Αθλητισμος

Εξασφάλισε Ολυμπιακό μετάλλιο η ίντερσεξ πυγμάχος Ιμάνι Κελίφ

Στην πυγμαχία δίνεται χάλκινο και στους δυο αθλητές ή αθλήτριες του μικρού τελικού

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ιμάνι Κελίφ: Χάλκινο μετάλλιο για την ίντερσεξ πυγμάχο 

Η Ιμάνι Κελίφ νίκησε την Λούκα Άννα Χομόρι με ομόφωνη απόφαση στον προημιτελικό αγώνα για Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το Σάββατο και εξασφάλισε το πρώτο Ολυμπιακό μετάλλιο της Αλγερίας στην πυγμαχία από το 2000.

Η Ιμάνι Κελίφ ξεκίνησε γρήγορα ρίχνοντας αστραπιαία χτυπήματα για να κερδίσει τους δύο πρώτους γύρους με βάση την βαθμολογία όλων των κριτών, παρά το γεγονός ότι η αντίπαλος της πέτυχε μερικά δυνατά χτυπήματα.

H Αλγερινή πέρασε στον ημιτελικό και εξασφάλισε τουλάχιστον το χάλκινο μετάλλιο. (στα μαχητικά αθλήματα δίνονται δύο χάλκινα, στους ηττημένους των ημιτελικών). Θα αντιμετωπίσει στον ημιτελικό της Τρίτης την Janjaem Suwannapheng από την Ταϊλάνδη, την οποία κέρδισε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023 πριν αποκλειστεί.

Η Ιμάνι Κελίφ, ασημένια νικήτρια στους παγκόσμιους αγώνες του 2022, και η Ταϊβανέζα πυγμάχος Λιν Γου-τινγκ βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τις τελευταίες ημέρες στο πλαίσιο μιας διαμάχης για το φύλο που κυριάρχησε στα πρωτοσέλιδα και αποτέλεσε αντικείμενο πολλών συζητήσεων στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Και οι δύο πυγμάχοι αποκλείστηκαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023 στο Νέο Δελχί, αφού δεν τήρησαν τους κανόνες επιλεξιμότητας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πυγμαχίας (IBA) που εμποδίζουν τους αθλητές με ανδρικά χρωμοσώματα XY να αγωνίζονται σε αγώνες γυναικών.

Το τουρνουά πυγμαχίας στο Παρίσι διοργανώνεται από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), η οποία αφαίρεσε από την IBA τη διεθνή αναγνώριση το 2023 για θέματα διακυβέρνησης και χρηματοδότησης.