώθουμε άνετα ή ευτυχισμένοι με τη συμμετοχή του. Κάναμε σαφές πως συζητήσαμε εκτενώς με την Ολλανδική Ολυμπιακή Επιτροπή. Πριν από δέκα χρόνια έλαβε χώρα ένα έγκλημα, έκτοτε έχει γίνει μία μεγάλη διαδικασία αναμόρφωσης, ενώ ισχύουν και ισχυρά μέτρα προστασίας.

Στίβεν Βαν ντε Βέλντε
Στίβεν Βαν ντε Βέλντε © Ulrik Pedersen/DeFodi Images via Getty Images

Oρελιέν Κινιόν

Πώς είναι άραγε το βράδυ πριν από τη συμμετοχή σε ένα ολυμπιακό αγώνισμα; Αγωνία, περισυλλογή, προσπάθεια για πνευματική και σωματική ξεκούραση, οι πιο λογικές απαντήσεις. Ο Γάλλος αθλητής του βάδην, Aurélien Quinion, πέρασε το βράδυ πριν τη συμμετοχή του στον αγώνα των 20 χιλιομέτρων, κάπως διαφορετικά. Στις 2.00 μμ η σύζυγός του έφερε στον κόσμο την κόρη τους Charlie, με τον Κινιόν να μη φεύγει ούτε στιγμή από το πλευρό της. Με μισή ώρα ύπνου, ο αθλητής κατευθύνθηκε στο σημείο όπου θα γινόταν η έναρξη του αγώνα. Τερμάτισε ένατος, ξεπερνώντας το προσωπικό του ρεκόρ με χρόνο 1 ώρας, 19 λεπτών και 56 δευτερολέπτων. Γιόρτασε τον τερματισμό του πιπιλίζοντας τον αντίχειρα του ώστε να τιμήσει το νεογέννητο παιδί του.

Στη μικτή ζώνη, εξαντλημένος αλλά εμφανώς ευτυχισμένος, ο Κινιόν δήλωσε:

Είναι η απόλυτη ευτυχία. Ήμουν στον φυσιοθεραπευτή την Πέμπτη και ακούγοντας τη σύζυγό μου στο τηλέφωνο, καταλάβαινα ότι τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά. Της είπα να πάει στο νοσοκομείο και πως θα την έβρισκα εκεί. Όλα πήγαν καλά. Η σύζυγός μου υπέφερε αλλά η μικρή μας έφτασε, είναι πανέμορφη και έχει μπλε-πράσινα μάτια και ξανθά μαλλιά. Είναι καταπληκτικό.

Ο Oρελιέν Κινιόν συνδύασε το πνεύμα του Ολυμπιονίκη με την αγάπη του πατέρα. Σε μία νύχτα με ελάχιστο ύπνο, στις οποίες και πρέπει να συνηθίσει.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.